خبر ها
درخواست ریچارد بنیت؛ «صدای پناهجویان افغان» در تصمیمگیریهای بینالمللی جای داده شود
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، خواستار گنجاندن صدای پناهجویان افغان در گفتوگوها و تصامیم سیاسی بینالمللی شده است.
آقای بنیت روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، در یک نشست مجازی بر لزوم تقویت و بهبود حقوق پناهجویان در سطح جهان تأکید کرد و گفت: «بُعد سیاسی هرچه باشد، اما باید به حقوق پناهندگان احترام گذاشته شود.»
ریچارد بنیت، با تأکید روی راهحلهای درازمدت مشکل پناهجویان افغان، با اشاره به عوامل مهاجرت کنونی افغانها گفت: «زندگی بهویژه برای زنان، دختران، و اقلیتها، از جمله گروههای قومی و مذهبی، بسیار آزمونبرانگیز شده است.»
افغانستان یکی از کشورهایی است که اتباعش بهدلیل شرایط بد سیاسی-اقتصادی و تغییرات اقلیمی مجبور به مهاجرتهای غیرقانونی میشوند.
بهگفتهٔ سازمان بینالمللی مهاجرت، آیاوام، از سال ۲۰۲۰ تاکنون حدود ۸ میلیون تن از افغانستان مهاجرت کردهاند و بیشتر آنها به کشورهای همسایه، ایران و پاکستان، رفتهاند.
قصر سفید از احتمال «فروپاشی اقتصادی عمیقتر» در افغانستان خبر داد
قصر سفید میگوید که جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحد، در مورد بحران گسترده انسانی و احتمال فروپاشی اقتصادی عمیق تر در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
رئیس جمهور بایدن، در مورد تمدید وضعیت اضطراری اعلام شده از سوی این کشور در واکنش به بحران بشری و اقتصادی در افغانستان، اطلاعیهای را به کانگرس امریکا ارسال کرده است.
در متن این اطلاعیه که روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، در ویبسایت قصر سفید منتشر شد، رئیسجمهور بایدن بحران گسترده بشری و احتمال فروپاشی عمیق اقتصادی در افغانستان را تهدیدی غیرعادی و خارقالعاده برای امنیت ملی و سیاست خارجی امریکا خوانده است.
در اطلاعیه، افزون بر تشریح بحران بشری در افغانستان، از جمله نیازهای فوری افغانها به امنیت غذایی، حمایت معیشتی، آب، خدمات صحی، سرپناه، و کمک به شهرکسازی، به سایر نیازهای اولیهٔ انسانی نیز اشاره شده است.
این در حالی است که سازمان ملل متحد اخیراً گفته که افغانستان در سطح جهان، با دومین بحران بزرگ بشری مواجه است و نصف نفوس افغانستان به کمکهای بینالمللی نیاز دارند.
دیدهبان حقوق بشر خواهان تحریم تیم ملی کریکت افغانستان شد
دیدهبان حقوق بشر میگوید تا زمانی که زنان از حق آموزش و شرکت در ورزش محروماند، تیم ملی کریکت افغانستان باید تحریم شود.
مینکی وردن، یکی از مسوولان این سازمان، روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، در بیانیهای گفت که طالبان فرمانها و مقررات متعددی برای محرومساختن زنان از حقوق آنها، مانند کار و تحصیل، صادر کردهاند و کرکت افغانستان بورد تحت کنترول طالبان است.
در اعلامیه همچنان گفته شده که قانون اساسی محکمهٔ بینالمللی جزایی، طرد و تبعیض در ورزش بر اساس جنسیت و نژاد را رد میکند.
در این حال، دختران و زنان افغان اجازهٔ شرکت در کریکت و سایر ورزشها را ندارند.
شورای بینالمللی کریکت اخیراً در پاسخ به درخواست تحریم تیم ملی کریکت افغانستان در مسابقات گفته که بازیکنان افغان را بهدلیل اقداماتی که مسوول آن نیستند، مجازات نمیکند و کریکت بورد افغانستان مسوول سیاستهای طالبان شمرده نمیشود.
صدراعظم بریتانیا به کیف، پایتخت اوکراین رسید
کییر استارمر، صدراعظم بریتانیا، به روز پنجشنبه، ۲۷ ماه جدی، وارد اوکراین شد.
مقامهای بریتانیا میگویند که استارمر توافقنامه «مشارکت صدساله» را قرار است با ولودیمیر زلینسکی، رئیسجمهور اوکراین، امضا کند.
این توافقنامه شامل تعهدات با اوکراین در بخشهای دفاعی، آموزشی، انرژی و تجارت است.
براساس خبرگزاری اسوشیتدپرس، این نخستین سفر آقای استارمر بهعنوان صدراعظم بریتانیا به اوکراین پس از رویکارآمدنش است.
استارمر در ۲۰۲۳ هم به اوکراین سفر کرد، اما در آن زمان رهبر اپوزیسیون بریتانیا بود.
بریتانیا یکی از حامیان نزدیک اوکراین در جنگ با روسیه است و تا حال حدود ۵۰ هزار سرباز اوکراینی را آموزش داده است.
سخنرانی خداحافظی جوبایدن با ملت؛ او نسبت به آیندهی امریکا ابراز نگرانی کرد
جوبایدن، رئیسجمهور ایالات متحده در سخنرانی خداحافظیاش، نگرانی خود را نسبت به آینده امریکا ابراز کرد.
او در سخنرانی پانزدهدقیقهای دیشب خود به ملت کشورش از «الیگارشی» در امریکا هشدار داد.
الیگارشی به نوع حکومتداری گفته میشود که قدرت در کنترول یک گروه کوچک از افراد میباشد.
بهگفته بایدن، این وضعیت تهدیدی برای دموکراسی امریکا است.
بایدن قرار است دوشنبه آینده قدرت را به جانشین خود، دونالد ترمپ، رئیسجمهور منتخب امریکا واگذار کند.
براساس گزارش اسوشیتدپرس، بایدن بدون ذکر نام ترمپ، نگرانی خود را در مورد جانشین خود ابراز کرده است.
مللمتحد برای حمایت از توافق آتشبس در نوار غزه ابراز آمادگی کرد
میانجیگران روز چهارشنبه ۲۶ جدی اعلام کردند که اسرائیل و حماس در بارۀ آتش بس در غزه به توافق رسیدند.
یک توافق بین گروه فلطسینی حماس و اسرائیل با میانجیگری ایالات متحده، قطر و مصر صورت گرفت که بر اساس آن در غزه آتشبس برقرار خواهد شد، حماس گروگانها را آزاد میکند و اسرائیل صدها زندانی فلسطینی را رها خواهد کرد.
این توافق روز چهارشنبه(15 جنوری) در شهر دوحه، پایتخت قطر، پس از چند هفته مذاکره امضا شد.
پس از انتشار این خبر، انتونیو گوتیرش، سرمنشی سازمان ملل متحد، به خبرنگاران اعلام کرد که سازمان ملل آماده است از اجرای این توافق حمایت کند و به شمار زیادی از فلسطینیانی آسیب دیده، کمکهای بشردوستانه ارائه دهد.
جنگ در غزه از هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ آغاز شد، زمانی که گروه حماس بر قلمرو اسرائیل حمله کرد، ۱۲۰۰ نفر را کشت و حدود ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گرفت.
پس از این حمله، اسرائیل حملات زمینی و هوایی گستردهای را علیه غزه آغاز کرد که طی ۱۵ ماه گذشته، دهها هزار فلسطینی کشته و زخمی شدهاند.
یون سوک یول رئیسجمهور کوریای جنوبی از سوی پولیس دستگیر شد
پولیس شهر سیول پایتخت کوریایی جنوبی، یون سوک یول رئیس جمهور این کشور را بازداشت کرد.
یون ۶۴ ساله در تاریخ ۳ دسمبر حکومت نظامی اعلام کرده بود و به همین اتهام روز چهارشنبه دستگیر شد.
پیش از این، پارلمان کوریایی جنوبی، یون سوک یول را استیضاح کرده و وظایف او را به حالت تعلیق درآورده بود، اما در آن زمان تنها در صورتی میتوانست از قدرت برکنار شود که محکمه قانون اساسی تصمیم پارلمان را تأیید کند.
با دستگیری یون، بحران میان تیم امنیتی ریاستجمهوری که چندین هفته ادامه داشت، به پایان رسید.
وزیرخارجۀ روسیه خواستار همکاری بین پاکستان، افغانستان و هند در مبارزه با تروریزم شد
وزیر امور خارجۀ روسیه خواستار همکاری مشترک میان پاکستان، افغانستان، هند و سایر اعضای سازمان همکاری شانگهای در زمینه مبارزه با تروریزم شد.
سرگی لاوروف روز چهارشنبه (15 جنوری) در یک نشست ابراز نگرانی کرد که ممکن است در سال ۲۰۲۵، کشورهای عضو سازمان شانگهای با تهدیدات جدید تروریستی مواجه شوند.
لاوروف همچنین در نشست سهجانبهای که در مورد افغانستان میان روسیه، پاکستان و چین برگزار شد، بر اهمیت شمولیت هند تأکید کرد.
روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند، پاکستان و ایران اعضای سازمان همکاری شانگهای هستند.
مللمتحد: بیش از نیم میلیون کودک در افغانستان با خطر سوءتغذی روبهرو هستند
سازمان ملل متحد روز چهارشنبه هشدار داد که در سال روان ۲۰۲۵، بیش از نیم میلیون کودک در افغانستان با خطر سوءتغذی روبهرو هستند.
سازمان ملل در اعلامیهای که روز گذشته منتشر کرد، تغییرات اقلیمی را یکی از دلایل این وضعیت خوانده و گفته که این تغییرات باعث شده تا خانوادهها نتوانند غذای کافی برای کودکان خود فراهم کنند.
دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) در گزارشی گفته است که در سال ۲۰۲۵، نزدیک به ۲۲.۹ میلیون افغان به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت.
ثبتنام متقاضیان فریضۀ حج در افغانستان آغاز شد
وزارت حج و اوقاف حکومت طالبان از آغاز ثبتنام فریضۀ حج در افغانستان خبر داده است.
این وزارت با نشر اعلامیهای در صفحه ایکس، توییتر سابق، نوشته است که متقاضیان از روز شنبه ۲۹ جدی تا ۸ دلو سال جاری در کابل و ولایات میتوانند ثبتنام کنند.
در اعلامیه آمده است که بهدلیل اینکه تعداد زیادی از افراد در لیست انتظار حج هستند، امسال تنها برای متقاضیانی فرصت میدهند که برای بار نخست به حج می روند.
این وزارت در مورد شرایط ثبتنام چیزی نگفته است، اما افراد با دو قطعه عکس، کاپی و اصل تذکره میتوانند به دفاتراین وزارت مراجعه کنند.
این درحالی است که پیش از این، امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان، در دیدار با فیصل طلق البقمی، سفیر عربستان سعودی در کابل، خواستار افزایش سهمیه حج افغانستان شده بود.
پیش از این، وزارت حج و اوقاف طالبان گفته بود که عربستان سعودی وعده کرده تا در مراسم حج سال روان، سهمیه افغانستان را از سی هزار به چهل هزار زائر افزایش بدهد.