خبر ها
رئیس جمهور ایران خواستار مذاکره با افغانستان در مورد حق آبه دریای هلمند شد
مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران می گوید، هیئت های ایران و افغانستان به مذاکرات در مورد حق آبه دریای هلمند با هم به مذاکره کنند.
او در خطاب به مردم ایران گفت نیاز است که برای اعمار افغانستان کار مشترک انجام بدهند. بنابر گزارش رسانه های ایران پزشکیان دیروز در جریان دیدار از ولایت سیستان – بلوچستان در این مورد صبحت کرده است.
مولوی عبدالکبیر که اخیرا سرپرست وزیر حکومت طالبان در امور مهاجرین و عودت کننده گان تعین شده در ملاقات با سرپرست سفارت ایران در کابل گفته که در افغانستان هیچ موضوع وجود ندارد که روابط بین کابل و تهران را خراب کند. به گفته او موضوع حق آبه دریای هلمند هم حل شده است.
رئیس جمهور ایران گفته نیاز است که کشورهای همجواریکدیگر را به چشم برادر ببینند.
پیش از این پزشکیان خواهان رفتاردرست با پناهجویان افغان در ایران شده بود. اما این در حالیست که ایران تقریباً هر روز ده ها پناهجوی افغان را از خاک خود بیرون می کند.
آتش سوزی در کالیفرنیا؛ جان باختن یازده تن و سوختن ده ها هزار خانه
تلفات آتشسوزیهایی که در چند روز گذشته در چندین منطقه از لاسانجلس به وقوع پیوسته است، به حداقل یازده نفر رسیده است.
به گفته مقامات لاسانجلس، آتشسوزی حدود ۱۰ هزار خانه و ساختمان را تخریب کرده و حدود ۱۸۰ هزار تن از خانههایشان به جای دیگر منتقل شدهاند.
مقامات میگویند که این آتشسوزیها تاکنون بیش از ۷۵ هزار هکتار زمین را سوزانده است.
یک شرکت خصوصی پیشبینی آب و هوا به نام AccuWeather خسارت را بین ۱۳۵ تا ۱۵۰ میلیارد دالر تخمین زده و گفته است که خسارت ممکن است به مراتب بیشتر باشد.
مناطق آسیبدیده از آتش با خطر غارت روبهرو شدهاند.
از زمان وقوع اولین آتشسوزی در روز سهشنبه، پولیس حداقل ۲۰ نفر را به اتهام دزدی در منطقه لاسانجلس بازداشت کرده است.
در بسیاری از مناطق آسیبدیده از آتشسوزی، قیود شبگردی اعلام شده و نیروهای گارد ملی برای گزمه مستقر شدهاند.
شهروندان رومانیا پس ازین می توانند با دریافت ویزه آنلاین وارد خاک ایالات متحده امریکا شوند
وزارت امنیت داخلی ایالات متحده بهروز جمعه اعلام کرد که رومانیاییها برای دریافت ویزای تجاری یا گردشگری ایالات متحده، دیگر نیاز به مراجعه به سفارت یا کنسولگری ایالات متحده نخواهند داشت.
بر اساس این اطلاعیه، شهروندان رومانیا برای سفر به ایالات متحده پس از ۳۱ مارچ میتوانند بهگونه آنلاین درخواست ویزا دهند.
کاتلین کاوالیک، سفیر ایالات متحده در رومانیا، در مراسمی در سفارت ایالات متحده در بخارست، این را مرحله حساس در روابط کشورش و رومانیا و نتیجه تلاشهای مشترک دو کشور خواند.
کاوالیک گفت که این اقدام تازه باعث صرفهجویی در هزینه مسافران و کاهش موانع تجاری برای رومانیاییها میشود.
ریچارد بنیت: تحریم محکمه بینالمللی جزایی عدالت را قربانی میکند
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، گفته است که از تقاضای متخصصان این سازمان برای رد تحریمها علیه محکمه بینالمللی جزایی، آیسیسی، حمایت میکند.
آقای بنیت دیشب در شبکه ایکس یا توییتر سابق نوشت که آیسیسی برای قربانیان جنایات جنگی، بشمول افغانستان، راه اساسی حسابدهی مرتکبین این جنایات را هموار میکند.
او افزوده است که تحریمها و تهدیدها علیه این محکمه و کارمندانش، در جاهایی که به عدالت بیشترین نیاز وجود دارد، معافیت را ترویج میکند.
متخصصان سازمان ملل متحد از مجلس سنای ایالات متحده خواستهاند که لایحهای وضع تحریمها بر محکمه بینالمللی جزایی و قطع تمویل این محکمه را رد کند.
این پس از آن است که محکمه بینالمللی جزایی دستور بازداشت رهبران اسرائیلی متهم به ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در غزه را صادر کرد.
مقامهای لبنان: در حملۀ طیارۀ بیسرنشین اسرائیلی بر یک موتر در جنوب این کشور ۵ نفر کشته شدند
وزارت صحت لبنان میگوید، در این حمله که روز جمعه، ۲۱ جدی در منطقۀ طیر دبا در نزدیکی شهر ساحلی صُور صورت گرفته، چهار نفر دیگر زخمی شدند.
ارودی اسرائیل گفته که در این حمله یک لاری حامل اسلحۀ حزبالله را در جنوب لبنان هدف قرار داده است.
حزبالله از سوی ایالات متحدۀ امریکا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود، اما اتحادیۀ اروپا تنها شاخۀ نظامی این گروه را در فهرست سیاه قرار داده، نه شاخۀ سیاسیاش را.
شاخۀ سیاسی حزبالله کرسیهایی در پارلمان لبنان دارد.
جنگ بین اسرائیل و حزبالله لبنان در نتیجۀ یک توافق آتشبس که مهلت آن در ۲۶ جنوری پایان مییابد، متوقف شده است.
توافق این آتشبس ۶۰ روزه در ماه نومبر به میان آمد که بر اساس آن اردوی لبنان و قوای حافظ صلح ملل متحد در جنوب لبنان مستقر شده و اردوی اسرائيل از این ساحات خارج شد.
اما اسرائیل و حزب الله بارها یکدیگر را به نقض این آتش بس متهم کرده اند.
پس از آغاز جنگ جاری غزه که در هفتم اکتوبر سال ۲۰۲۳ بین اسرائیل و گروه فلسطینی حماس آغاز شد، حزبالله در حمایت از حماس با اسرائیل وارد جنگ شد.
حماس از سوی امریکا و اتحادیۀ اروپا به عنوان یک گروه تروریستی شناخته میشود.
وزیر خارجۀ ایتالیا خواستار رفع تحریمهای اتحادیۀ اروپا علیه سوریه شد
انتونیو تاجانی، وزیر خارجۀ ایتالیا میگوید که خواهان متوقف شدن تحریمهای اتحادیۀ اروپا علیه سوریه برای شش ماه تا یک سال شده است.
تاجانی روز جمعه، ۲۱ جدی در یک نشست خبری در لبنان گفت که رفع کردن تحریمها کدام تصمیم ملی نه بلکه مربوط به اتحادیأ اروپا است.
رهبران کنونی سوریه بارها خواهان برطرف شدن تحریمهای وضع شده علیۀ این کشور شده اند.
حاکمان جدید سوریه به رهبری یک گروه افراطی به نام "هیئت تحریر شام" که در ماه گذشته قدرت را بدست گرفتند، در تلاش جذب کمکهای جامعۀ جهانی برای بازسازی سوریه هستند.
هاکان فیدان، وزیر خارجۀ ترکیه نیز در ماه گذشته در جریان سفرش به دمشق از جامعۀ جهانی خواست که تحریمهای وضع شده بر سوریه را بردارند تا این کشور جنگزده بتواند به سمت ترقی حرکت کند.
گوترش خواستار رهایی افرادی شد که به گونۀ سردانه در وینزوئلا بازداشت شدند
انتونیو گوترش، سرمنشی ملل متحد روز جمعه، ۲۱ جدی از مقامهای وینزوئلا خواست، تمام افرادی را که به گونۀ خودسرانه در این کشور بازداشت شده اند، آزاد کنند.
این افراد در جریان ناآرامیهای بعد از انتخابات ماه جون ۲۰۲۴ بازداشت شدند.
این در حالیست که با وجود انتقادهای جهانی، نیکولاس مادورو روز جمعه به عنوان رئیس جمهور وینزوئلا حلف وفاداری یاد کرد.
ستیفن دوجاریک، سخنگوی سرمنشی ملل متحد روز جمعه به خبرنگاران گفت که گوترش بازداشت شماری زیادی از مردم از جمله خبرنگاران و مدافعان حقوق بشر در وینزوئلا را محکوم میکند.
از سوی دیگر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز جمعه به مناسبت حلف وفاداری به مادورو تبریک گفت.
یک مقام ایرانی گفته که مذاکرات با افغانستان برای تأمین حقآبۀ ولایت سیستان – بلوچستان ادامه دارد
این موضوع را عباس علیآبادی، وزیر انرژی ایران در جریان بازدیدش از یک پروژۀ آب در ولایت سیستان – بلوچستان مطرح کرده است.
رسانههای ایرانی این موضوع را روز جمعه، ۲۱ جدی گزارش دادند.
وزیر انرژی ایران گفته است، طرحهای مختلف دارند که حقآبۀ ساکنین این ولایت از منابع آبی افغانستان تأمین شود و این اقدام در اولویتهای کاری حکومت ایران قرار دارد.
ایران در این اواخر اتهام وارد کرده که افغانستان با اعمار بندهای آب در مسیر دریاهایی که به سمت ایران جریان دارند، از حقوق آبی ایران تخطی میکند.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران در ماه میزان گذشته گفته بود که حقآبۀ ایران را از دریای هلمند به گونۀ کامل از حکومت طالبان میگیرند.
مقامهای حکومت طالبان پیش از این گفته اند که طبق معاهدۀ سال ۱۳۵۱ بین دو کشور، حقآبه ایران را از دریای هلمند تأمین میکنند.
پاکستان از اعلام سومین مرحلۀ بورسیههای تحصیلی زیر نام "علامه اقبال" برای محصلان افغان خبر داد
قرار است که در این مرحله زمینۀ تحصیل ۳ ساله برای ۴۵۰۰ دانشجوی افغان فراهم شود.
هرچند در بارۀ بورسیههای تحصیلی پاکستان برای محصلان افغان شک و تردیدهایی وجود دارد، اما پاکستان میگوید که در ماه جاری میلادی بیش از ۲۲ هزار متقاضی در آزمون آنلاین این بورسیهها شرکت خواهند کرد.
گفته شده که این بورسیهها در بخشهای طب، انجینیری، زراعت و بخشهای دیگر فراهم شده که ۳۳ درصد آنها به دختران اختصاص یافته است.
محمد صادق، نمایندۀ ویژۀ پاکستان برای افغانستان روز جمعه در صفحۀ ایکس خود (توییتر سابق) این بورسیهها را محبوبترین بورسیهها برای محصلان افغان خوانده است.
این درحالیست که طالبان دختران را از آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیل در پوهنتونها محروم ساخته اند و در آخرین مورد دروازههای انستتوتهای طبی را هم بروی دختران بستند.
نشست سازمان همکاری اسلامی برای بحث روی محدودیتهای طالبان بر آموزش و تحصیل زنان و دختران
در حالی که محدودیتهای طالبان بر آموزش و تحصیل دختران و زنان در افغانستان ادامه دارد، سازمان همکاری اسلامی (OIC) اعلام کرده که در یک نشست یک روزه در بارۀ این محدودیتها بحث خواهد شد.
در این نشست که روز شنبه، ۲۲ جدی در اسلامآباد، پایتخت پاکستان برگزار میشود، ۱۵۰ نماینده از ۴۷ کشور حضور خواهند داشت.
وزارت معارف پاکستان روز جمعه گفت که از نمایندگان طالبان هم برای شرکت در این نشست دعوت شده، اما معلوم نیست که آنان شرکت میکنند یا نه.
یکی از اهداف این نشست بحث روی مشکلات و موانع بر سر راه آموزش دختران در کشورهای اسلامی به ویژه افغانستان عنوان شده است.
خالد مقبول صدیقی، وزیر معارف پاکستان گفته که ملاله یوسفزی، برندۀ جایزۀ صلح نوبل و فعال حق آموزش کودکان نیز به این نشست دعوت شده است.
این درحالیست که ملاله یوسفزی روز جمعه به مناسبت ۱۲مین سالروز حمله بر وی گفت که دختران در افغانستان به تلاشهای بیشتر از همدردی نیاز دارند.