خبر ها
عربستان سعودی فعالیت های دیپلوماتیک خود در کابل را از سرگرفته است
عربستان سعودی اعلام کرده که سفارت خود را در کابل دوباره باز کرده است.
سفارت این کشور در کابل در اعلامیهای که یکشنبه ۲ جدی منتشر شد، گفته است که "این اقدام به منظور ارائه خدمات به افغانها و توسعه روابط دو جانبه میان افغانستان و عربستان سعودی انجام شده است."
در این اعلامیه آمده است که خدمات این سفارت از یکشنبه گذشته آغاز شده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، بسیاری از کشورها سفارتها و نمایندگیهای دیپلماتیک خود را در کابل بستند.
اما اخیراً، علاوه بر ایران، پاکستان و برخی کشورهای همسایه افغانستان، اکنون عربستان سعودی نیز خبر از بازگشایی سفارت خود در کابل میدهد.
معترضان در منطقۀ کُرم خیبر پختونخوا، درخواست اسلام آباد برای خلع سلاح شدن را رد کردند
معترضان در منطقه پاره چنار کُرم ایالت خیبرپختونخوای پاکستان میگویند که تصمیم حکومت مبنی بر تحویل سلاحهای شان را نمیپذیرند.
این معترضان افزودند که تا زمانیکه اطمینان حاصل نکنند که اسلام آباد امنیت آنها را تأمین میتواند، سلاحهای شان را تحویل نخواهند داد.
به گفته این معترضان، حکومت از یک سو جرگه میان رهبران شیعه و سنی برگزار میکند و از سوی دیگر تصامیم یکجانبه میگیرد.
کمیته ملی اپیکس ایالت خیبرپختونخوای پاکستان در منطقه کُرم جای که اخیراً شاهد درگیریهای مسلحانه میان شیعیان و سنیها بود، در تاریخ ۲۰دسمبر تصمیم گرفت که تمام سلاحهای سبک و سنگین را از مردم جمعآوری کند تا صلح و ثبات در منطقه برقرار شود.
این تصمیم که طی یک نشستی در خیبرپختونخوا گرفته شده بود، در آن اعلام شد "تا زمانی که سنگرها و سلاحها از بین نروند، صلح پایدار در منطقه برقرار نخواهد شد."
اما مردم محل در گفتگو با رادیو مشال بخش پاکستان رادیو آزادی گفتهاند: "ما سلاح ها را به این دلیل نگه میداریم که حکومت نمیتواند امنیت ما را تأمین کند."
در ماه نومبر گذشته، در منطقه مندوریا و ددکمر کُرم، در حملهای به یک کاروان مسافران حدود ۴۶ شیعه و ۴ سنی کشته شدند.
پس از این حادثه، درگیریهای فرقهای بین شیعیان و سنیها در کُرم آغاز شد که منجر به کشته شدن ۱۲۴ نفر و زخمی شدن بیش از ۲۰۰ نفر شد.
"UNDP" از حمایت هزارها تجارت کوچک به رهبری زنان در افغانستان خبر داده است
برنامه انکشافی سازمان ملل متحد در افغانستان (UNDP) اعلام کرده است که از بیش از ۸۰ هزار تجارت کوچک به رهبری زنان حمایت کرده و برای ۹۰۰ هزار نفر فرصت شغلی ایجاد کرده است.
این اداره یکشنبه ۲جدی در شبکه ایکس (توییتر سابق) نوشته است که این کمکها بر زندگی ۴.۵ میلیون نفر تأثیر مثبت گذاشته است.
این اقدامات با حمایت سفارت جاپان و اتحادیه اروپا صورت گرفته است.
در یک خبر دیگر، این ادراه سازمان ملل متحد اعلام کرده است که پس از سیلابهای شدید اخیر در بغلان به ۴۳۰۰ خانواده آسیبدیده در این ولایت، در بازسازی زندگیشان حمایت کرده است.
این درحالی است که با فرا رسیدن فصل زمستان، نگرانیها در مورد وضعیت بد بشری درافغانستان افزایش یافته است.
برنامه جهانی غذا (دبلیو-اف-پی) در گزارش تازه خود در ۳۰ قوس اعلام کرد که "در زمستان سخت پیشرو، نزدیک به ۱۵ میلیون نفر به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت."
بازداشت نزدیک به ۵۰۰۰ نفر در ارتباط به ازدواج دختران خورد سال در هند
مقامات در هند میگویند که به ادامه ممنوعیت ازدواج دختران خورد سال، حدود ۴۸۰۰ نفر را در ارتباط به این موضوع دستگیر کردهاند.
مقامات افزوده اند که تنها روز یکشنبه دو جدی ۴۱۶ نفر دستگیر شدند.
هیمانتا بیسوا سارما Himanta Biswa Sarma، نخست وزیر ایالت آسام هند، یکشنبه در بیانیهای گفت که اقدامات آنها برای پایان دادن به این پدیده نادرست اجتماعی ادامه خواهد داشت.
براساس آمار سازمان ملل متحد، در حال حاضر حدود ۲۲۰ میلیون کودک عروس در هند وجود دارد، اما پس از سال ۲۰۰۰ میلادی، ازدواج دختران خورد سال در این کشور کاهش چشمگیری داشته است.
وزیر ارشد آسام، کمپاینی را برای پایان دادن به ازدواج دختران خورد سال در این ایالت تا سال ۲۰۲۶ راه اندازی کرده است.
در سال ۲۰۱۷، ستره محکمه هند اعلام کرد که داشتن رابطه جنسی با دختران زیر سن قانونی، تجاوز جنسی محسوب می شود.
فعالان حقوق زنان و دختران از این اعلامیه استقبال کردند.
دیدهبان حقوق بشر: اسرائیل دسترسی فلسطینیان به آب کافی را محدود کرده است
دیدهبان حقوق بشر میگوید که از اکتوبر سال ۲۰۲۳، مقامات اسرائیلی دسترسی فلسطینیان به آب کافی را در نوار غزه محدود کردهاند.
این اداره حقوق بشری روز یکشنبه ۲ جدی، با نشر ویدیویی در صفحه ایکس/توییتر سابق گفت که این اقدام جنایت علیه بشریت و نسلکشی است.
در ویدیوی این سازمان آمده است که اسرائیل به گونهی قصدی خطوط انتقال گاز، برق و آب را تخریب کرده است.
دیدهبان حقوق بشر میگوید که این اقدام سبب افزایش بیماریها در نوار غزه شده و جان هزاران نفر را گرفته است.
یکی از رضاکاران در غزه میگوید: "ما روزانه کودکان را میبینیم که به دلیل نبود آب از بین میروند. هیچ آب پاکی وجود ندارد که بتوان برای نوزادان شیر آماده کرد یا برای مادرانی که تازه ولادت کردهاند تا بتوانند آب بنوشند و به کودکانشان شیر بدهند."
این سازمان حقوق بشری افزوده است که کشورها باید اقدامات موثری برای جلوگیری از نسلکشی توسط مقامات اتخاذ کنند و حمایت از غیرنظامیان را افزایش دهند.
روسیه امروز با ده ها طیاره بدون سرنشین به اوکراین حمله کرد
امروز روسیه با بیش از ۱۰۰ طیارۀ بیسرنشین به اوکراین حمله کرد، اما به گفتۀ مقامات نظامی اوکراین، این حملات تلفات جانی در پی نداشت.
نیروی هوایی اوکراین امروز (یکشنبه، ۲ جدی) در بیانیهای اعلام کرد که روسیه با استفاده از ۱۰۳ طیارۀ بیسرنشین به مناطق خرسون، میکولایف، چرنیهیف، سومی، زاپوریژیا، خارکییف، پولتاوا، ژیتومیر و پایتخت اوکراین حمله کرد.
بر اساس اعلامیه، از این میان ۵۲ طیاره از سوی نیروهای دفاع هوایی اوکراین از بین برده شدند.
اعلامیه میافزاید، در این حملات به ادارات و ساختمانهای مسکونی آسیب وارد شده است، اما در مورد تلفات جانی آن اطلاعاتی ارائه نشده است.
در چند هفته گذشته، روسیه حملات خود به اوکراین را تشدید کرده و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین دیروز (شنبه) گفت که مسکو در هفتۀ گذشته با ۵۵۰ بمب هدایت شونده، نزدیک به ۵۵۰ طیارۀ بیسرنشین و ۲۰ موشک به اوکراین حمله کرده است.
ادارۀ بینالمللی مهاجرت برای ادامه حمایت از افغانان به ۵۰۰ میلیون دالر نیاز دارد
ادارۀ بینالمللی مهاجرت (IOM) میگوید که در سال ۲۰۲۵برای حمایت از افغانان به نزدیک به ۵۰۰ میلیون دالر بودجه نیاز دارد.
این ادارۀ ملل متحد امروز (یکشنبه) در درخواست بودجهاش برای سال 2025 گفته که در این سال به 8.2 میلیارد دالر بودجه نیاز دارد که از این میان بیش از ۴۹۹ میلیون و ۸۰۰ هزار دالر آن را برای افغانستان هزینه خواهد کرد.
آی او ام میگوید که تمرکزش در کنار شهروندان سوریه و اوکراین که از بحرانها فرار میکنند، افغانهایی است که در مسیر مهاجرت در آسیای مرکزی و حوزۀ بالکان قرار میگیرند.
این درحالیست که بر اساس گزارش کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، نزدیک به ۱۰،۹ میلیون افغان به دلیل درگیری، خشونت و فقر، در سطح جهان مهاجر اند.
بر اساس گزارشها، بخش زیادی از این مهاجرین افغان در کشورهای همسایه و منطقه با مشکلات زیادی روبهرو اند.
سرمایه گزاری ۳۵۰ ملیون دالری شرکت چینی دریک معدن طلا در تخار
وزارت معادن و پطرولیم حکومت طالبان از سرمایهگذاری حدود 350 میلیون دالری یک شرکت چینایی در یک معدن طلا در ولسوالی چاهآب ولایت تخار خبر داد.
همایون افغان، سخنگوی این وزارت به تلویزیون ملی که تحت کنترل طالبان است، گفته که این شرکت چینایی تمام هزینه استخراج را به عهده گرفته، اما ۵۶ درصد عواید معدن را به افغانستان خواهد داد.
او افزود که این معدن طلا که در منطقۀ سمتی ولسوالی چاهآب موقعیت دارد، بزرگ است، اما در قرارداد پس از مزایده، به مساحتی حدود 12 کیلومتر مربع آن به مدت پنج سال در اختیار این شرکت چینایی و شرکای افغان آن قرار گرفته است.
سخنگوی وزارت معادن و پطرولیم طالبان میگوید که برنامههایی را برای قرارداد استخراج معادن طلای سایر ولایتها با شرکتهای مختلف روی دست دارند.
حکومت طالبان با انتقادهای زیادی مواجه است که قراردادهای معادن زیادی را با شرکتهای چینایی امضا کرده است.
منتقدان از معیاری نبودن و نبود شفافیت در این قراردادها نگران هستند.
کشته شدن چهار نفر درنتیجه برخورد یک هیلی کوپتر به ساختمان درترکیه
در نتیجۀ برخورد یک هلیکوپتر امبولانس با ساختمان یک شفاخانه در منطقۀ موگلا در غرب ترکیه، چهار نفر جان باختند.
به گفتۀ وزارت صحت ترکیه، این هلیکوپتر که حامل دو پیلوت، یک داکتر و یک امدادگر بود، هنگام برخاستن از شفاخانۀ آموزشی موگلا به ساختمان این شفاخانه برخورد کرد.
والی موگلا به خبرنگاران گفت که هلیکوپتر ابتدا به طبقه چهارم شفاخانه برخورد کرد و سپس به زمین افتاد.
بر اساس گزارشها، به جز از سرنشینان هلیکوپتر، هیچ فرد دیگری در محل آسیب ندیده است.
تحقیقات در بارۀ علت این حادثه آغاز شده است.