نشر ویدیوها و تصاویر بدرفتاری علیه مهاجرین افغان در ایران در روزهای اخیر در داخل افغانستان و در بین سازمانهای بینالمللی خیریه و حامی حقوق بشر سر و صدا ایجاد کرده است.
در تصاویر و ویدیوهایی که در رسانه های اجتماعی پخش شده و وب سایت گنداهارا (وب سایت انگلیسی زبان رادیو آزادی) هم آنها را نشر کرده افغانهای دیده میشوند که در سرمای زمستان و برفباری های شدید در فضای آزاد در ایران مشغول کارهای سنگین میباشند.
در تصویرهای دیگر دیده میشود که خانواده های افغان با اطفال و زنان در دشتها روان هستند که باید دوباره به افغانستان برگردند.
بعد از آنکه طالبان در افغانستان قدرت را به دست گرفتند، برگشت اجباری مهاجرین افغان از ایران بیشتر شده.
در یکی از ویدیو های که در هفته گذشته در رسانه های اجتماعی توجه را جلب کرد دیده میشود که یک گروه ایرانیها یک جوان افغان را لت و کوب میکنند و افسران پولیس ایران بی تفاوت حادثه را نگاه میکنند.
هم اکنون بیش از ۳ میلیون افغان که اکثریت آنها مهاجرین ثبت شده میباشند در ایران بسر میبرند.
تحقیر و خشونت
ویدیویی که از همه بیشتر سرو صدا ایجاد کرده یک نوجوان افغان را نشان میدهد که ایرانی ها او را مجبور میسازند که به خود و افغانهای دیگر توهین کند و این نوجوان با فریاد و گریه الفاظ رکیکی را که شخص ایرانی به او میگوید تکرار میکند.
از این ترتیب ویدیو ها زیاد است و با نشر چنین ویدیو ها مردم به دو حادثه دیگر که در سال های قبل علیه مهاجرین افغان در ایران صورت گرفت، برمیگردند.
در این ویدیوها دیده میشود که مقامات امنیتی ایران یک تعداد مهاجرین افغان را در سرحد با زور به دریای هریرود می اندازند که بعداً معلوم شد یک تعداد آنها غرق شدند و ویدیوی دیگر شلیک بر یک موتر حامل مهاجرین افغان میباشد که این موتر آتش گرفته و بعد بدرفتاری در شفاخانه با قربانیان این حادثه را هم درج کرده است.
هر چند در باره واقعی بودن این ویدیو ها هنوز بحثها جریان دارد، ولی نشر آنها در بین مردم افغانستان حساسیت ایجاد کرده.
سعید عباس بدریفر یک مقام مطبوعاتی در سفارت ایران در کابل ادعا میکند که ویدیوهای نشر شده در رسانه های اجتماعی واقعیت ندارند و به گفته او با نشر چنین ویدیوها میخواهند روابط بین دو کشور همسایه را ناگوار بسازند.
به گفته او با این ویدیوها نمیتوان رفتار ایران را با مهاجرین افغان قضاوت نمود.
وب سایت گنداهارا از قول سازمانهای خیریه و حامی حقوق بشر بینالمللی مینویسد که از وضعیت مهاجرین افغان در ایران نگرانی عمق دارند.
به نوشته گنداهارا آیت الله علی خامنهای رهبر ایران در سال ۲۰۱۵ فرمانی را صادر کرد که به اساس آن فرزندان مهاجرین افغان میتوانند در ایران به مکتب بروند، اما افغانها هنوز هم در این کشور از ابتدائی ترین خدمات از جمله خدمات صحی، کار و سرپناه محروم استند.