در سالهای گذشته، مأموریت یوناما در افغانستان به راحتی توسط اعضای شورای امنیت تصویب شده بود، اما این بار دو پیش نویس جداگانه برای تمدید این ماموریت به بحث گذاشته میشود که این کار نشان دهندۀ اختلافات میان قدرت های بزرگ در مورد افغانستان است.
در جلسهی شورای امنیت، دو پیشنهاد برای تمدید ماموریت یوناما مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
یکی از پیشنهادات توسط کوریایی جنوبی و امریکا ارائه خواهد شد و دیگری توسط چین و پاکستان.
این پیشنهادات زمینۀ را برای بحث در مورد نقش آیندهی یوناما در مورد وضعیت کنونی سیاسی و امنیتی افغانستان فراهم می کند.
شاه محمود میاخیل، معاون پیشین وزارت دفاع افغانستان و تحلیلگر مسائل سیاسی، ماموریت یوناما را برای افغانستان مهم میداند. او اشاره به اختلافات میان امریکا و چین بر سر پیشنویس ماموریت یوناما میگوید:
"ماموریت یوناما یک ماموریت سیاسی است که بعد از سقوط طالبان دورۀ پیش در افغانستان شروع شد، و هر سال این ماموریت از طرف شورای امنیت تمدید می شود، سال گذشته هم در تمدید ماموریت یوناما اختلاف نظر وجود داشت اما بلاخره فیصله به این شد که در ماموریت سال گذشته کدام تغیر نیارند و آن را تمدید کردند."
او ادامه می دهد:
"اما امسال دو پیشنهاد که یکی از طرف امریکا و کوریایی جنوبی پیش شده و یک پیشنهاد دیگر از طرف چین و پاکستان است، در اینجا کمی تفاوت نظر وجود دارد که امریکا بالای حقوق بشر و بالای آزادی زنان افغانستان که حق تعلیم و کار داشته باشند تاکید میکند و پیشنها چین و پاکستان در مورد کمک های بشری و انکشاف افغانستان تاکید دارد، چون حالا زیر بحث است، دیده شود که در هر دو پیشنهاد چه تغیر میآیدو کدام یکی قابل قبول می باشد، اگر اعضای شورای امنیت این پیشنهادات را رد یا ویتو کند شاید همان پیشنهاد که سال گذشته شده بود همان را ادامه بدهند."
یوناما بر اساس کنفرانس بُن در سال ۲۰۰۱ و قطعنامه ۱۴۰۱ شورای امنیت ملل متحد، فعالیتهای خود را در افغانستان از ۲۸ مارچ ۲۰۰۲ آغاز کرد.
صلاحیت این ماموریت هر سال توسط شورای امنیت سازمان ملل ارزیابی میشود، و فعالیت های یوناما برای تنظیم کمک های بشردوستانه و حمایت از تلاش های صلح در افغانستان حیاتی است.
تصمیم شورای امنیت نقش سازمان ملل را در افغانستان مشخص خواهد کرد و تلاش های جاری برای حل بحران بشری و مشکلات حقوق بشر را مؤثر تر خواهد ساخت. در این شرایط سخت، حمایت جامعه جهانی برای افغانستان بسیار مهم ارزیابی میشود.