لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۵ حوت ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۰۴

پولیو یا فلج کودکان؛ ثبت اولین واقعه مثبت پولیو در سال ۲۰۲۵ در بادغیس، افغانستان


واکسیناتور پولیو در یکی از مناطق افغانستان - تصویر از آرشیف
واکسیناتور پولیو در یکی از مناطق افغانستان - تصویر از آرشیف

مسئولان صحی بادغیس اعلام کرده اند که یک مورد مثبت پولیو یا فلج اطفال در این ولایت ثبت شده است. این مورد مثبت پولیو در قریه «قرتو» ولسوالی بالا مرغاب و مربوط به یک دختر پنج‌ساله  است.

محمد یوسف نجمی، مسئول امور وقایوی ریاست صحت عامه طالبان در بادغیس، روز شنبه (۲۲ فبروری) در مورد چگونگی نوع فلج که این کودک مبتلا شده به رادیو آزادی گفت:

"در بادغیس، آخرین مورد مثبت پولیو که ثبت شده است مربوط به دختری به نام نسیمه است که ساکن قریه قرتو ولسوالی بالا مرغاب می‌باشد. این دختر از ناحیه صورت فلج بوده و نمونه اول آن در تاریخ ۲۹ جنوری گرفته شده و نمونه دوم نیز در تاریخ ۳۰ جنوری گرفته شد. سپس نتایج به هرات، کابل و پاکستان ارسال شد که در تاریخ ۱۳ فبروری نتیجه مثبت اعلام گردید."

رادیو آزادی تلاش کرد تا با اعضای خانواده این دختر نیز صحبت کند، اما به دلیل مشکلات و دسترسی به شبکه‌های مخابراتی در محل زندگی آنان، موفق نشد.

این نخستین مورد تأیید شده پولیو در افغانستان در سال جاری (۲۰۲۵) است.

قبل از این، حکومت طالبان در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ هیچ مورد مثبتی از پولیو تأیید نکرده بود، اما سازمان جهانی صحت (WHO) در طول سال ۲۰۲۴، ۲۵ مورد مثبت پولیو را در افغانستان تأیید کرده است.

در این حال قرار است کمپاین واکسین برضد بیماری فلج اطفال یا پولیو در برخی از ولایت‌های افغانستان ازروز دوشنبه این هفته آغاز شود.

نهاد "افغانستان عاری از پولیو" در صفحه اکس خود خبر آغاز این کمپین را اعلام کرده و تنها گفته است که این کمپاین در برخی از ولایت‌ها که نام‌ های آن مشخص نشده، آغاز خواهد شد.

این در حالی است که از اواخر سال گذشته میلادی، کمپاین های واکسین فلج اطفال خانه به خانه اجرا نمی شود که به گفته برخی از باشندگان مناطق مختلف افغانستان،این شیوه شماری از کودکان را از واکسین محروم می کند.

شهرزاد، یکی از ساکنان ولسوالی بالا مرغاب بادغیس به رادیو آزادی گفت که آنان خواستار از سرگیری واکسیناسیون خانه به خانه هستند.

"قبلاً کودکان مردم خانه‌به‌خانه واکسین می‌شدند، حتی می‌پرسیدند که کودک چندساله است، اما اکنون واکسین نسبت به گذشته بسیار کمرنگ شده است. آنان مسجد به مسجد می‌گردند، در دروازه مسجد یک صداى می‌کنند، اگر کسی بیرون آمد، خوب؛ در غیر آن، فوراً می‌روند.

در حالی که باید در یک مسجد حداقل یک ساعت توقف کنند، اما آنان تنها ده دقیقه توقف می‌کنند، زیرا هیئت نظارتی وجود ندارد که بر کارشان نظارت کند. در مقایسه با چهار سال پیش، روند واکسیناسیون در بالامرغابِ بادغیس بسیار کمرنگ شده است."

هدیه، یکی از ساکنان کابل که خواهر و برادرش کمتر از پنج سال سن دارند نیز خواستار بازگشت واکسین به روش خانه به خانه است:

"مدت زیادی است که نمی‌توانیم فرزندان خود و خواهر و برادرهای کوچک‌تر را واکسین کنیم، زیرا قبلاً واکسیناتورها به خانه‌ها می‌آمدند و کودکان را واکسین می‌کردند، اما اکنون می‌گویند خودتان باید آنها را به مراکز صحی ببرید. فرزندان ما به واکسین پولیو نیاز دارند و ما می‌خواهیم دوباره همان روش خانه به خانه آغاز شود."

محب، یکی دیگر از ساکنان ننگرهار نیز به رادیو آزادی گفت:

"قبلاً که واکسین خانه به خانه بود، هیچ کودکی باقی نمی‌ماند چه خواب باشد چه بیدار یا مهمان داشته باشد. اکنون که واکسین خانه به خانه وجود ندارد، قطعاً تعداد کودکان مبتلا افزایش یافته است. قبلاً روز چهارم روز تاکیدی بود که هر کسی که از واکسین باز مانده بود ،واکسین می‌شد اکنون آن روز هم از بین رفته است."

پاکستان و افغانستان تنها دو کشوری هستند که هنوز هم موارد مثبت پولیو یا فلج اطفال در آنها وجود دارد.

XS
SM
MD
LG