این صحبت راهبه مادر سه فرزند، یک تن از باشنده گان منطقۀ چهل گزه ای ولسوالی اچین ولایت ننگرهار است. او به دلیل وضعیت بد اقتصادی، دو پسر کوچک اش به سوءتغذیهی شدید مبتلا شده اند.
در حالیکه صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان از درمان صدها کودک مبتلا به سوءتغذیه در ماه گذشته و همچنان ولادتهای سالم خبر داده، اما برخی از مادران در شرق این کشور میگویند که کودکان شان به سوءتغذیه مبتلا شده اند و به آسانی، به خدمات صحی دسترسی ندارند.
راهبه میگوید که قبلاً به دلیل عدم دسترسی به قابله های زنانه و مراکز صحی، دو فرزند خود را از دست داده است.
"چند نوع بیماری داریم، طفل های ما به دنیا میایند اما پس میمیرند، ما کاری کرده نمی توانیم چون پول نداریم تا خود را درمان کنیم."
اما این تنها راهبه نیست، بلکه گل مینه، یکی دیگر از ساکنان قریۀ دیگری از همین ولسوالی نیز از مشکلات مشابهی شکایت دارد.
گل مینه که مادر چهار فرزند است، به رادیو آزادی گفت در دوران بارداری و ولادت، به آسانی به داکتر، شفاخانه و دوا دسترسی نداشت که به همین دلیل او و فرزندانش با مشکلات زیادی روبرو شده اند.
"ما با مشکلات زیاد مواجه هستیم، اینجا بسیاری از زنان در وقت بارداری فوت می کنند، شفاخانه دور است، موتر را به بسیار مشکلات پیدا می کنیم اما کسی پول دارد و کسی هم پول ندارد، خواست ما این است که برای ما داکتران و سهولت ها بیشتر شود."
این زنان در حالی از سوءتغذیه کودکان شان و عدم دسترسی به امکانات صحی شکایت و نگرانی دارند که اخیراً صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) اعلام کرده که در ماه گذشته در افغانستان ۲۱۳ کودک مبتلا به سوءتغذیه درمان شده اند.
تاج الدین اویاله، نمایندۀ یونیسف در افغانستان، روز شنبه در صفحه ایکس یا (تویتر سابق) خود نوشت؛ یونیسف در ماه جنوری گذشته ۲۱۳ کودک مبتلا به سوءتغذیه را درمان کرده است.
یونیسف همچنان روز یکشنبه در صفحه ایکس خود نوشته که تنها در ولایت بادغیس هر ماه ۴۰۰ کودک به دنیا میآیند.
این سازمان افزوده که آنها از قابله ها و نرس ها در این ولایت حمایت میکنند تا از مادران و نوزادانی که تازه به دنیا آمده اند مراقبت کنند.
دفتر هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) نیز در گزارش خود در ۲۸ جنوری نگرانی های خود را ابراز کرده و گفته بود که تعداد کودکان زیر پنج سال مبتلا به سوءتغذیه در سال ۲۰۲۵ میلادی به سه و نیم میلیون نفر خواهد رسید.
این اداره گفته بود که در پنج سال گذشته تعداد کودکان مبتلا به سوءتغذیه در افغانستان سه میلیون نفر بود.
دفتر هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد همچنان خواستار ادامۀ کمک های بشری جهانی برای درمان کودکان مبتلا به سوءتغذیه شده بود.
این نگرانی ها پس از آن مطرح میشود که بعد از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، بیشتر کمک های بین المللی به این کشور قطع شده است.