عراقچی میگوید موضوع مذاکرات فقط برنامه هستهای است و آمریکاییها «تاکنون این مسئله را رعایت کردهاند»
وزیر خارجه ایران، در پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا، گفت «تنها موضوع» مذاکرات از نظر جمهوری اسلامی اعتمادسازی در مورد برنامه هستهای ایران در مقابل رفع تحریمها است و مذاکرهکنندگان آمریکایی نیز «تاکنون این مسئله را رعایت کردند».
این در حالی است که استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور ایالات متحده که ریاست هیئت آمریکایی را در مذاکرات برعهده دارد، یک روز پس از دور نخست مذاکرات گفته بود تهران نیازی به غنیسازی بالاتر از ۳.۶۷ درصد ندارد و محور توافق با آن «راستیآزمایی سطح غنیسازی اورانیوم و همچنین راستیآزمایی ابعاد نظامی برنامه هستهای، از جمله موشکی، خواهد بود».
با این حال، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز ۲۸ فروردین، در توضیح اظهارات متفاوت مقامات آمریکا پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا، گفت: «اینها مسائلی هستند که شاید برخی بخواهند در رسانهها مطرح شود، اما ماهیت مذاکرات اینطور نیست و بازتاب روند واقعی مذاکرات نیست.»
عباس عراقچی همچنین اعلام کرد که هنوز زمان ورود آژانس بینالمللی انرژی اتمی به مذاکرات نرسیده است.
او به خبرگزاری ایرنا گفت: «آژانس بخشی از این روند خواهد بود و نقش مهمی هم خواهد داشت. حضور ایشان مفید است، اما در داخل مذاکرات هنوز خیر، چرا که هنوز به مرحلهای نرسیدیم که نیاز به این کار باشد.»
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، که هفته گذشته به تهران سفر کرده بود، امروز در رم نیز حضور داشت و با وزیر خارجه ایتالیا دیدار و اعلام کرد «از نقش سازنده و روزافزون ایتالیا در حمایت از صلح، در مقطعی حساس که دیپلماسی بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد، استقبال میکنم».
نرخ دلار در بازار ایران به کانال ۸۲ هزار تومان سقوط کرد
نرخ دلار در بازار ایران پس از پایان گرفتن مذاکرات ایران و آمریکا بار دیگر کاهش یافت و وارد کانال ۸۲ هزار تومان شد.
صبح روز شنبه ۳۰ فروردین نرخ دلار در بازار ایران در کانال ۸۵ هزار تومان قرار داشت، اما در ساعات پایانی روز وارد کانال ۸۲ هزار تومان شد.
این در حالی است که نرخ دلار در نخستین روزهای فروردین برای نخستین بار مرز صد هزار تومان را هم رد کرده و ۱۸ فروردین ماه به حدود ۱۰۶ هزار تومان رسیده بود.
یک روز پیش از دور اول مذاکرات که شنبه ۲۳ فروردین انجام شد، قمیت دلار در کانال ۱۰۰ هزار تومان بود، اما پس از این نشست روند سقوط قیمت دلار آغاز شد، پس از انتشار بیانیۀ کاخ سفید به حدود ۹۴ هزار تومان رسید و بامداد یکشنبه، همزمان با انتشار اخبار دیگری مبنی بر مثبت بودن مذاکرات میان ایران و آمریکا، به کمتر از ۹۰ هزار تومان رسید تا صبح امروز که با نوسان طی چند روز در کانال ۸۵ هزار تومان قرار داشت.
کاهش امروز نرخ دلار و ورود آن به کانال ۸۲ هزار تومان در حالی است که سال گذشته در چنین روزی نرخ دلار حدود ۶۷ هزار تومان بود.
وزیر خارجه اسرائیل: اگر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای از راه دیپلماتیک حاصل شود، اسرائیل به آن متعهد خواهد بود
گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، میگوید «اسرائیل به هدف جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای متعهد است و اگر این هدف از راه دیپلماتیک حاصل شود، پذیرفته خواهد شد».
آقای سعار در گفتوگویی که روزنامۀ بریتانیایی تلگراف امروز منتشر کرد، دربارۀ گزارش نیویورکتایمز مبنی بر برنامۀ اسرائیل برای حمله به ایران در اردیبهشت ماه و مخالفت ترامپ با این برنامه نیز گفت: «چیزی دربارۀ چنین تصمیمی به خاطر ندارم.»
وزیر خارجه اسرائیل گفت: «من عضو کابینه امنیتی و همۀ محافل حساس هستم و چیزی دربارۀ چنین تصمیمی به خاطر ندارم. فکر نمیکنم چنین تصمیمی گرفته شده باشد.»
روزنامه «نیویورکتایمز» ۲۷ فروردین بهنقل از مقامات دولت آمریکا و منابع دیگر نوشته بود که رئیسجمهور ایالات متحده با حملۀ برنامهریزیشدۀ اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران مخالفت کرده و ترجیح داده که وارد مذاکره با تهران برای محدودسازی برنامه هستهای جمهوری اسلامی شود.
بر اساس این گزارش، اسرائیل برنامههایی برای حمله به تأسیسات هستهای ایران در اردیبهشتماه طراحی کرده بود با این هدف که توانایی تهران برای ساخت سلاح هستهای را بهمدت یک سال یا بیشتر عقب بیندازد.
دونالد ترامپ نیز روز ۲۸ فروردین در دیدار با نخستوزیر ایتالیا گفت: «نمیگویم این حمله را رد کردم اما عجلهای برای انجام آن ندارم، زیرا فکر میکنم ایران این شانس را دارد که کشوری بزرگ باشد».
وزیر خارجه اسرائیل در مصاحبه با تلگراف همچنین با اعلام اینکه اسرائیل در این زمینه مستقیماً با آمریکا و دوستان اروپاییاش در تماس است، افزود: «فکر میکنم همه هدف مشترکی داریم» و «من احتمال نمیدهم که بخواهند با توافقهای جزئی، رسیدن به راهحل واقعی را به تعویق بیندازند».
گیدئون سعار همچنین گفته است «ایران اکنون در موضع ضعف نسبی است و باید از این وضعیت برای رسیدن به هدف استفاده کرد، نه اینکه اجازه دهیم ایران برای راحتی، وقتکشی کند تا شرایط تغییر کند».
یک تحلیلگر اسرائیلی: هنوز چالشهای زیادی وجود دارد، ولی مخالفان توافق نگرانیشان باید شروع شود
یک تحلیلگر ارشد اطلاعاتی و پژوهشگر اسرائیلی میگوید با اینکه جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا هنوز مشخص نیست و چالشهای بسیاری وجود دارد، «وجود گفتوگوهای فنی نشان میدهد که بحثها محتوای واقعی دارند و صرفاً در سطح سیاسی یا نمادین نیستند».
دانی سيترينوویچ که سابقۀ ریاست بخش ایران در یکی از زیرمجموعههای سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل را هم دارد، در شبکۀ ایکس نوشت: «مذاکرات تا این لحظه از هیچ خط قرمزی عبور نکرده است. وجود گفتوگوهای فنی نشان میدهد که بحثها محتوای واقعی دارند و صرفاً در سطح سیاسی یا نمادین نیستند. هر دو طرف "جدی هستند و با نیت واقعی وارد مذاکرات شدهاند. و هر دور مذاکره، اجرای "ایدههای دیگر" برای مقابله با برنامۀ هستهای ایران را به تعویق میاندازد.»
این تحلیلگر اسرائیلی همچنین نوشت: «جزئیات هنوز مشخص نیست و بدون تردید چالشهای زیادی وجود دارد، اما آنهایی که با توافق مخالفاند، نگرانیشان باید شروع شود.»