لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۱ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۳:۰۷

هشدار اوچا در مورد محرومیت میلیون‎‌ها نفر از دسترسی به خدمات صحی در افغانستان


یک داکتر در حال معاینه مریض در یکی از مراکز صحی در افغانستان - تصویر از آرشیف
یک داکتر در حال معاینه مریض در یکی از مراکز صحی در افغانستان - تصویر از آرشیف

افغانستان که همچنان درگیر بحران‌های بشری است، حالا با تهدید جدیدی روبروست، دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد «اوچا» در گزارشی هشدار داده که اگر تنها ۲۵ درصد از بودجه تأمین شود، از میان ۹.۳ میلیون نفر که به خدمات صحی نیاز دارند، ۷ میلیون نفر از این خدمات محروم خواهند شد.

«اوچا» در گزارشی زیرنام "هزینه بی‌توجهی " که روز پنجشنبه، ۲۷ مارچ منتشر کرده، افزوده که با کاهش تأمین بودجه، تا پایان سال ۲۰۲۵ بیش از ۱۹۶۲ مرکز صحی در افغانستان بسته خواهد شد و این مسئله میلیون‌ها افغان را که به این خدمات حیاتی وابسته‌اند، با خطر جدی مواجه می‌کند.

گزارش افزوده که در این میان ۳.۱ میلیون کودک زیر پنج سال و ۱.۱ میلیون زن باردار و شیرده از خدمات درمانی و تغذیه‌ای محروم خواهند شد و خطر مرگ‌ومیر به ویژه میان کودکان و زنان ناشی از سوء تغذیه و شیوع بیماری‌ها به شدت افزایش خواهد یافت.

در این حال شماری از مردم در ولایت های مختلف افغانستان می گویند به خدمات صحی اولیه دسترسی مناسب ندارند.

یک زن که نخواست نام اش در گزارش گرفته شود از ولسوالی کلفگان ولایت تخار به رادیو آزادی گفت:

« هیچ کلینکی نزدیک ما نیست بسیار راه را پیاده می رویم که بعد از آن یگان موتری پیدا می کنیم که برسانیم خود را به یگان داکتری،در کلینیک هم فقط کوتاه می بیند و نسخه می دهد و می گوید بروید از بیرون بگیرید ، دوا را هم رایگان نمی دهد بیروبار هم زیاد است همه منتظرین بیچاره ها در بیرون هستند اما کسی به آنان توجه نمی کند.»

همچنان یک باشنده ولسوالی جاغوری ولایت غزنی که او هم نخواست نام اش در گزارش ذکر شود می گوید:

«قبلا این خدمات برای مردم اطراف ولسوالی بود همان هم در این دوره قطع شده است دوا و وسایل برای آنان نمی دهند و این کلینیک ها سیار بود در داخل آن اتاق ها بود ،اما از بازار و شهر جاغوری دور بود.»

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد افزوده که در سه ماه اول سال ۲۰۲۵، تنها ۱۳.۳ درصد از بودجه مورد نیاز برای برنامه‌های بشردوستانه افغانستان تأمین شده است.

این گزارش نشان می‌دهد که کاهش کمک‌های مالی، به ویژه پس از تعلیق کمک‌های مالی ایالات متحده ، تاثیرات منفی زیادی در وضعیت صحی، غذایی و دیگر بخش‌های حیاتی زندگی مردم افغانستان خواهد گذاشت.

سازمان جهانی صحت «دبلیو اچ او» و ادارۀ همکارش «کلستر جهانی صحت» که شبکۀ متشکل از چندین نهاد بین‌المللی است اخیراً در گزارش های جداگانه گفته اند که دستور کامل قطع کمک‌های دولت ایالات متحده در فبروری ۲۰۲۵، باعث تعلیق یا بسته شدن حدود ۷۰۰ مرکز صحی در افغانستان شده است.

به گفته این دو نهاد، این امر به گونه قابل توجهی نزدیک به شش میلیون تن به خصوص افراد آسیب‌پذیر به مراقبت‌های مهم صحی را به ویژه در شرق افغانستان متأثر کرده‌‌است.

دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا با صدور یک فرمان اجرائیوی در ماه جنوری ، تمامی کمک های خارجی امریکا را برای ۹۰روز به حالت تعلیق در آورد و گفت که بیروکراسی آن با منافع امریکا همخوانی ندارد .

XS
SM
MD
LG