او در صحبت با رادیو آزادی گفت که اما مشکلات اقتصادی مانع درمان و بهبود صحت اش شده است.
«وقتی مکتب می رفتیم برای ما تابلیت های فولیک اسید کم خونی می دادند، ولی حالا که مکاتب بسته شده ازین تابلیت ها هم خبری نیست و توان خریدنش را هم نداریم.»
همچنان یک زن باشنده کابل که نخواست نام اش گرفته شود به شرط تغیر صدایش به رادیو آزادی گفت که پس از زایمان شدیدا به کم خونی دچار شده ،اما توان اقتصادی برای داشتن یک برنامه مناسب غذایی را ندارد.
«سرگیچی بسیار شدید دارم وقتی از جایم بلند می شوم سرم دور می خورد، اصلا انرژی ندارم که کاری را انجام بدهم، بسیار زود خسته می شوم، وقتی نزد داکتر رفتم گفت کمبود آهن و کم خونی خیلی شدید دارم چون چند وقت قبل طفلم به دنیا آمد، سابق خوب بود کار می کردم و از پول خود برایم غذا های قوی و حاوی آهن مثل گوشت سرخ و انار می گرفتم و اما حالا بخاطر اینکه بیکار شده ام و اقتصادم ضعیف است نمی توانم برای خود چیزی بگیرم.»
داکتران می گویند که بیماری کم خونی به دلیل عادت ماهانه و زایمان نزد دختران و زنان شایع است و یکی دیگر از دلایل آن فقر اقتصادی و نداشتن تغذیه مناسب است.
داکتر سونیتا بهرام متخصص امراض نسایی و ولادی می گوید که کم خونی می تواند پیامدهای جبرانناپذیری برای سلامت زنان داشته باشد که در برخی موارد حتی باعث مرگ می شود.
او در صحبت با رادیو آزادی بر دسترسی به تابلیتهای آهن تاکید کرده افزود، که با استفاده از مواد غذایی نسبتا ارزان نیز میتوان با کمخونی مقابله کرد.
«باید کوشش شود تا یک یا دو ساعت بعد از غذا خوردن چای استفاده نشود، برای رفع کم خونی باید از غذا های متنوع، نخود که به اصطلاح شور نخود می گویند، از خوراکه باب که حاوی ویتامین سی و آهن است و از هر آن ترکاری باب که دارای برگ سبز است استفاده شود، در کنار این از خرما و شیر نیز باید استفاده شود.»
به گفته متخصصین بخش صحت، کمخونی وضعیتی است که در آن بدن به دلیل کاهش گلبولهای سرخ یا هموگلوبین کافی، اکسیجن لازم را به سلولها و اعضای مختلف نمیرساند که باعث ضعیفی دوامدار، خستگی، سرگیجی، سردردی، رنگپریدهگی، ضربان شدید قلب و احساس سردی در دست و پا می شود.
رادیو آزادی تلاش کرد نظر وزارت صحت عامه حکومت طالبان در پیوند به برنامههای این وزارت برای رسیدگی به مشکل کمخونی دختران و زنان را داشته باشد، اما شرافت زمان سخنگوی این وزارت به پرسشها پاسخ نداد.
بر اساس گزارشهای سازمانهای بین المللی اکنون افغانستان با بحران شدید اقتصادی مواجه است و دسترسی مردم بخصوص زنان، دختران به خدمات صحی کاهش یافته است.
یونیسیف یا صندوق حمایت از کودکان ملل متحد حدود ۷ ماه قبل در گزارشی گفت که چهل درصد زنان در افغانستان از انیمیا یا کمخونی رنج میبرند و این اداره تلاش کرده به زنان حامله منرالها و ویتامینهای مکمل در مناطق مختلف این کشور توزیع کند.