آگنس کالامارد، دبیر کل سازمان عفو بینالملل خواست که تحقیقات در مورد تمامی تخطیهای حقوق بشری در افغانستان گسترش یابد.
او در پیامی در صفحه ایکس یا تویتر سابق از کریم خان، سارنوال محکمه بینالمللی جزایی استقبال کرده و این اقدام را پیشرفت مهم برای زنان، دختران و افراد دگرباشان جنسی که بخاطر هویت جنسی شان مورد آزار و اذیت قرار میگیرند عنوان کرد.
خانم کالامارد از محکمه بینالمللی جزایی خواست که تمام تخطی های حقوق بشری را که از ماه می سال ۲۰۲۳ به بعد صورت گرفته اند و براساس قوانین بین المللی جنایت بشری محسوب میشوند را بررسی نماید.
سازمان عفو بین المللی کشته و توقیف افراد بدون محاکمه قانونی، حبس و مفقود شدن عمدی افراد، کشتار هزارهها و دیگر اقلیتهای مذهبی توسط شاخه خراسان گروه دولت اسلامی داعش ، کشتار سیستماتیک و دسته جمعی، و انواع دیگر شکنجه و بدرفتاری را جز تخطی های حقوق بشر خوانده و خواستار تحقیق در مورد آنهاد شده است.
هیدر بار معاون بخش زنان در دیده بان حقوق بشر می گوید که اعلان تازه محکمه بینالمللی جزایی در رابطه با پامال کننده گان حقوق بشر در افغانستان نخستین گام و اقدامات بعدی برای پیگیری آن نیز باید انجام شود.
خانم بار شام دیروز در صحبت با رادیو آزادی در این مورد گفت:
« واضح است که بسیار مقامات دیگر طالبان هستند که در آزار و اذیت مبتنی بر جنسیت دخیل می باشند. اینها هم باید از سوی محکمه بین المللی جنایات به عدالت کشانده شوند و باید بگویم که محکمه بین المللی جنایات به تنهائی نمی تواند عدالت را برای زنان افغان تامین کند. بلکه از تمام کانوینسیون ها برای از بین بردن تمام انواع تشدد علیه زنان که بسیار کشورها متعهد به پیشنهاد آن می باشند، باید در برابر طالبان استفاده شود.»
خانم کالامارد، دبیر کل سازمان سازمان عفو بین الملل از کریم خان، سارنوال محکمۀ بینالمللی جزایی همچنان خواستار تجدید نظر برتصمیم این محکمه که موقتا تحقیقات در مورد جنای های سربازان امریکایی و جمهوری مخلوع افغانستان را از اولویت خود خارج کرده، شد.
به گفته خانم کالامار بیرون کردن جنایتهای انجام شده توسط قوای امریکا، نهاد سی آی ای و دیگر نظامیان جهان از صدر فهرست جنایت ها ممکن ذهنیتی را ایجاد کند که محکمه بینالمللی جزایی در مورد مسايل جداگانه سلیقوی برخورد می کند نه بی طرفانه .
در بیش از چهار دهه گذشته افغانستان میدان پایمال شدن حقوق بشر توسط حکومتها و گروه های مختلف بود و اکنون این سوالی است که چرا جهانیان حالا این موضوع را جدیتر پیگیری میکنند؟
تحلیلگران به این باورند که دلیل این عمل اقدامات طالبان در بخشهای دیگر است که نیمی از نفوس افغانستان یعنی زنان را هدف قرار داده اند.