یکی از باشندگان ولایت بلخ میگوید که از هشت ماه پیش تاکنون از بیماری زردی (هپاتیت) رنج میبرد.
او که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت که این بیماری او را به شدت ناتوان ساخته و هنوز هم تحت درمان قرار دارد.
من ازمدت هشت ماه به این طرف به بیماری التهاب جگر مبتلا شدیم
«من ازمدت هشت ماه به این طرف به بیماری التهاب جگر مبتلا شدیم ، اول نمیدانستم وقتی نزد داکتررفتم برایم گفت که بیماری التهاب جگر داری ، بسیار احساس خسته گی دارم تمام مفاصل من درد دارد ، گاه گاهی دلبدی هم میداشته باشم هنوز هم تحت درمان قراردارم دوا میخورم حالا کمی خوب استم »
سهیلا، از ساکنان ولایت لوگر، میگوید که از شش ماه به اینسو بیماری زردی پدرکلانش شدت یافته است.
«پدر کلان من اول زردی داشت وقتی پیش داکتر مراجعه کردیم گفت که زردی اش زیاد شده و اکنون جگراش التهاب پیدا کرده است ، پدر کلانم بسیار ضعیف شده وه ر وقت خسته وکسل است ما هم دوایش را مطابق دستور داکتربرایش میدهیم حالا هم وضعیت اش چندان خوب نیست»
۲۸ جولای، برابر با روز جهانی هپاتیت ( التهاب جگر) است.
سازمان جهانی صحت (WHO) در گزارشی در ۲۷ جولای که به مناسبت این روز منتشر کرده گفته که طبق گزارشهای برنامه ملی مبارزه با ایدز ، بیماریهای مقاربتی و هپاتیت افغانستان (ANPASH)از سال ۲۰۲۳ تا سه ماه اول سال جاری میلادی، بیش از ۶۷ هزار و ۲۳۰تن به هپاتیت B مبتلا تشخیص داده شدند که بیش از ۳۷ هزار آنان مرد و بیش از ۲۹ هزار شان زن بوده اند.
در ادامه آمده که همچنان نزدیک به ۲۸ هزار مورد هپاتیت C تأیید شده است که تعداد بیشتر مبتلایان زنان بوده اند.
سازمان جهانی صحت افزوده که در افغانستان به دلیل بیثباتیهای طولانیمدت نظام صحی، هپاتیت B و C اغلب نادیده گرفته میشوند و بسیاری بدون علامت سالها به بیماری مبتلا هستند و وقتی متوجه میشوند، معمولاً دیر شده است.
تلاش کردیم نظرشرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان را درپیوند به آمارمبتلایان بیماری هپاتیت «التهاب کبد»درافغانستان واقدامات این وزارت برای رسیدگی به مشکل بیماران ازطریق مراکزصحی بگیریم ، اما تا نشرگزارش به پرسش های رادیو آزادی پاسخ نداد.
حبیبالله آخندزاده حامد٬ معین عرضهٔ خدمات صحی وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان دو سال قبل گفته بود که یک میلیون تن در افغانستان به زردی سیاه و سفید مبتلا اند و این بیماری در حال افزایش است.
او در یک نشست خبری افزوده بوده که حدود ۶۸۰ هزار نفر به زردی سیاه نوع «بی» و ۳۲۰ هزار تن دیگر به زردی سفید نوع «سی» در افغانستان مبتلا شده اند.
در این حال داکتران درافغانستان می گویند که بیماری هپاتیت «التهاب کبد» یک بیماری ویروسی بوده که به طریقه های مختلف از شخص بیماربه شخص سالم قابل انتقال است.
کسانی که به این بیماری مبتلا میشوند، از خستگی و بیحالی شکایت کرده و بیاشتهایی، دلبدی واستفراغ و درد در سمت راست بطن پیدا میکنند
داکتر فریدالله عمری متخصص امراض انتانی دراین مورد به رادیوآزادی گفت کسانی که به این بیماری مبتلا میشوند، از خستگی وبیحالی شکایت کرده و بی اشتهایی ،دلبدی واستفراغ ودرد در سمت راست بطن پیدا می کنند و درحالات پیشرفته خارش جلد ، درد مفاصل ،تب و زرد شدن رنگ جلد ، سفیدی چشم و ادرار دیده می شود:
هپاتیت چیست؟
«هیپاتیت یا هیپتایتس یک اصطلاح طبی است که به مفهوم عامیانه عبارت از التهاب جگر میباشد،کسانی که زردی سیاه ، زرد یا سفید میداشته باشند وبه دیگران خون میدهند میتواند که شخص دیگرهم مبتلا به هیپاتیت شود،کسانی که خال کوبی میکنند وازسوزن های مشترک استفاده میکنند،خواهران که درآرایشگاه ازپل های مشترک استفاده میکنند میتواند که نزد این ها همین التهاب جگرانتقال کند»
سازمان جهانی صحت (WHO)می گوید از روز جهانی هپاتیت گرامیداشته میشود تا آگاهی مردم را در مورد هپاتیت ویروسی، که یک نوع التهاب کبد است و میتواند سبب بیماری شدید جگر و سرطان جگر شود، افزایش دهد.
شعار سال ۲۰۲۵ این روز«هپاتیت: بیایید پیچیدگیها را از میان برداریم» انتخاب شده است.
این سازمان در وب سایت خود نوشته که این شعار بر ضرورت سادهسازی، گسترش و ادغام خدمات مرتبط با هپاتیت مانند واکسین، تزریق مصون، کاهش آسیب، و بهویژه آزمایش و درمان در نظامهای صحی ملی تأکید دارد.
سازمان جهانی صحت افزوه که هپاتیت B از طریق واکسین قابل پیشگیری است و برای هر دو نوع هپاتیت B و C اکنون درمانهای بسیار مؤثر و ارزان به شکل عمومی در دسترساند، با اینحال، افزوده که مرگومیر ناشی از عفونتهای ویروسی هپاتیت B و C تنها نوع بیماری ساری است که میزان تلفات آن در سطح جهان در حال افزایش است.
به گفته این سازمان در سال ۲۰۲۲، حدود ۳۰۴ میلیون نفر در جهان به هپاتیت مزمن B و C مبتلا بودند، تنها ۴۵ درصد نوزادان در ۲۴ ساعت اول تولد واکسین هپاتیت B را دریافت کردند و حدود ۱.۳ میلیون نفر به دلیل این بیماریها جان خود را از دست دادند.