او که به گفتۀ خودش آرزوی خدمت کردن به مردم را دارد، به پوهنتون طبی کابل راه یافته است.
سید موسی در گفتوگو با رادیو آزادی از حکومت طالبان میخواهد، برای افرادی که تحصیلات عالی دارند، زمینۀ کار را فراهم کند.
آنانی که تحصیلات عالی دارند و هنوز هم بیکار اند، درخواست من از حکومت این است که زمینۀ کار را برایشان فراهم کند.
"آنانی که تحصیلات عالی دارند و هنوز هم بیکار اند، درخواست من از حکومت این است که زمینۀ کار را برایشان فراهم کند تا بتوانند از استعدادشان برای پیشرفت افغانستان استفاده نمایند."
این درخواست در حالی مطرح میشود که بسیاری از جوانان تحصیلکرده در افغانستان تحت حاکمیت طالبان، از بیکاری شکایت دارند.
آنان می گویند که با وجود داشتن سند لیسانس و ماستری، موفق به دریافت فرصت کاری نشدهاند.
یک فارغ رشتۀ حقوق و باشندۀ ولایت میدان وردک که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:
"وقتی ما درس میخواندیم و در پوهنتون بودیم، امید داشتیم که به خود، خانواده، کشور و مردم خود خدمت کنیم. بسیار تلاش کردم که یک وظیفه پیدا کنم، اما برای ما نه وظیفه است و نه کار، مصارف زندگیام را به سختی تأمین میکنم."
یکی از باشندگان کابل که خود را با تخلص "رفاه" معرفی میکند و مدرک ماستری در رشتهۀ ادبیات انگلیسی دارد، میگوید که از صنف اول مکتب تا پایان تحصیلاتش همواره اول نمره بوده، اما اکنون در چهار دیواری خانه محصور مانده و ثمرهای تلاشهایش را نگرفته است.
از اسناد تحصیلیام هیچ استفاده کرده نتوانستم، تا جایی کار کنم.
او به رادیو آزادی گفت: " از صنف اول تا دوازدهم همواره اول نمره بودم، در دورهۀ پوهنتون هم اول نمره بودم، در شرایط بسیار دشوار ماستری گرفتم، اما امروز بیکار هستم و نمیتوانم به کشور خود خدمت کنم، از اسناد تحصیلیام هیچ استفاده کرده نتوانستم، تا جایی کار کنم."
محدودیتهای طالبان بر آزادیهای مردم در افغانستان سبب شده که افراد حتا برای مطرح کردن اساسیترین نیازشان هم با رسانهها، خواستار عدم افشای هویتشان شوند.
طالبان پس از بازگشت دوباره به قدرت در افغانستان، در کنار دیگر محدودیتها بر حقوق و آزادیهای مردم، آموزش بالاتر از صنف ششم دختران و کار زنان در بسیاری از ادارات دولتی و تمام ادارههای غیردولتی را ممنوع کردهاند.
این شکایتها در حالی مطرح میشوند که عبدالسلام حنفی، معاون اداری ریاستالوزرای طالبان به تازگی گفته است که افغانستان در حال حاضر در بخشهای مختلف به افراد متخصص و توانمند نیاز دارد.
تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان روز پنجشنبه، دوم اسد، در ویبسایت خود نوشته است که حنفی این اظهارات را در مراسم تقدیر از ده اشتراک کننده برتر آزمون کانکور و مدارس دینی سال ۱۴۰۴ بیان کرده است.
عبدالسلام حنفي با اشاره به این نیاز، از جوانان خواسته است که تلاش کنند تا با علم و دانش، در بخشهای مختلف تخصص بدست آورند و نیازهای کشور و مردم خود را برآورده سازند.
اما حکومت طالبان اخیراً در ادارات تحت کنترل خود تنقیصات گستردۀ کارمندان را اعمال کرده است.
برخی منابع آگاه پیشتر به رادیو آزادی گفته بودند که این کاهشها میان ۲۰ تا ۳۰ درصد بوده است.
در این تنقیصات، شمار زیادی از استادان باتجربه پوهنتونهای دولتی هم زنان و هم مردان نیز شامل اند.
قابل یادآوری است که حکومت طالبان متهم است که در بسیاری از ادارات دولتی، افراد نزدیک به خود را که فقط در مدارس دینی تحصیل کردهاند، به جای افراد متخصص و مسلکی مقرر کردهاند. ادعایی که ذبیحالله مجاهد، سخنگوی آنان، آن را بارها رد کرده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت، بیکاری در افغانستان افزایش یافته است. بسیاری از جوانان به امید یافتن کار و آیندۀ بهتر، با تحمل مشکلات فراوان و از راههای غیرقانونی به کشورهای دیگر مهاجرت کردهاند، اما در آنجا نیز با بازداشت، شکنجه، اخراج و مشکلات متعدد مواجهاند.