ریچارد بینت به روز دوشنبه ۲۱جولای درصفحه ایکس یا «توییترسابق »خود با ابراز نگرانی در این مورد، هشدار داده است که موج جدید بازداشت های زنان ودختران درکابل متهم به عدم رعایت قوانین پوشش"حجاب" یادآوری از محدودیت های است که دراوایل سال ۲۰۲۴وضع شده بود.
آقای بینت تأکید کرده که این بار ؛اما گزارشها حاکی از افزایش خشونتها در جریان این بازداشتها است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل از جامعه جهانی خواسته تا از زنان و دختران افغان قاطعانه حمایت کنند و با این آزار و اذیت مبتنی بر جنسیت مقابله کنند.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان «یوناما» نیز با ابراز نگرانی از بازداشت زنان و دختران در کابل بهدلیل آنچه که «عدم رعایت حجاب» عنوان شده، هشدار داده که اینگونه رویدادها زنان و دختران را بیشتر منزوی میسازد و با تشدید فضای ترس ، اعتماد عمومی را تضعیف می کند.
یوناما در اعلامیهای که دوشنبه ۲۱ جولای در شبکه اجتماعی ایکس (توییترسابق) منتشر کرد، گفته است که در پی دریافت گزارشهایی از بازداشتهای اخیر دختران و زنان در کابل، با مقامهای طالبان تماس گرفته و خواهان معلومات بیشتر در این زمینه شده است.
تلاش کردیم با زنان بازداشت شده ازسوی محتسبین امربه معروف ونهی ازمنکرحکومت طالبان گفتگو کنیم ، اما آنها به دلیل حساسیت موضوع حاضر به صحبت با رادیوآزادی دراین مورد نشدند.
اما شماری از شاهدان عینی که صحنه های از بازداشت زنان توسط محتسبین مرد وزارت امربه معروف ونهی ازمنکر حکومت طالبان را عملا مشاهده کرده اند، می گویند این وضعیت، فضا را ترسناک و وحشت زده ساخته است.
من شاهد این صحنه بودم و خانم ها گریه و ناله میکردند، این صددرصد فضای ترس را ایجاد کرده
یکی از این زنان باشنده شهر کابل که نخواست به دلیل حساسیت موضوع نام اش درگزارش گرفته شود چشم دید اش را ازجریان بازداشت زنان به رادیوآزادی این گونه بیان کرد.
«دیدم خانم های را که درسرک ایستاد کرده بودند، خانم ها سرو صدا داشتند و آنها هم با لحن تند با زنان حرف میزدند. من شاهد این صحنه بودم و خانم ها گریه و ناله میکردند، این صددرصد فضای ترس را ایجاد کرده و ما وقتی بیرون میرویم با ترس و وحشت گشت وگذارمیکنیم»
وی گفت که محتسبین امر به معروف طالبان تمام شان مردان بودند و زنانی را بازداشت کردند که کاملا حجاب اسلامی را رعایت کرده بودند.
دراین حال شماری از فعالان حقوق زن این برخورد طالبان را سرکوب سیستماتیک زنان درافغانستان می خوانند.
مولوده توانا یکی از این فعالان درمورد به رادیوآزادی گفت «متاسفانه این بخشی از ساختار اپارتاید جنسیتی درحال تطبیق شدن است. به نحوی که دیگرزنان حتی جرئت بیرون برآمدن درفضای باز را نداشته باشند و ازهر طرف وحشت را به خانواده ها ایجاد کنند. خود مردم ما به پا خیزند علیه این نظام سرکوب گر ومقاومت بکنند»
درادامه محدودیت های طالبان برزنان ، ازچند روز به این طرف محتسبین وزارت امربه معروف ونهی ازمنکرحکومت طالبان زنان ودختران را درمناطق شهرکابل به اتهام آنچه «عدم رعایت حجاب و نداشتن محرم» عنوان می کنند بازداشت وزندانی کرده است.
سیف الاسلام خیبر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، به پرسش های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد ،اما او اخیرا در صحبت با برخی رسانه ها بازداشت زنان و دختران در کابل را رد کرده است.
پیش از این نیز در واکنش به بازداشت زنان و دختران توسط محتسبین وزارت امر به معروف و نهی آن منکر حکومت طالبان در کابل، شماری از زنان معترض با نشر ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی این اقدام را به شدت محکوم کرده و آن را بازتاب ترس طالبان از حضور و مقاومت زنان در جامعه خوانده اند