شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت طالبان با نشر پیام ویدیویی درشبکه ایکس خود گفته که در این کمپاین چهار روزه حدود ۷.۳ میلیون کودک زیرپنج سال در۱۸۷ولسوالی واکسین می شوند.
ازعلمای کرام ، بزرگان قومی و موسفیدان تقاضای ما این است که در تطبیق واکسین پولیو با واکسیناتوران ما درمحل همکاری کنند
«سومین دورفرعی واکسین پولیو در ۱۹ولایت افغانستان آغاز گردید، دراین دور کمپاین که برای چهار روز ادامه خواهد داشت برای حدود ۷.۳میلیون کودک زیرپنج سال در۱۸۷ولسوالی واکسین پولیو تطبیق میگردد، ازعلمای کرام ، بزرگان قومی وموسفیدان تقاضای ما این است که درتطبیق واکسین پولیو با واکسیناتوران ما درمحل همکاری کنند.»
او این ۱۹ ولایت را مشخص نساخته است.
همزمان نهاد موسوم به «افغانستان عاری ازپولیو» درصفحه ایکس از تمام شهروندان افغانستان خواسته است که با واکسین کردن کودکان شان دررسیدن به یک افغانستان عاری از فلج کودکان سهم بگیرند.
اما شماری از باشندگان مناطق دوردست ولایت های مختلف شکایت دارند که این کمپاین ها خانه به خانه و به گونه منظم تطبیق نشده و به همین دلیل اخیرا در دوره های قبلی کودکان شان از تطبیق واکسین بازمانده اند.
یک باشنده ولسوالی ورس ولایت بامیان که نخواست نام اش درگزارش گرفته شود درمورد به رادیوآزادی گفت :
اصلا دور قبل واکسیناتوران نیامده بودند
« قریه ما که یک قریه بسیار کوچک است ودر حدود بیست تا بیست دوا خانه دارد، بار گذشته همه کودکان این قریه از واکسین پولیو بازمانده بودند، اصلا دور قبل واکسیناتوران نیامده بودند.»
اما کریم باشنده ولایت غور مشکل دیگری را مطرح می کند.
«یک خانم از نزدیکان ما که شوهرش در ایران بود کسی دیگر بزرگسال درخانه نداشت که طفل اش را برای تطبیق واکسین ببرد ،درحالی که دورهای دیگر واکسین شده ، اما یک دور از واکسین بازماند.»
آنان از وزارت صحت عامه حکومت طالبان می خواهند تا کمپاین تطبیق واکسین پولیو را مانند گذشته به شیوه خانه به خانه تغییربدهد تا همه بتوانند کودکان شان را واکسین کنند.
یکی از واکسیناتوران درشهرکابل که نخواست نام اش درگزارش گرفته شود و به شرط تغییرصدایش به رادیوآزادی گفت که هرگاه واکسین پولیو به شیوه خانه به خانه تطبیق شود موثریت بیشتر داشته وهیچ کودکی از واکسین بازنمی ماند.
«مردم همکاری می کنند ولی نه طوری که درعقب خانه های شان همکاری داشتند، اینجا اگر کسی تمایل داشت درخانه بیکار بود طفل توسط پدر یا برادربزرگ شان به مراکز آورده میشوند، اگردرخانه کسی نباشد کودک شان را برای واکسین به مرکز نمی آورند»
این نگرانی ها درحالی مطرح میشوند که حکومت طالبان شیوه تطبیق واکسین پولیو را از شکل خانه به خانه تغییرداده و اکنون واکسین پولیو درمساجد ، مراکزصحی وسایت به سایت تطبیق می شود.
به اساس معلومات سازمان جهانی صحت در سال جاری میلادی،تا کنون دو مورد مثبت بیماری پولیو در افغانستان ثبت شده است که یکی آن در ولسوالی بالامرغاب ولایت بادغیس و مورد دیگر در ولایت هلمند بوده است.
همچنین تاکنون ۱۸ نمونه محیطی مثبت از ویروس پولیو در ولایتهایی از جمله کندهار، هلمند، کابل، لغمان، ننگرهار و زابل گزارش شده است.
هرچند حکومت طالبان در سال ۲۰۲۴ موارد مثبت پولیو را تأیید نکرد، اما سازمان جهانی صحت گفته که در سال گذشته میلادی، ۲۵ مورد مثبت پولیو در افغانستان ثبت شد.
افغانستان و پاکستان تنها کشورهایی در جهاناند که ویروس پولیو هنوز بهطور کامل در آنها ریشهکن نشده است.
پولیو یک بیماری ویروسی است که درمان ندارد و تنها راه نجات کودکان از آن، تطبیق واکسین است.