ثناگل، یکی از دارندگان کارتهای ثبتنام مهاجران افغان«پیاوآر» در منطقه اتک پاکستان، میگوید پخش خبر عدم تمدید مدت اعتبار این کارتها، او و خانوادهاش را به شدت نگران آیندهشان ساخته است.
ازدیروز که این اعلام را کرده همه نگران هستیم، اگرما به افغانستان برویم اول کرایه موتر را نداریم، دوم اگرما را به افغانستان اخراج کند ما درآنجا با مشکلات زیاد روبرومیشویم
او که سرپرست یک خانواده ۹ نفره است روزشنبه ۲۸ سرطان به رادیوآزادی گفت که از۴۵سال به این طرف درپاکستان زندگی می کند و رفتن به افغانستان برایش بسیار دشوار است.
«ازدیروز که این اعلام را کرده همه نگران هستیم، اگرما به افغانستان برویم اول کرایه موتر را نداریم، دوم اگرما را به افغانستان اخراج کند ما درآنجا با مشکلات زیاد روبرومیشویم، ما از «یو ان اچ سی آر» میخواهیم که ما را به کشور سوم انتقال بدهد کم ازکم مصرف فامیل خود را پیدا کرده میتوانیم، اما درافغانستان مشکلات زیاد است»
حاجی رحمت الله یکی دیگردارنده کارت «پی او آر» در اسلام آباد پاکستان نیزنگرانی مشابه دارد.
«پس از این که اعلام شده هرطرف پوسته ها افرازشده است افغان ها اذیت وآزارمی کنند، اینجا خانه های ماست ، کاروبارماست ،فعلا به کلی همه چیز متوقف است همه کارها را متوقف کردیم نه پیش رفته میتوانیم ونه به عقب حکومت طالبان ، کشورهای خارجی هیچ عکس العمل نشان نمی دهند، هیچ کس پرسان ما افغان ها را نمی کند.»
مدت اعتبار کارت های«پیاوآر» و مهلت خروج داوطلبانه دارندگان این کارتها به تاریخ ۳۰ جون سال جاری به پایان رسید.
در پی نشر گزارش ها از طرح پیشنهادی شماری از وزرای کابینه پاکستان برای تمدید این کارت ها ، اکنون وزارت داخله پاکستان اعلام کرده که حکومت این کشور تصمیم گرفته تا کارتهای ثبتنام «پیاوآر» را تمدید نکند.
برخی رسانه های پاکستان از جمله تلویزیون سماء روزجمعه ۱۸جولای به نقل از محسن نقوی، وزیر داخله پاکستان گزارش داده که او این مطلب را دریک نشست غیررسمی با خبرنگاران بیان کرده است .
در ادامه آمده که وزیرداخله پاکستان گفته که افغان های که از پاکستان اخراج می شوند در لیست سیاه قرار خواهند گرفت و از ورود مجدد به آن کشور منع خواهند شد.
نقوی اضافه کرده است که قرار دادن افغانهای اخراج شده در لیست سیاه، بخشی از یک تغییر گسترده در سیاستهای ملی پاکستان است.
شماری از کارشناسان امورمهاجرت این تصمیم پاکستان را محکوم کرده وپیامد های آنرا برای مهاجران برگشت کننده نگران کننده می خوانند.
«تصمیم پاکستان برای عدم تمدید کارت های «پی اوآر» وشامل ساختن اخراج شدگان درلیست سیاه یک فاجعه انسانی درحال شکل گیری است.
عبدالرازق عدیل یکی از این کارشناسان درمورد به رادیوآزادی گفت :
«تصمیم پاکستان برای عدم تمدید کارت های «پی اوآر» وشامل ساختن اخراج شدگان درلیست سیاه یک فاجعه انسانی درحال شکل گیری است،این تصمیم نه تنها زندگی میلیون ها مهاجرافغان را به نابودی می کشاند، بلکه بحران انسانی واقتصادی درافغانسستان را به شدت تشدید خواهد کرد،این اقدام ناقض اصول بین المللی حمایت ازپناهندگان است وبارسنگین را بردوش کشوری می گذارد که خود درگیربحران های متعدد است.»
او میگوید برای جلوگیری از این بحران، لازم است فشارهای بینالمللی بر پاکستان افزایش یابد تا در تصمیم خود تجدید نظر کند و جامعه جهانی نیز حمایتهای مالی و بشردوستانه ارائه داده و راهحلهای دائمی و پایدار را اتخاذ کند.
به اساس گزارشها ، تعداد افغان های دارنده کارت های «پی او آر » درپاکستان ۱.۴ میلیون تن خوانده شده است.
کارت «پیاوآر» یا "کارت ثبت نام مهاجران افغان" مدرک شناسایی قانونی مهاجران افغان در پاکستان است که در سال ۲۰۰۷ از سوی ادارهٔ ثبت پاکستان (نادره) با همکاری کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) صادر شده بود.
به تازگی کارشناسان سازمان ملل متحد اخراج دستهجمعی مهاجران و پناهجویان افغانستان از ایران و پاکستان را محکوم کرده و با اشاره به وخامت وضعیت حقوقبشر پس از تسلط دوباره طالبان، گفتهاند که افغانستان کشور امنی برای بازگشتکنندگان نیست.