دانشمندان دریافتهاند که یک باکتری رایج که در معدۀ بسیاری از افراد یافت میشود و معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمیکند، میتواند تنها در یک دهه باعث سرطان معده در حدود ۱۲ میلیون نفر شود.
طبق این مطالعه، انتظار میرود حدود ۷۶ درصد از ۱۵.۶ میلیون نفری که بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۷ متولد شدهاند، به دلیل عفونت هلیکوباکتری پیلوری (H. pylori) به سرطان معده مبتلا شوند.
سرطان معده یکی از قابل پیشگیریترین سرطانها است، اما اگر دیر تشخیص داده شود، درمان آن بسیار دشوار است.
این سرطان پنجمین سرطان شایع در جهان است که سالانه حدود ۷۷۰ هزار نفر را به کام مرگ میکشد.
تصور میشود عفونت مزمن با باکتری هلیکوباکتری پیلوری عامل اصلی این سرطان باشد و این همچنین توضیح میدهد که چرا این سرطان در سالهای اخیر در میان جوانان افزایش یافته است. اکثر افراد در دوران کودکی به این باکتری آلوده میشوند و سالها بدون هیچ علامتی در بدن باقی میماند. اما این باکتری میتواند باعث زخم یا التهاب دیوارۀ معده شود.
این باکتری از طریق تماس دهن به دهن مانند بوسیدن، استفراغ یا مدفوع منتقل میشود.
محققان ادارۀ بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC) سازمان جهانی صحت، دادههای مربوط به سرطان معده را از ۱۸۵ کشور بررسی کردند.
آنها پیشبینی میکنند که اگر روند فعلی ادامه یابد، تا سال ۲۱۰۱ (زمانی که فردی که در سال ۲۰۱۷ متولد شده است ۸۴ ساله خواهد بود)، حدود ۱۱.۹ میلیون نفر به سرطان معده ناشی از این باکتری مبتلا خواهند شد.
از این تعداد، ۸ میلیون نفر تنها در آسیا خواهند بود. حدود ۴۷۱ هزار مورد برای اتحادیۀ اروپا، بریتانیا، سوئیس، ناروی و ایسلند تخمین زده میشود. اگرچه افریقا تاکنون تعداد کمی از موارد ابتلا را تجربه کرده است، اما انتظار میرود این تعداد تا سال ۲۱۰۱ به ۱.۴ میلیون نفر افزایش یابد که افزایشی شش برابری نسبت به سطح فعلی است.
داکتر جینیونگ پارک، یکی از نویسندگان این مطالعه و رئیس گروه پیشگیری از سرطان معده در ادارۀ بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC) سازمان جهانی صحت گفت: "با توجه به تغییرات جمعیتی که بار سرطان معده را افزایش داده است، نیاز مبرمی به تدوین استراتژیهای پیشگیری هماهنگ و آمادهسازی سیستمهای بهداشتی محلی برای آنها وجود دارد."
اگرچه برخی از کشورها به دلیل کمبود دادهها قادر به پیشبینی دقیق نیستند، محققان میگویند که شواهد به اندازۀ کافی واضح است که مقامات صحی باید فوراً اقدام کنند. آنها از کشورها میخواهند که در برنامههای غربالگری و درمان سریع برای این باکتری سرمایهگذاری کنند.
تجزیه و تحلیل نشان میدهد که این برنامهها میتوانند میزان تخمینی سرطان معده را تا ۷۵ درصد کاهش دهند.
خانم پارک میافزاید: "ضروری است که پیشگیری از سرطان معده به اولویت سیستمهای بهداشتی تبدیل شود و اقدامات با جدیت بیشتری دنبال شوند."
نتایج این مطالعۀ جدید در مجلۀ پزشکی "نیچر" منتشر شده است.