وزارت خارجۀ روسیه در بیانیهای اعلام کرد که مسکو فرصتهای بزرگی را برای توسعۀ روابط با "حکومت جدید افغانستان" میبیند و متعهد به ادامۀ همکاری با کابل در زمینههای امنیتی، مبارزه با تروریزم و مبارزه با قاچاق مواد مخدر است.
ما معتقدیم که به رسمیت شناختن رسمی حکومت امارت اسلامی افغانستان مسیر جدیدی را برای توسعۀ همکاریهای متقابل سودمند بین دو کشور باز خواهد کرد.
در این بیانیه همچنین آمده است که روسیه فرصتهای گستردهای را برای همکاری تجاری و اقتصادی، به ویژه در زمینههای انرژی، حمل و نقل، کشاورزی و پروژههای زیرساختی میبیند.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد: "ما معتقدیم که به رسمیت شناختن رسمی حکومت امارت اسلامی افغانستان مسیر جدیدی را برای توسعۀ همکاریهای متقابل سودمند بین دو کشور باز خواهد کرد."
ما از این اقدام جسورانۀ روسیه قدردانی میکنیم.
امیرخان متقی، وزیر خارجۀ طالبان در بیانیهای گفت: "ما از این اقدام جسورانۀ روسیه قدردانی میکنیم." او افزود که امیدوار است به رسمیت شناختن حکومت طالبان توسط روسیه به عنوان نمونهای برای سایر کشورها باشد.
هنوز هیچ کشور دیگری حکومت طالبان را که در آگست ۲۰۲۱ و پس از خروج نیروهای خارجی به رهبری ایالات متحده در افغانستان به قدرت رسید، به رسمیت نشناخته است. با این حال، چین، امارات متحدۀ عربی، ایران، ازبیکستان و پاکستان سفیرانی را برای گسترش روابط با طالبان به کابل فرستادهاند.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که این اقدام روسیه گامی بزرگ برای حکومت طالبان است که برای خروج از انزوای بینالمللی تلاش میکند.
رویترز افزود که این اقدام روسیه مطمئناً توسط ایالات متحده از نزدیک زیر نظر خواهد بود. ایالات متحده میلیاردها دالر از داراییهای بانک مرکزی افغانستان را مسدود کرده و تحریمهایی را علیه برخی از رهبران ارشد طالبان اعمال کرده و سیستم بانکی افغانستان را از سیستم مالی جهانی قطع کرده است.
روسیه به تدریج روابط خود را با طالبان گسترش داده است. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه سال گذشته گفت که طالبان اکنون متحدان روسیه در مبارزه با تروریزم هستند. افغانستان از سال ۲۰۲۲ به این سو از روسیه گاز، نفت و گندم وارد میکند.
روسیه در سال ۲۰۰۳ طالبان را به عنوان یک "گروه تروریستی" ممنوع کرده بود، اما این ممنوعیت را در اپریل امسال لغو کرد.
رویترز میگوید روسیه برای رسیدگی به چالشهای امنیتی منطقهای باید با طالبان همکاری کند. از افغانستان تا شرق میانه، تعدادی از کشورها کانون فعالیت گروههای افراطی اسلامی هستند که تهدیدات علیه روسیه را افزایش دادهاند.
در مارچ ۲۰۲۴، افراد مسلح به یک سالون کنسرت در نزدیکی مسکو حمله کردند و ۱۴۹ نفر را کشتند. گروه دولت اسلامی (داعش) مسئولیت این حمله را به عهده گرفت. مقامات امریکایی گفتند که اطلاعات نشان میدهد که این حمله توسط شاخۀ ولایت خراسان گروه داعش انجام شده است.
طالبان میگویند که آنها در تلاش برای ریشهکن کردن داعش از افغانستان هستند.
اما دیپلوماتهای غربی میگویند که طالبان قادر به کسب به رسمیت شناختن بینالمللی نخواهند بود مگر اینکه موضع خود را در مورد حقوق زنان تغییر دهند.
طالبان دختران را از حق آموزش بالاتر از صنف ششم محروم کردند و در کنار دیگر محدودیتها بر کار آنان در ادارههای دولتی و غیردولتی ممنوعیت وضع کردند. طالبان میگویند که طبق قانون اسلامی به حقوق زنان احترام میگذارند.
روسیه سابقۀ طولانی و خونینی در افغانستان دارد. اتحاد جماهیر شوروی سابق در سال ۱۹۷۹ برای حمایت از حکومت کمونیست وقت افغانستان به این کشور حمله کرد و پس از آن درگیر جنگی طولانی با مجاهدین بود.
میخائیل گورباچف، رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق، نیروهای خود را در فبروری ۱۹۸۹ از افغانستان خارج کرد و تا آن زمان حدود ۱۵۰۰۰ سرباز شوروی در افغانستان کشته شده بودند.