مشتاق یکی از مالداران در ولسوالی جبلالسراج ولایت پروان میگوید که به دلیل خشکسالی و نبود علوفه تعدادی از مواشیاش از بین رفته اند.
او که از طریق مالداری مصارف خانوادهاش را تأمین میکند، روز پنجشنبه، ۱۲ سرطان به رادیو آزادی گفت که به شمول خودش امسال بیشتر مردم مواشیشان را از دست دادهاند.
خشکسالی است، آب نیست، امسال مردم درست کشت و زراعت کرده نتوانستند، از دست خشکسالی گاو و مال مردم تلف شد.
به گفتۀ مشتاق، یکی از دلایل آن خشکسالی و نبود علوفه بوده است.
"خشکسالی است، آب نیست، امسال مردم درست کشت و زراعت کرده نتوانستند، از دست خشکسالی گاو و مال مردم تلف شد، مرض آمد، شخصاً از خودم پنج گاو ماده داشتم که سه گاو از بین رفت، این مشکلات بسیار زیاد است."
عبدالعظیم، یکی از دهاقین در ولایت نمیروز که در سالهای اخیر کشت للمیاش به دلیل خشکسالی آسیب شدید دیده، نیز میگوید که نگران است که اگر امسال هم به زمینها آب کافی نرسد با مشکل جدی مواجه خواهد شد.
اگر تا ۱۵ روز دیگر دوباره آب به زمینها جاری نشود، همه زمینها خشک میشود.
"مشکلات آب آشامیدنی وجود دارد بخاطریکه در برخی مناطق آب چاهها شور است و آب زراعتی هم رو به خشک شدن است و اگر تا ۱۵ روز دیگر دوباره آب به زمینها جاری نشود، همه زمینها خشک میشود، آسیب زیاد را به مردم به شمول خود من وارد میکند، زیرا امسال نیز مردم زحمت زیاد کشیده اند."
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که به تازگی سازمان خوراک و زراعت ملل متحد هشدار داده که خشکسالی شدید در مناطق شمالی، شمالشرقی و شمالغربی افغانستان جریان دارد و در حال حاضر در حال گسترش به سراسر این کشور است.
این اداره روز چهارشنبه، دوم جولای با نشر اعلامیهای در صفحۀ فسبوک خود گفته که محصولات زمینهای للمی در کشور از بین رفته و تلفات مواشی در حال افزایش است.
این اداره تأکید کرده که جوامع آسیبدیده به کمکهای نقدی و حمایت فوری برای حفاظت از مواشی خود نیاز دارند.
سازمان خوراک و زراعت ملل متحد همچنان گفته که آماده است تا اقدامات خود را برای مقابله با خشکسالی و حمایت از مردم افغانستان گسترش دهد.
در همین حال شماری از کارشناسان امور آب کمبود آب و خشکسالی در افغانستان را یک مشکل جدی خوانده و تأکید میکنند که برای حل این مشکل باید پلان جامع ساخته شود که به گفتۀ آنان از عهدۀ حکومت طالبان بیرون است.
عاجل نمیشود این مشکل را حل کرد، زیرا این یک مشکل بزرگ است، اگر یک حکومت درست در افغانستان وجود داشته باشد باید سالهای سال برای این پلان بسازد.
عبدالله هیواد، یکی از متخصصین امور آب در مورد ساختن پلانهای درازمدت برای حل این مشکل به رادیو آزادی چنین گفت: "عاجل نمیشود این مشکل را حل کرد، زیرا این یک مشکل بزرگ است، اگر یک حکومت درست در افغانستان وجود داشته باشد باید سالهای سال برای این پلان بسازد، جنگلاتیکه کمک میکرد نظم اقلیم را حفظ کند از بین رفته است، احیای دوباره این جنگلات و یخچالها به یک کار بسیار بزرگ نیاز دارد که متأسفانه حکومت فعلی از عهدۀ این کار برآمده نمیتواند."
او افزود که مردم افغانستان به کسانی ضرورت دارند که در همین بخش مهارت داشته باشند، اما به گفتۀ او، کسانیکه در وزارتهای آب و برق و زراعت، آبیاری و مالداری حکومت طالبان گماشته شدهاند، توانایی مهار آبها و جلوگیری از خشکسالیها را ندارند.
تلاش کردیم در مورد گزارش سازمان خوراک وزراعت ملل متحد و نگرانی زمینداران و مالداران نظر محمد کاظم شهامت، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری حکومت طالبان را بگیریم، اما او تا زمان نشر گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز حدود دو هفته پیش هشدار داد، درحالیکه زراعت منبع اصلی درآمد برای ۸۰ در صد مردم افغانستان است، بنابر تغییرات اقلیمی از جمله خشکسالیهای دوامدار محصولات زراعتی در این کشور تا ۵۰ درصد کاهش یافته است.
دهقانان و مالداران در ولایت مختلف افغانستان که از خشکسالیهای اخیر آسیب دیده اند، از حکومت طالبان، ملل متحد و نهادهای بینالمللی مددرسان تقاضا دارند که برای حل مشکلاتشان آنها را کمک کنند تا متقبل خسارات بیشتر نشوند.