یک خبرنگار محلی در فیضآباد مرکز بدخشان که نخواست نامش در این گزارش نشر شود، به شرط تغیر صدا، در صحبت با رادیو آزادی ادعا کرد که در خشونتها و هرج و مرجهایی که به وجود آمده دستکم ۱۵ باشنده محل کشته و ۶۰ تن دیگر زخمی شدهاند.
هنوز هم وضعیت غیر نورمال است و طالبان در بین مردم یک وحشت ایجاد کرده است
او به رادیو آزادی گفت: "من هر لحظه از وضعیت منطقه مطلع می شوم، فقط چند لحظه قبل وضعیت را بررسی کردم، تا حال ۶۰ نفر زخمی و ۱۵ نفر دیگر کشته شده اند، هنوز هم وضعیت غیر نورمال است و طالبان در بین مردم یک وحشت ایجاد کرده است."
هیچ سازمان مستقلی آمار تلفات را تأیید نکرده است و رادیو آزادی نیز نمیتواند این آمار را تایید کند.
این خبرنگار محلی همچنان به رادیو آزادی گفت که خشونتها در ولسوالی خاش دو روز پیش، پس از آن آغاز شد که نیروهای ویژه طالبان برای پاکسازی مزارع کوکنار وارد این ولسوالی شدند.
او همچنین گفت که در ابتدا شماری از مردم با پاکسازی کشتزار ها مخالفت کردند و از سوی نیروهای طالبان مورد لت و کوب قرار گرفتند، اما بعداً صدها تن از باشندگان این ولسوالی دست به اعتراض زدند.
شماری از ویدیوهای نشر شده در شبکههای اجتماعی که رادیو آزادی به طور مستقل نمیتواند زمان و مکان دقیق آن را تأیید کند، نشان میدهد که نیروهای طالبان برای پراکنده کردن گروهی از مردم که در یک ساحهی سبز جمع شده اند، شلیک هایی هوایی میکنند.
در یک ویدیوی تازه منتشرشده دیگر، سنگهای بزرگ در وسط جاده عمومی دیده میشود و ادعا شده که این مسیر، شاهراه میان فیض آباد مرکز بدخشان فیضآباد و ولسوالی خاش است که از سوی معترضان به روی رفتوآمد وسایط مسدود شده است.
یکی از باشندگان فیضآباد، مرکز بدخشان، که نخواست نام و صدایش در گزارش نشر شود، به رادیو آزادی گفت که در ولسوالی خاش تمام خدمات مخابراتی از سوی طالبان قطع شده و در حال حاضر هیچگونه تماس تیلیفونی با باشندگان این ولسوالی ممکن نیست.
مقامات امنیتی طالبان در بدخشان به پرسشهای رادیو آزادی در مورد این درگیری پاسخ ندادند، اما در گروه واتساپ که از سوی قوماندانی امنیه طالبان در بدخشان برای خبرنگاران ایجاد شده، یک ویدیوی مصاحبه مولوی محمد ایوب خالد والی طالبان در این ولایت با شبکهی بیبیسی منتشر شده است که او در آن، وقوع درگیری در خاش و تلفات وارده به معترضان در نتیجه تیراندازی طالبان را تأیید کرده، اما دربارهی شمار دقیق تلفات چیزی نگفته است.
والی طالبان در بدخشان گفته است که در حال حاضر وضعیت در منطقه عادی است و نیروهای اضافی نیز به محل اعزام شدهاند.
او افزوده که کمپاینهای محو کوکنار در بدخشان جریان دارد، اما به گفته وی، تا کنون در برخی مناطق این ولایت جلو کشت کوکنار به صورت کامل گرفته نشده است.
بدخشان، ولایت کوهستانی در شمال شرق افغانستان پس از به قدرت رسیدن مجدد طالبان در سال ۲۰۲۱ به دلیل تخریب کشتزار های کوکنار، شاهد درگیریها و ناآرامیها بوده است.
در ماه می سال روان درگیری میان نیروهای طالبان و باشندگان محل بر سر تخریب کشتزارهای کوکنار در ولسوالی جرم بدخشان رخ داد که در آنزمان گزارشهای مختلفی از تلفات به نشر رسید؛ اما حکومت طالبان آن را تایید نکرد.
پیش از این نیز رویدادهای مشابه در شماری از ولسوالیهای دیگر این ولایت رخ داده است.
پس از به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان، ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، با صدور فرمانی، کشت و قاچاق کوکنار را ممنوع کرد و بر مبارزه با کشت کوکنار تأکید کرد.
با این حال، اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (یو ان او دی سی) در گزارشی که در ماه دسمبر سال گذشته منتشر شد، اعلام کرد که تولید تریاک در افغانستان در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال قبل ۳۰ درصد افزایش یافته است.
در این گزارش آمده است که قیمت یک کیلوگرام تریاک در سال ۲۰۲۳ میلادی ۴۴۰ دالر امریکایی بوده است، اما در سال ۲۰۲۴ قیمت آن به ۷۴۰ دالر امریکایی افزایش یافته است.
پیش از این، شبکه تحلیلگران افغانستان گفته بود که اکنون مرکز جغرافیایی کشت کوکنار از هلمند به ولایت بدخشان منتقل شده است.
براساس گزارشها و یافتههای شماری از نهادهای بینالمللی، مواد مخدر تولید شده در افغانستان هنوز هم به بازارهای بینالمللی میرسد.