یکی از آنان که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش ذکر شود به رادیو آزادی گفت که در زمان بازداشت و اخراج، فرصت لازم برای جمعکردن وسایل یا تصفیه حسابهای مالی خود را نداشته است.
هیچ چیزی نیاورده ایم همهاش ماند
«هیچ چیزی نیاورده ایم همهاش ماند. چهار صد میلیون پول پیش پرداخت خانه ما هم آنجا باقی ماند. نه کار داریم نه پول داریم و نه سرمایه. با یک آینده نامعلوم روبرو هستیم.»
برخی دیگر از مهاجران افغان که با تهدید اخراج از ایران مواجه اند ادعا میکنند که تلاشهایشان برای بازپسگیری حقوق مالیشان، بهویژه در چهاررچوب قراردادهای کاری، بینتیجه مانده است.
یکی از این مهاجران افغان که او هم نخواست به دلیل حساسیت موضوع نام اش در گزارش ذکر شود در صحبت با رادیو آزادی گفت «ما قرارداد رسمی و قانونی داریم. بالاخره کارهای را که انجام دادهایم اضافه بها هستند. مبالغ آن به افغانی حدود ۳۰ تا ۴۰ لک می شود. دهها بار برای شان ذکر کردیم که پول ما چه می شود چه نمی شود. متاسفانه زیر بار آن نمی روند و جان ما هم صد درصد در خطر است. فکر میکنیم که حالا ما را میگیرند یا فردا میگیرند. ما تنها نیستم. مثل ما هزاران نفر به همین سیستم پیش می روند.»
از سوی هم انجینیر لطیف مقصودی از بنیانگذاران انجمن جوانان فروغبخش افغانستان در تهران نیز میگوید بسیاری از مهاجرانی که اخراج میشوند و یا داوطلبانه میخواهند ایران را ترک کنند نمیتوانند پول پیش پرداختی را که برای کرایه خانه پرداخته اند، دوباره بدست بیآورند.
او در صحبت با رادیو آزادی گفت که مهاجران افغان به طور اوسط بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان در بسیاری شهر های ایران پول پیش پرداخت به صاحبخانهها پرداخته اند.
ما ارتباط مستقیم با مهاجرین داریم و این روایت ها همه واقعیت دارند
«مهاجران افغان زمانی که میخواهند به طرف افغانستان حرکت کنند، پول چندانی در جیب خود ندارند و یگانه امید و دلخوشی شان همان پول پیش پرداخت است که برای خانه داده اند. متاسفانه آن هم از طرف شهروندان ایرانی به مهاجران افغان داده نمیشود. ما ارتباط مستقیم با مهاجرین داریم و این روایت ها همه واقعیت دارند و از فامیلهای ما نیز دچار این مشکلات شده اند.»
این افغانها خواهان توجه جدی حکومت طالبان و نهادهای بینالمللی به وضعیت حقوقیشان بهویژه در زمینه پیگیری حقوق مالی و جلوگیری از تخلفات صاحبان کار در ایران اند.
در پاسخ به این نگرانی ها عبدالسلام حنفی معاون اداری ریاستالوزرا حکومت طالبان به تازگی در جریان سفر اش به مرز اسلام قلعه در هرات، هنگام بررسی وضعیت مهاجران بازگشته، گفت که اگر در آنسوی مرز به حقوق مهاجران افغان آسیب برسد، حکومت طالبان این موضوع را بهطور جدی دنبال میکند و تلاش خواهد کرد تا حقوق از دسترفته آنان دوباره تأمین شود.
خبرگزاری دولتی باختر در کنترل طالبان در ۲۹ جون با نشر این خبر به نقل از او افزوده که حکومت طالبان به وضعیت مهاجران توجه کامل دارد .
این در حالیست که روند اخراج اجباری مهاجران افغان بدون اسناد از ایران به اوج خود رسیده است.
سازمان بین المللی مهاجرت «IOM» میگوید که در ماه جون بیش از ۲۵۶ هزار افغان از ایران به افغانستان برگشته اند.
این سازمان بتاریخ ۳۰ جون گفت که ۷۰ درصد از مجموع بیش از ۷۱۴ هزار نفر که در شش ماه اول سال جاری میلادی از ایران به افغانستان برگشته اند، به گونه اجباری اخراج شده اند.
نهاد های مختلف سازمان ملل متحد بارها گزارش داده اند که مهاجران افغان که از ایران وارد افغانستان میشوند وضعیت آشفته دارند و به خدمات اساسی و فوری در بخش دسترسی به آب، غذا، پول و سرپناه نیاز دارند.
این نهاد ها هشدار داده اند که این موج بیسابقه بازگشت ها، منابع مرزی را در آستانه فروپاشی قرار داده و اگر جامعه جهانی به رسیدگی به این وضعیت توجه نکند افغانستان بهتنهایی قادر به مدیریت این بحران نیست.