یونیسف به نقل از نماینده این سازمان در افغانستان، روز گذشته در صفحه رسمی خود در شبکه ایکس (توییتر سابق) نوشته است که کودکان یکچهارم مجموع بازگشتکنندگان از ایران را تشکیل میدهند.
شماری از کودکانی که بهتنهایی از ایران اخراج شدهاند، می گویند که در جریان بازداشت یا اخراج، از سوی پولیس ایران مورد بدرفتاری قرار گرفتهاند.
یک نوجوان ۱۷ساله افغان است که می گوید به تازگی که بدون اعضای خانواده اش از ایران اخراج شده است.
او که نخواست به دلیل حساسیت موضوع نام اش درگزارش گرفته شود روز سه شنبه اول جولای به رادیوآزادی گفت که اکنون خودش در خانه یکی از نزدیکان اش در کابل دربی سرنوشتی بسرمی برد.
ظلم وستم بود درهرجا بازداشت میکردند، دوازده بجه شب حتی دوبجه شب وارد اتاق میشدند
«ظلم وستم بود درهرجا بازداشت میکردند، دوازده بجه شب حتی دوبجه شب وارد اتاق میشدند ،وقتی بازداشت کرده بود تمام لباس هایت را چک میکرد و میگفت پول را کجا ماندی ،مرا از سرکار رد مرز کرد، خانواده ام در ایران مانده است خودم اینجا بی سرنوشت استم درمرز هم مشکلات زیاد است ولی سازمان ملل هم هیچ توجه به مهاجرین ندارد»
او گفته است که خانواده اش چهارسال قبل بخاطر مشکلات اقتصادی و پیدا کردن کار به ایران مهاجر شد.
در همین حال، گفته می شود که نه تنها کودکان بدون همراه از ایران اخراج میشوند، بلکه مردان سرپرست خانواده نیز به تنهایی بازگردانده شدهاند و زن و فرزندانشان در ایران بیسرپرست ماندهاند.
فیصل مرد جوان افغان که یک ماه قبل از ایران اخراج شده و در حال حاضر در ولایت هرات بسر می برد می گوید خودش را اخراج کرده اند ،اما همسر فرزند اش هنوز در ایران هستند.
«من درمغازه کارمیکردم که مرا بازداشت کردند، بعدا مرا به اردوگاه آوردند ازطریق اردوگاه بعدا مرا به سفید سنگ مشهد آوردند و بعدا انتقال دادن به مرزو این طرف رد مرز شدیم، حالا کسی برای ما ویزه نمیدهد که دوباره به دنبال خانواده ایران بروم فعلا مشکلات ما زیاد است.»
این درحالیست که صندوق حمایت ازکودکان سازمان ملل متحد «یونیسف »در افغانستان میگوید که درماه جون بیش از ۵۰۰۰کودک بدون همراه یا جدا از خانواده های شان از ایران به افغانستان بازگشته اند.
یونیسف به نقل از تاج الدین اویواله نماینده «یونیسف »در افغانستان روز دوشنبه۳۰ جون درصفحه ایکس یا« توئیترسابق» خود نوشته که درماه جون بیش از ۱۶۰هزار مهاجرافغان ازطریق مرز اسلام قلعه وارد افغانستان شده اند، که به گفته او یک چهارم این تعداد را کودکان تشکیل می دهند.
او همچنین گفته که روزانه ۲۰٬۰۰۰ افغان مجبور به بازگشت به کشور شان میشوند.
«یونیسف » افزوده که با همکاری شرکای خود، در گذرگاه اسلامقلعه خدمات حیاتی را در زمینههای صحت، تغذیه و آبرسانی به مهاجران بازگشتی ارائه میدهد.
در این حال اخراج کودکان بدون همراه یا جدا از خانواده، نگرانیهای جدی را درباره وضعیت و سرنوشت آنان بهدنبال داشته است.
انجینر یوسف یکی از فعالان حقوق کودک می گوید که اخراج کودکان بدون خانواده از کشورهای همسایه کودکان را با مشکلات جدی روبرومی سازد.
او درمورد به رادیوآزادی گفت :
وقتی طفل والدین نداشته باشد کاراجباری بالایش صورت گرفته می تواند ، سو استفاده جنسی صورت گرفته می تواند این مشکلاتی اند که طفل با آن روبرو میشود
«مشکلات که کودکان افغان فعلا به آن روبروهستند یکی هم اخراج اجباری آنها ازکشورهای همسایه است واین یک مشکل بزرگ است ، زمانی که طفل بدون والدین اخراج شود ، مصئونیت و محافظت اش در خطر می افتد و طفل با مشکلات روحی و روانی مواجه میشود، وقتی طفل والدین نداشته باشد کاراجباری بالایش صورت گرفته می تواند ، سو استفاده جنسی صورت گرفته می تواند این مشکلاتی اند که طفل با آن روبرو میشود»
این درحالیست که سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM)گفته در ماه جون بیش از ۲۵۶ هزار افغان از ایران به افغانستان برگشته اند.
این سازمان روز دوشنبه۳۰ جون نیز در اعلامیهای گفته که از ۱ جنوری تا ۲۹ جون سال جاری بیش از ۷۱۴ هزار مهاجر افغان از ایران برگشته اند که ۹۹ درصد بدون مدرک بوده و ۷۰ درصد آنان بهطور اجباری اخراج شدهاند.
احمد معصومیفر، رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه ایران در شمالشرق آن کشور، نیز تأیید کرده که ۷۰ درصد مهاجران افغان بدون مدرک بهصورت اجباری اخراج میشوند.
او روز دوشنبه ۹ سرطان در گفتگو با ایرنا خبرگزاری دولتی ایران افزوده که در هفته اول ماه سرطان (۲۱ تا ۲۷ جون )، ۸۵ هزار مهاجر افغان بدون مدرک از طریق گذرگاه مرزی دوغارون اخراج شدهاند.
احمد معصومی فر گفته که بازگشت این تعداد مهاجران افغان در روزهای گذشته با توجه به نزدیک شدن به ۱۵ سرطان ، آخرین ضرب الاجل وزارت داخله ایران برای بازگشت اتباع غیرمجاز به افغانستان شدت گرفته است.
به گفته او روز چهارشنبه ۴ سرطان ۳۷ هزار نفر از اتباع غیرمجاز افغان«مهاجران افغان بدون اسناد» از مرز دوغارون به کشورشان بازگشته اند که به گفته او این رقم تاکنون بی سابقه بوده است.
گفتنی است که بسیاری افغان های بازگشته از ایران شکایت دارند که پس از برگشت به افغانستان به مشکلات بیکاری، بی سرپناهی ، نبود مواد خوراکی و دهها مشکل دیگرروبرو شده اند.