خبر ها
ایران یک نفر را به اتهام "جاسوسی برای اسرائیل" اعدام کرد

ایران، اسماعیل فکری را به اتهام "جاسوسی برای اسرائیل" دوشنبه ۲۶ جوزا اعدام کرد.
خبرگزاری قوه قضاییه ایران با نشر این خبر ادعا کرده است که اسماعیل فکری پس از تماس با موساد "تلاش میکرد که اطلاعات طبقه بندی شده و حساس این کشور را "در اخیتار اسرائیل بگذارد و در قبال آن "پاداش دریافت کند."
فکری در ماه قوس ۱۴۰۲ بازداشت شده بود.
اعدام اسماعیل فکری در میان تشدید تنشها بین ایران و اسرائیل انجام شده است.
سازمان حقوق بشر ایران پیش از این گفته بود که این کشور طی دو سال گذشته حداقل ۱۱ نفر را به اتهام "جاسوسی به اسرائیل" اعدام کرده است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
ترمپ: اگر "خروج شرمآور" از افغانستان صورت نمیگرفت پوتین جنگ اوکراین را آغاز نمیکرد

دونالد ترمپ رییس جمهور ایالات متحده امریکا امروز گفت که اگر "خروج شرم آور" از افغانستان اتفاق نمیافتاد، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، جنگ اوکراین را آغاز نمیکرد.
ترمپ این سخن را در نشست کابینۀ دولتش در واشنگتن دی سی گفت.
رییس جمهور ترمپ همواره به شیوۀ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان که در زمان حکومت جو بایدن، رییس جمهور پیشین امریکا صورت گرفت، انتقاد کرده و آنرا "شرم آورترین لحظه در تاریخ امریکا" خوانده است.
خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در ماه آگست سال ۲۰۲۱، پس از توافقنامۀ که میان حکومت نخست دونالد ترمپ با طالبان در دوحه امضا شد، صورت گرفت.
جو بایدن در پاسخ به این انتقاد ترمپ گفته است که او ناگزیر بود نیروهای امریکایی را به اساس ضربالاجل تعیین شده در تفاهمنامۀ دوحه از افغانستان خارج کند و مقصر اصلی حکومت ترمپ بود که این تفاهمنامه را امضا کرد.
خروج نیروهای بین المللی از افغانستان سبب شد تا طالبان وارد کابل شوند و حکومت جمهوری را سقوط دهند.
پاکستان تمدید اقامت افغانهای دارای کارت P.O.R در پاکستان را بررسی میکند

محسن نقوی وزیر داخله پاکستان، میگوید که حکومت در حال ارزیابی مزایا و معایب تمدید اقامت دارندگان کارت P.O.R است.
نقوی روز سهشنبه در گفتوگو با رادیو مشال این سخنان را در حالی مطرح کرد که پیشتر مقامهای پاکستانی به پولیس دستور دادهاند تا زمان تصمیم کابینه، این گروه از افغانها را مورد آزار و اذیت قرار ندهند.
مهلت اقامت دارندگان کارت P.O.R در پایان ماه جون به پایان رسید، اما مقامهای پاکستانی تلاش دارند این کارتها را تمدید کنند.
در حال حاضر، ۱.۴ میلیون افغان در پاکستان دارای کارت P.O.R هستند که از سوی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان صادر شده است.
در عین حال، روند اخراج دارندگان کارت ACC پیشتر آغاز شده و تاکنون صدها هزار پناهجوی افغان از پاکستان اخراج شدهاند.
حکم محکمه آلمان: حکومت باید به وعده صدور ویزه برای خانواده افغان عمل کند

یک محکمه در آلمان حکم داد که دولت این کشور باید به تعهد خود در قبال صدور ویزه برای یک زن افغان و خانوادهاش پایبند بماند.
این حکم مربوط به برنامه حمایت از افغانهای در معرض خطر پس از بازگشت طالبان به قدرت در ۲۰۲۱ است.
قضات اعلام کردند که دولت آلمان بهصورت قانونی به پذیرش این افراد متعهد شده و نمیتواند از این تعهد عقبنشینی کند.
برنامههای پذیرش پس از روی کار آمدن دولت جدید محافظهکار در ماه می متوقف شده بود.
بر اساس اطلاعات وزارت خارجه آلمان، تا ۲۰ جون حدود ۲۴۰۰ نفر در پاکستان در انتظار دریافت ویزای آلمان هستند.
این افراد شامل فعالان حقوق زن، خبرنگاران، هنرمندان و قضات افغاناند.
طبق گفته سخنگوی محکمه، وزارت خارجه آلمان موظف به اجرای فوری این حکم است، اما امکان استینافخواهی نیز وجود دارد.
قطعنامه جدید سازمان ملل متحد علیه سیاستهای «سرکوبگرانه» طالبان

مجمع عمومی سازمان ملل با ۱۱۶ رأی موافق، قطعنامهای را تصویب کرد که از طالبان میخواهد به سیاستهای سرکوبگرانه خود، بهویژه محدودیتهای سیستماتیک علیه زنان، پایان دهد.
امریکا و اسرائیل مخالف بودند و ۱۲ کشور از جمله روسیه و چین رأی ممتنع دادند.
در این قطعنامه، نسبت به «سرکوب گسترده و فزاینده زنان و دختران افغان» ابراز نگرانی شده و از طالبان خواسته شده فوراً این سیاستها را لغو کند.
همچنین بر لزوم دسترسی زنان به آموزش، اشتغال و مشارکت در جامعه تأکید شده است.
جاناتان شرایر، مشاور ارشد نمایندگی ایالات متحده، از این قطعنامه انتقاد کرد و گفت که این تصمیم «ناکامی طالبان را با تعامل و منابع بیشتر پاداش میدهد».
او افزود که حکومت ترامپ تردید دارد طالبان هرگز سیاستهایی مطابق با انتظارات جامعه جهانی در پیش بگیرند.
او گفت: «ما دههها بار حمایت از مردم افغانستان را با صرف وقت، هزینه، و مهمتر از همه، جان شهروندان امریکایی به دوش کشیدیم. اکنون نوبت طالبان است که مسئولیت بپذیرد. ایالات متحده دیگر رفتار شنیع آنها را تسهیل نخواهد کرد.»
براساس گزارش سازمان ملل متحد، نزدیک به ۸۰٪ زنان زیر ۳۰ سال در افغانستان از آموزش و کار محروماند.
این قطعنامه همچنین خواستار حمایت بیشتر جامعه جهانی از مردم افغانستان در برابر بحرانهای انسانی و حقوق بشری شده است.
پنج سرباز اسرائیلی در شمال غزه کشته شدند

اردوی اسرائیل میگوید که پنج سرباز اسرائیلی شب گذشته در شمال غزه کشته شدند و دو سرباز دیگر بهشدت زخمی شدهاند.
در همین حال، مقامهای صحی در غزه اعلام کردند که در اثر حملات هوایی اسرائیل بر دو منطقه ۱۸ تن کشته شدهاند.
رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند که سربازان پیادهنظام در حال گشتزنی بودند که با انفجار روبرو شدند. همچنان، شبهنظامیان بر نیروهای که کشته و زخمی شدگان را منتقل می کردند فیر کردند.
این درگیریها در حالی رخ داده که اسرائیل و حماس سرگرم بررسی یک پیشنهاد آتشبس با حمایت ایالات متحده برای توقف جنگ ۲۱ماهه در غزه هستند.
کشته شدن این سربازان حدود دو هفته پس از یکی از مرگبارترین روزهای اردوی اسرائیل در ماههای اخیر اتفاق افتاد، زمانی که هفت سرباز در اثر انفجار بمب توسط یک مهاجم فلسطینی بر موتر زرهی آنها جان باختند.
«هیئت تحریر الشام» از فهرست گروههای تروریستی خارجی امریکا حذف شد

اداره دونالد ترمپ گروه «هیئت تحریر الشام» سوریه را از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی خود حذف کرد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا، در بیانیه رسمی گفته است که این تصمیم پس از مشورت با لوی سارنوالی و وزیر خزانهداری امریکا گرفته شده که از امروز سه شنبه، ۱۷ سرطان قابل اجرا خواهد بود.
گروه «جبهه النصره» که قبلاً با القاعده مرتبط بود، نام خود را تغییر داد و «هیئت تحریر الشام» نام گرفت.
دونالد ترمپ رئیسجمهور امریکا، پیش از صرف شام با بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل، درقصر سفید، تأکید کرد که قبلاً به او گفته شده بود که رهبر جدید سوریه «از پسزمینهای بسیار سخت میآید.»
ترمپ گفت: «گفتم، خب، زیاد تعجب نمیکنم. این بخش سختی از جهان است.» او افزود: «اما از او بسیار تحت تأثیر قرار گرفتم. ما تحریمها را برداشتیم چون میخواستیم به آنها فرصتی بدهیم.»
پس از سقوط اسد در دسامبر گذشته و حملهای که توسط گروه الشرع رهبری شد، سوریه روابط خود را با امریکا و دیگر کشورهای غربی بهبود بخشیده است.
کمیته ویژه سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض علیه زنان: زنان افغان قربانی تبعیض سیستماتیک شدند

کمیته ویژه سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض علیه زنان (CEDAW) روز دوشنبه، ۱۷ سرطان می گوید که ۷۸ درصد از زنان افغانستان از حقوق اساسی شان محروم شدند.
این کمیته پس از بررسی وضعیت افغانستان و ۹ کشور دیگر، یافتههای خود را در مورد چگونگی اجرای کنوانسیون محو هرگونه تبعیض علیه زنان منتشر کرده که درآن وضعیت حقوق بشری در افغانستان نگران کننده توصیف شده است.
کمیته ویژه سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض علیه زنان نسبت به شکنجه و بدرفتاری سیستماتیک با زنان به اتهام زنا، و نیز محرومیت دوامدار دختران از آموزش، ابراز نگرانی عمیق کرده است.
بر اساس یافته های این کمیته، در حال حاضر حدود ۷۸ درصد دختران در افغانستان از حق آموزش، کار یا آموزشهای حرفهای محروماند؛ موضوعی که به گفته این کمیته ملل متحد، به افزایش ازدواجهای اجباری کودکان و گسترش فقر در کشور دامن زده است.
کمیته CEDAW همچنین وضعیت کشورهای بوتسوانا، چاد، فیجی، ایرلند، مکسیکو، سانمارینو، جزایر سلیمان، تایلند و تووالو را بررسی کرده و نکات خوب، نگرانیها و پیشنهادهای خود را برای بهتر شدن وضعیت حقوق زنان در این کشورها منتشر کرده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، دروازههای مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتونها به روی دختران بسته شد و زنان از کار در بسیاری از ادارههای دولتی و غیر دولتی نیز منع شدند.
با گسترش روابط مسکو و طالبان؛ تورهای سیاحتی روسیه به افغانستان آغاز میشود

در حالیکه روابط روسیه با طالبان رو به گسترش است، شرکتهای گردشگری روسی بستههای جدید سفر به افغانستان را معرفی کردهاند که هزینه سفر یکهفتهای را حدود ۳۰۰۰ دالر تعیین کردهاند.
رسانههای روسی روز دوشنبه، ۱۶ سرطان گزارش دادند که این اعلانها در روزهای اخیر روی پلتفرمهای اینترنتی روسیه نشر شده و به گفته کانال خبری «شات» در تلگرام، احتمال دارد نخستین گروه مسافران در نیمه جولای سفر خود را آغاز کنند.
قیمت این بستهها ۲۳۵ هزار روبل (تقریباً معادل ۳۰۰۰ دالر) اعلام شده است و معرفی آنها همزمان با گرمتر شدن روابط میان روسیه و حکومت طالبان صورت گرفته است.
روسیه هفته گذشته به عنوان نخستین کشور، بهگونه رسمی حکومت طالبان را به رسمیت شناخت. پس از آن، مسکو از برنامههای همکاری با طالبان در حوزههای انرژی، زراعت، ترانسپورت و سایر بخشها خبر داد.
این در حالی است که با وجود تداوم تحریمهای جهانی علیه طالبان، گفتوگوها میان دو طرف برای گسترش تجارت و بررسی فرصتهای سرمایهگذاری همچنان ادامه دارد.
بیش از ۱.۴ میلیون مهاجر افغان از آغاز سال جاری بهگونه اجباری از ایران و پاکستان اخراج شدهاند

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان اعلام کرده که از آغاز سال جاری میلادی تاکنون، بیش از یک میلیون و چهارصد هزار پناهجو به افغانستان بازگشتهاند، که اکثر آنها به صورت اجباری اخراج شدهاند.
این اداره سازمان ملل هشدار داده است که این روند، بحران بشری در کشور را عمیقتر ساخته، زیرا منابع و امکانات روز به روز کاهش مییابند.
بر اساس معلومات این کمیشنری بیشتر بازگشتکنندگان افغان از ایران و پاکستان برگشتهاند و که این امر سطح نیازهای بشری را به گونه چشمگیری افزایش داده است؛ آنهم در وضعیتی که کمکهای جهانی نیز رو به کاهش نهاده است.
سازمان ملل گفته است: «این شمار گسترده افراد بازگشته، وضعیت اضطراری بشری بهوجود آورده است.»
این اداره همچنین گزارش داده که شمار زیادی از کسانی که به افغانستان بازگردانده شدهاند، به اثر روند بازداشتها و اخراج در شرایط سخت، دچار آسیبهای روحی و روانی شدهاند. برخی نیز شکایت دارند که پیش از اخراج، از خانوادههایشان جدا شده و داراییهایشان مصادره گردیده است.
یوناما جزئیات گروههای کاری روند دوحه درباره افغانستان را منتشر کرد

هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) امروز دوشنبه (۱۶ سرطان) جزئیات نشست هفته گذشته گروههای کاری روند دوحه را منتشر کرد.
این نشست دو روزه که در تاریخ ۳۰ جون و ۱ جولای برگزار شد، بر حمایت از بخش خصوصی افغانستان و راهکارهای مبارزه با مواد مخدر تمرکز داشت.
روزا اوتونبایوا، رئیس یوناما، در یک اعلامیه گفته است که در این نشست با نمایندگان طالبان درباره تعهدات بینالمللی افغانستان و تقویت نقش زنان و دختران گفتوگو کرده است.
در نشست گروههای کاری روند دوحه، نمایندگان ۲۶ کشور حضور داشتند و هیأتی هفتنفره از سوی طالبان نیز شرکت کرده بود.
یوناما جزئیات این نشست را در حالی منتشر کرده که قرار است شام امروز مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره وضعیت افغانستان بحث کند.