لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۷ جوزا ۱۴۰۴ کابل ۱۱:۳۶

جهان

دونالد ترمپ پوتین را «کاملاً دیوانه» خواند و از «سقوط» روسیه هشدار داد

دونالد ترمپ رئیس‌جمهور امریکا و همتای روسش ولادیمیر پوتین، عکس از آرشیف
دونالد ترمپ رئیس‌جمهور امریکا و همتای روسش ولادیمیر پوتین، عکس از آرشیف

 دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در واکنشی کم‌سابقه، ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه را «کاملاً دیوانه» توصیف کرده و هشدار داده که تلاش برای تسخیر کامل اوکراین می‌تواند به «سقوط روسیه» منجر شود. 

ترمپ صبح دوشنبه پنجم جوزا در تروث سوشیال، شبکهٔ اجتماعی خود، نوشت: «من همیشه رابطهٔ بسیار خوبی با ولادیمیر پوتین [رئیس‌جمهور] روسیه داشته‌ام، اما اتفاقی برای او افتاده؛ کاملا دیوانه شده است!»

پیش از این، دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، روز یکشنبه گفت از اقدامات ولادیمیر پوتین در اوکراین ناراضی است و از امکان اعمال تحریم‌های بیشتر علیه روسیه خبر داد.

او در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت پوتین "راکت به شهرها می‌فرستد و مردم را می‌کشد."

ترمپ درباره جزییات تصمیمات احتمالی توضیحی نداد.

اظهارات او چندی پس از انتقاد رئیس‌جمهور اوکراین از «سکوت» امریکا در برابر حملات اخیر روسیه مطرح شد که در آن دست‌کم ۱۳ نفر کشته شدند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

پیش‌بینی پنج‌ساله: گرمای مرگبار، آتش‌سوزی‌های بیشتر

دو نهاد برتر هواشناسی جهان پیش‌بینی کرده‌اند که طی چند سال آینده، زمین با گرمای بی‌سابقه‌ و شدیدتری روبرو خواهد شد که خطرات مرگبار و ناراحتی‌های بیشتری به همراه دارد.

بر اساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی و اداره هواشناسی بریتانیا، احتمال شکسته شدن رکورد درجه حرارت جهانی در یکی از پنج سال آینده ۸۰٪ است و ۸۶٪ احتمال دارد که درجه حرارت سالانه از آستانه ۱.۵ درجه سانتی‌گراد تعیین‌شده در توافق پاریس عبور کند.

حتی ممکن است درجه حرارت به ۲ درجه سانتی‌گراد بالاتر از سطح پیشاصنعتی برسد.

دانشمندان هشدار داده‌اند که افزایش درجه حرارت جهانی به معنی وقوع بیشتر و شدیدتر پدیده‌های جوی مانند موج‌های گرما، خشکسالی، سیل، آتش‌سوزی و طوفان‌های سهمگین‌تر است.

یوهان راکستروم، مدیر مؤسسه تحقیقات تأثیرات اقلیمی پوتسدام، می‌گوید هر دهم درجه افزایش درجه حرارت، احتمال بروز این پدیده‌ها را افزایش می‌دهد.

ریچارد بتس از اداره هواشناسی بریتانیا نیز هشدار داده است که موج‌های گرما و آتش‌سوزی‌های گسترده‌تری در راه است، مگر اینکه اقدامات حفاظتی بیشتری انجام شود.

درجه حرارت قطب شمال نیز ۳.۵ برابر سریع‌تر از میانگین جهانی افزایش می‌یابد و باعث ذوب یخ‌ها و بالا آمدن سطح دریاها می‌شود.

هجوم هزاران فلسطینی به محل توزیع کمک‌های بشردوستانه در شهر رفح

هجوم فلسطینی‌ها به مرکز توزیع کمک‌های بشردوستانه در شهر رفح
هجوم فلسطینی‌ها به مرکز توزیع کمک‌های بشردوستانه در شهر رفح

هزاران فلسطینی به محلی که بنیاد خصوصی مورد حمایت امریکا و اسرائیل برای توزیع کمک‌های بشردوستانه در نظر گرفته بود، هجوم بردند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، روز سه‌شنبه، ۶ جوزا هزاران نفر در رفح، شهری در جنوب نوار غزه که تحت کنترل کامل اردوی اسرائیل است، پیاده یا سوار برای دریافت بسته‌های غذایی به سمت محل توزیع این بنیاد رفتند و به سمت میدانی که کمک‌ها در آنجا قرار داشت هجوم بردند.

"بنیاد بشردوستانه غزه"، سازمان خصوصی مورد حمایت ایالات متحده، در بیانیه‌ای اعلام کرد که در محل توزیع کمک‌ها در رفح جمعیت به قدری زیاد بود که کارکنانش مجبور به عقب‌نشینی شدند تا مردم بتوانند کمک‌ها بردارند و از بروز تلفات جلوگیری شود.

ویدئوهای منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی هجوم مردم را نشان می‌دهد که برای وارد شدن به میدان بزرگی که کمک‌ها در آنجا قرار داشت موانع فلزی را کنار می‌زنند.

استفان دوجاریک، سخنگوی ملل متحد تصاویر این حادثه را "دلخراش" خواند.

سازمان ملل و سایر گروه‌های امدادی بین‌المللی حاضر به همکاری با بنیاد بشردوستانۀ غزه نشده و گفته‌اند که این بنیاد توزیع عادلانه و بی‌طرفانۀ کمک‌ها را تضعیف می‌کند.

ادارۀ دونالد ترمپ برای قطع تمام قراردادهای باقی‌ماندۀ فدرال با پوهنتون هاروارد اقدام می‌کند

لوحۀ پوهنتون هاروارد
لوحۀ پوهنتون هاروارد

طبق نامه‌ای که روز سه‌شنبه به اداره‌های فدرال ایالات متحده ارسال شده است، ادارۀ دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا، قصد دارد قراردادهای باقی‌مانده دولت فدرال با پوهنتون هاروارد را فسخ کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این نامه از سوی ادارۀ خدمات عمومی ایالات متحده به تمام اداره‌های فدرال دستور می‌دهد تا قراردادهای خود با هاروارد را بررسی و احتمالاً فسخ کنند و یا تغییر دهند.

یک مقام رسمی امریکا ارزش این قراردادها را حدود ۱۰۰ میلیون دلار تخمن زده است.

یک قاضی فدرال در بوستون روز جمعه به گونۀ موقت مانع از لغو ثبت نام دانشجویان خارجی توسط وزارت امنیت داخلی ایالات متحده پیش از جلسه استماع روز پنج‌شنبه شد.

با این حال، ادارۀ ترمپ به ماموریت‌های خود در خارج از کشور دستور داده است که برنامه‌ریزی برای قرار ملاقات‌های جدید برای متقاضیان ویزۀ دانشجویی و تبادل بازدیدکننده را متوقف کنند.

چند صد معترض از جمله دانشجویان و اساتید پوهنتون هاروارد، روز سه‌شنبه در این پوهنتون تجمع کردند تا حمایت خود را از دانشجویان خارجی نشان دهند و به کاهش بودجۀ ترمپ اعتراض کنند.

 ۴ هوادار لیورپول با برخورد موتری به میان جمعیت به شدت آسیب دیدند

رویداد مربوط به جشن قهرمانی فوتبال در انگلستان
رویداد مربوط به جشن قهرمانی فوتبال در انگلستان

پولیس بریتانیا روز سه‌شنبه ۶ جوزا مردی ۵۳ ساله را به‌دلیل حادثه‌ای که جشن قهرمانی فوتبال در لیورپول را به فاجعه تبدیل کرد، بازداشت کرد.

در این رویداد، یک موتر به جمعیت برخورد کرد و دست‌کم ۲۷ نفر به شفاخانه منتقل شدند؛ حال چهار نفر از آن‌ها، از جمله یک کودک، وخیم گزارش شده است.

پولیس اعلام کرد این حادثه تروریستی نبوده و فرد دیگری تحت تعقیب نیست.

هنوز هویت راننده اعلام نشده است. این تصادف در نزدیکی رودخانه مرزی، پس از رژه تیم فوتبال لیورپول رخ داد.

به گفته مسئولان امبولانس، در مجموع ۴۷ نفر آسیب دیدند؛ ۲۰ نفر در محل مداوا شدند و چهار نفر، از جمله یک کودک، زیر خودرو گرفتار بودند و با کمک مأموران اطفائیه نجات یافتند.

ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که موتر با سرعت وارد جمعیت شده، تعدادی را زیر گرفته و پس از توقف کوتاه، دوباره به حرکت ادامه داده است.

کی‌یر استارمر صدراعظم بریتانیا، این حادثه را هولناک خواند و از فداکاری نیروهای امدادی تقدیر کرد.

وزارت خارجهٔ ایران می‌گوید که گزارش‌ها در بارۀ توقف سه‌سالهٔ غنی‌سازی یورانیم صحت ندارد

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران می‌گوید که ایران کوچکترین نرمشی در مورد توقف غنی‌سازی یورایم در خاک خود نخواهد داشت و گزارش‌ها در مورد "توقف سه سالهٔ غنی‌سازی در ایران" نادرست است.

او روز دوشنبه در یک نشست خبری گفت که موضوع غنی‌سازی "بخش لاینفک انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز" ایران است و "به هیچ عنوان مجاز نیستیم که در این مورد کوچکترین نرمشی نشان دهیم."

او این اظهارات را در پاسخ به سوالی در مورد ابتکارات عمان، میانجی مذاکرات بین ایران و امریکا، برای حل بن‌بست موجود در گفت‌وگوهای طرفین در زمینۀ غنی‌سازی بیان کرد.

در حالی که ایالات متحده خواهان یک برنامهٔ هسته‌ای غیرنظامی از سوی ایران بدون حق غنی‌سازی است، تهران بر غنی‌سازی پافشاری کرده و آن را "خط قرمز" خود خوانده است.

مارکو روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده، به صراحت گفته است که دولت دونالد ترمپ در تلاش برای دستیابی به توافقی با ایران است که به تهران اجازه دهد یک برنامهٔ هسته‌ای صلح‌آمیز اما بدون غنی‌سازی یورانیم داشته باشد.

بروکسل طرح ۱۷۰ میلیارد دالری برای تقویت قابلیت‌های دفاعی اتحادیۀ اروپا ارائه کرد

برنامۀ SAFE می‌تواند تولید سلاح در داخل اتحادیۀ اروپا، مانند این سلاح توپخانه‌ای ساخت فرانسه، را افزایش دهد.
برنامۀ SAFE می‌تواند تولید سلاح در داخل اتحادیۀ اروپا، مانند این سلاح توپخانه‌ای ساخت فرانسه، را افزایش دهد.

اتحادیۀ اروپا رسماً طرح ۱۵۰ میلیارد یورویی معادل (۱۷۰ میلیارد دالری) خود برای افزایش هزینه‌های دفاعی در این بلوک را در ۲۷ می تصویب خواهد کرد.

این طرح که "اقدام امنیتی برای اروپا" (SAFE) نام دارد، اولین بار توسط کمیسیون اروپا در ماه مارچ ارائه شد تا به درخواست‌های کشورهای عضو برای حمایت مالی و سیاسی جهت دستیابی به اهداف دفاعی جدید تعیین‌شده توسط ناتو و حمایت بالقوه از اوکراین در صورت توجۀ ایالات متحده به جای دیگر پاسخ دهد.

نسخه‌ای از آخرین پیش‌نویس این طرح که توسط رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی مشاهده شده، به روشنی بیان می‌کند که "تهدیدات ناشی از روسیه و بلاروس از اهمیت و فوریت ویژه‌ای برخوردارند" و باید در اسرع وقت به آنها رسیدگی شود.

در این طرح آمده است که برای توسعۀ محصولات دفاعی و افزایش ظرفیت تولید صنعتی در سراسر اتحادیۀ اروپا، "کاملاً ضروری" است که اتحادیۀ اروپا در اسرع وقت حمایت از کشورهای عضو را آغاز کند تا آنها بتوانند "سفارشات خود را سریع‌تر ثبت کنند".

بروکسل برای اولین بار با فعال کردن یک بند معافیت ملی برای هزینه‌های نظامی اتحادیۀ اروپا، به درخواست‌های کشورهای عضو پاسخ داده است که هزینه‌های مربوط به سلاح و مهمات را از میکانیزم اتحادیۀ اروپا برای مجازات کشورهایی که از محدودیت‌های هزینه تجاوز می‌کنند، معاف می‌کند. این امر آزادی مالی برای خرج کردن ایجاد کرد - اما کشورهای عضو در حال حاضر به پول نیاز دارند.

برخی از کشورهای عضو مشتاق بودند که به بودجۀ پیشنهادی دسترسی زودهنگام داشته باشند و از آنجا که این طرح نیازی به اجماع پارلمان اروپا یا همه کشورها نداشت، سفرای اتحادیۀ اروپا در ۲۱ ماه می طرح جدید را تصویب کردند و تنها هنگری با آن مخالفت کرد.

چهارمین دور نشست دیالوگ ملی افغانستان با حضور نمایندگان اقشار مختلف آغاز شد

نصیر احمد اندیشه، سفیر و نماینده دایم افغانستان در سازمان ملل متحد در ژنو، عکس از آرشیف
نصیر احمد اندیشه، سفیر و نماینده دایم افغانستان در سازمان ملل متحد در ژنو، عکس از آرشیف

چهارمین دور نشست «دیالوگ ملی و ترقی ژنو در مورد افغانستان» روز دوشنبه، با حضور فعالان سیاسی، مدنی، رسانه‌ای، نمایندگان زنان و جوانان و نیروهای دموکراتیک افغانستان در انتالیای ترکیه آغاز به کار کرد.

این نشست با هدف گفت‌وگو میان اقشار مختلف جامعه، بررسی چالش‌های فعلی و جستجوی راه‌حل‌های ملی برگزار شده. نصیر احمد اندیشه، سفیر و نماینده دایم افغانستان در سازمان ملل متحد در ژنو، این روند را برای عبور از بحران و بازسازی اعتماد ملی حیاتی خواند.

در جریان این نشست، از صحبت در باره طرحی موسوم به «موزاییک» یا «نقشه راه همه‌جانبه برای افغانستان» نیز یاد شد؛ ابتکاری که به درخواست سرمنشی سازمان ملل در ماه فبروری تهیه شده و با طالبان و کشورهای ذی‌ربط شریک شده است.

رونالدو با ۲۷۵ میلیون دالر درآمد، در صدر فهرست پردرآمدترین ورزشکاران جهان در ۲۰۲۵ قرار گرفت

کریستیانو رونالدو، بازیکن مشهور فوتبال پرتگال، عکس از آرشیف
کریستیانو رونالدو، بازیکن مشهور فوتبال پرتگال، عکس از آرشیف

بر بنیاد گزارش مجلۀ فوربس، کریستیانو رونالدو، بازیکن مشهور فوتبال پرتگال و عضو باشگاه النصر عربستان سعودی، پردرآمدترین ورزشکار جهان در سال ۲۰۲۵ شناخته شده.

براساس این گزارش، رونالدو در مجموع از معاش و درآمدهای خارج از میدان بازی، ۲۷۵ میلیون دالر به‌دست آورده است.

در این فهرست، ستارۀ بسکتبال، استفن کری، با درآمد ۱۵۶ میلیون دالر در جایگاه دوم قرار دارد و پس از او، تایسن فیوری، بوکسر مشهور بریتانیایی، با درآمد ۱۴۶ میلیون دالر در رتبۀ سوم ایستاده است.

مقام های اسرائیلی از ورود ۱۰۷ لاری حامل کمک های بشری به غزه خبر می دهند

یک موتر حامل کمک در گذرگاه کرم شالوم در حال داخل شدن به نوار غزه در ۲۰ ماه می ۲۰۲۵
یک موتر حامل کمک در گذرگاه کرم شالوم در حال داخل شدن به نوار غزه در ۲۰ ماه می ۲۰۲۵

مقام های اسرائیلی می گویند که ۱۰۷ لاری حامل کمک های بشری روز یکشنبه (۴جوزا ،۲۵ می) به غزه رسیدند.

ادارۀ اسرائیلی در امور فلسطین گفته است که این کمک شامل آرد و دیگر مواد غذایی بود.

در بیانیۀ این اداره آمده است که نیروهای دفاعی اسرائیل به تسهیل کمک های بشردوستانه در نوار غزه ادامه خواهند داد و در عین حال تلاش می کنند که کمک ها به دست گروه «تروریستی» حماس نرسد.

کمک های بشردوستانه برای نخستین بار پس از تقریباً سه ماه هفتۀ گذشته به غزۀ جنگ زده رسید.

اسرائیل از آغاز ماه مارچ به انتقال کمک های بشری به غزه اجازه نداد و حماس را متهم کرد که کمک های بشری را به فروش می رساند تا سلاح بخرد و جنگجویانش را تمویل کند.

ملل متحد و سازمان های امدادرسان هشدار داده اند که در صورت ادامۀ محدودیت بر انتقال کمک های بشری به غزه ، این منطقه با قحطی مواجه خواهد شد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG