به ادامه نگرانی کشورهای همسایه و منطقه از موجودیت گروههای تروریستی و تهدیدات ناشی از آن در افغانستان، به تازهگی سازمان پیمان امنیت جمعی (سی اس تی او) راه اندازی برنامههای برای مقابله با این تهدیدات را اعلام کردهاست.
سرمنشی این سازمان در جریان نشست اخیر مجلس پارلمانی در بشکیک، پایتخت قرغزستان گفته است که ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی به مرز جنوبی تاجیکستان با افغانستان را آغاز خواهد کرد.
ایمانگالی تاسماگامبتوف گفته که این تصمیم در چهارچوب برنامهای استراتژیک اتخاذ شده که در سال ۲۰۲۴ در شهر آستانه تصویب شد و هدف آن مقابله با تهدیدات امنیتی ناشی از خاک افغانستان، از جمله تروریسم، قاچاق مواد مخدر و تسلیحات، عنوان شدهاست.
تاسمگامبتوف تأکید کرد که این برنامه از سال از سال ۲۰۲۶ آغاز خواهد شد.
سرمنشی سازمان پیمان امنیت جمعی با توجه به گسترش تعاملات دیپلوماتیک کشورهای عضو این سازمان از جمله بلاروس، قزاقستان، قرغزستان و روسیه با افغانستان، برای حمایت از ثبات منطقهای افزوده که حکومت طالبان "به عنوان یک عامل سیاسی درازمدت تثبیت شدهاست".
با آنکه سازمان پیمان امنیت جمعی گسترش تعاملات دیپلوماتیک خود با افغانستان را برای حمایت از ثبات منطقهای میخواند، کارشناسان سیاسی و نظامی افغان تأکید میکنند که کشورهای عضو این سازمان بیش از سه سال است که نگران موجودیت دیگر گروههای تروریستی در کنار طالبان در افغانستان بوده و در صدد جلوگیری تهدیدها از افغانستان است.
نثار احمد شیرزی کارشناس سیاسی و مبارزه با تروریزم میگوید که کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در بیش از سه سال گذشته از راه سیاست باجدهی ودیپلوماسی کاذب با طالبان پیش آمد تا رفع نگرانی کنند، اما به گفته وی تا هنوز نتوانسته اند بالای طالبان اعتماد بکنند: "بخاطرعدم اعتماد شان بالای طالبان و ناکام بودن دیپلوماسی کاذب و سیاست باجدهی مجبور است کشورهای پیمان امنیت جمعی که برای تحکیم مرزهای خود کاری کنند و این را به خوبی میفهمد که روزی میشود که همین سیاست باجدهی و دیپلوماسی کاذب هم کارآمد نیست."
اجمل عمر شینواری سخنگوی قوای مسلح جمهوری پیشین نیز میگوید تهدیدات تروریستی پس از حاکمیت دوباره طالبان در سال ۲۰۲۱ در افغانستان کشورهای منطقه و فرا منطقه را نگران کردهاست: "ممالک منطقه و فرا منطقه ذیدخل قضیه افغانستان تشویشهای خود را هم داشته و احساس تهدیدهای تروریستی را از این ساحه میکنند، این تهدیدات که شامل قاچاق اسلحه، قاچاق مواد مخدر و قاچاق انسان است، بدون یک اجماع جهانی مشکل است که تعدادی از کشورها و یا گروپی از کشورها بتوانند در برابر آن مبارزه بکنند."
سازمان پیمان امنیت جمعی پیش از این در ماه دلو سال گذشته نیز از تهدیدات تروریزم و قاچاق مواد مخدر ناشی از افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته بود که اوضاع افغانستان را از نزدیک زیر نظر دارد و با تهدیدات تروریزم و قاچاق مواد مخدر ناشی از این کشور مبارزه میکند.
ایمانگالی تاسماگامبتوف سرمنشی این سازمان در آن زمان نیز گفته بود که کشورهای آسیای میانه هنوز هم با تهدیدات تروریزم، افراطگرایی و قاچاق مواد مخدر که از افغانستان ناشی میشود، روبهرو هستند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان به اظهارات تازه سازمان پیمان امنیت جمعتی واکنش نشان نداده، اما در آن زمان تشویش این سازمان در مورد سرحدات را بیجا خوانده و گفته بود که افغانستان امنیت کلی دارد و تعهد هم وجود دارد که از خاک افغانستان هیچ اقدامی علیه هیچ کشوری اجازه نیست.
نگرانیها از تهدیدات تروریستی و قاچاق مواد مخدر از خاک افغانستان تحت حاکمیت طالبان درحالی مطرح میشود که به تازهگی مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه در نشست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندهگان امریکا گفت که حکومت این کشور بار دیگر در حال بررسی احتمال قرار دادن گروه طالبان در فهرست "سازمانهای تروریستی خارجی" است.
سازمان پیمان امنیت جمعی که در سال ۲۰۰۲ تأسیس شد کشورهای ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرغزستان، روسیه و تاجیکستان را شامل میشود و جمهوری مخلوع افغانستان عضو ناظر سابق این سازمان بود.