این اداره در یک گزارش که روز سه شنبه تاریخ ۲۰ اپریل در ویب سایت ریلیف سازمان ملل منتشر شد، با ابراز نگرانی از وخامت اوضاع بشری در افغانستان با توجه به «کاهش نگرانکننده» کمکهای بینالمللی، افزوده در حالی که امسال برای تأمین نیازهای جمعیتهای آسیبپذیر به ۲۱۶ میلیون دالر نیاز است؛اما تاکنون فقط ۲۵ درصد از این بودجه تأمین شده است.
در ادامهء گزارش، «یو ان اچ سی آر» افزوده است که از ماه سپتمبر ۲۰۲۳ تاکنون بیش از ۳ میلیون مهاجر افغان از کشورهای همسایه برگشته اند ؛اما به دلیل کمبود شدید بودجه، ظرفیت این اداره برای کمک به افغانها در حال کاهش است.
در گزارش آمده که محدودیتهای بودجه، سازمان ملل را مجبور کرده است که کمکهای نقدی برای بازگشتکنندگان در مرز ها را هفت برابر کاهش دهد.
«یو ان اچ سی آر» خواستار حمایت «سیاسی و مالی» پایدار جامعه بینالمللی از افغانستان شده است.
این در حالیست که در این اواخر کشور های همسایه پاکستان و ایران روند اخراج مهاجران افغان را شدت بخشیده اند.
شماری از مهاجران برگشته از این کشور ها می گویند با مشکلاتی شدیدی روبرو اند و خواهان کمک های فوری بشردوستانه اند.
یک مهاجر برگشته از پاکستان که نخواست نامش در گزارش گرفته شود در صحبت با رادیو آزادی گفت:
وضعیت ما خیلی خراب است، آنجا چیزی که عاید داشتیم همان را مصرف می کردیم، اینجا زمینه کار و روزگار مساعد نیست
"وضعیت ما خیلی خراب است، آنجا چیزی که عاید داشتیم همان را مصرف می کردیم، اینجا زمینه کار و روزگار مساعد نیست، تا جایی که من برای سودا و آرد از یکی پول قرض گرفتم، این مسولیت دولت است که سرنوشت کسانی که برمی گردند را معلوم کند، تا هنوز در تورخم کسی با ما حتی یک روپیه هم کمک نکرده است."
یک مهاجر دیگر افغان که اخیراً از ایران اخراج شده و او نیز نخواست نامش در گزارش منتشر شود، در مورد مشکلاتش در داخل کشور می گوید:
"ما پس از سختیها و مشکلات فراوان به افغانستان بازگشتیم. همه افغانها اینجا از فقر، بیکاری و درماندگی رنج میبرند، زمینهء کار برای هیچکس فراهم نیست، ما امیدواریم که این مشکلات هر چه زودتر حل شوند."
پاکستان از سال ۲۰۲۳ روند اخراج مهاجران افغان فاقد اسناد را آغاز کرده است؛ براساس گزارش «یو ان اچ سی آر» از آن زمان تا کنون، بیش از یک میلیون مهاجر افغان به افغانستان برگشتهاند.
این روند پس از اعلام دولت پاکستان مبنی بر اخراج دارندگان کارتهای شهروندی افغان (ایسیسی) از تاریخ اول اپریل ۲۰۲۵ شدت گرفت و براساس معلومات«یو ان اچ سی آر» از اول اپریل تا ۱۳ می بیش از ۱۸۶ هزار افغان از آن کشور به افغانستان برگشته اند.
در همین حال، ایران نیز طی دو سال گذشته، صدها هزار افغان فاقد مدرک را بازداشت و به افغانستان بازگردانده است.
طبق گزارش کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان از آغاز سال روان میلادی تا ۱۳ می، در مجموع بیش از ۵۰۷ هزار مهاجر افغان از ایران به افغانستان برگشتهاند.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، شماری زیادی از افغان ها به دلیل آنچه که مشکلات اقتصادی، ناامنی، و ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، خوانده اند کشور را ترک کرده و به کشورهای همسایه، بهویژه ایران و پاکستان پناه بردهاند؛ اما اکنون، در کنار سایر مشکلات، با خطر اخراج و آیندهای نامعلوم مواجهاند.