لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۳۰ ثور ۱۴۰۴ کابل ۱۱:۳۶

سفر سرپرست وزارت خارجۀ طالبان به چین؛ برایند این سفر از نظر آگاهان چه خواهد بود؟


استقبال امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان از وانگ یی، وزیر خارجۀ چین در میدان هوایی کابل در ماه مارچ ۲۰۲۲
استقبال امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان از وانگ یی، وزیر خارجۀ چین در میدان هوایی کابل در ماه مارچ ۲۰۲۲

وزارت خارجۀ طالبان می‌گوید که امیرخان متقی، سرپرست این وزارت در جریان سفر رسمی‌اش به چین، افزون بر دیدار با وزیر خارجۀ این کشور، در نشست سه‌جانبه‌ای با وزرای خارجۀ چین و پاکستان نیز شرکت می‌کند.

در اعلامیۀ وزارت خارجۀ حکومت طالبان که روز دوشنبه، ۲۹ ثور در شبکۀ اجتماعی ایکس منتشر شد، آمده است که متقی با وانگ یی، وزیرخارجۀ چین در بارۀ روابط دوجانبۀ سیاسی، اقتصادی و تجاری گفت‌وگو می‌کند.

در ادامه آمده که احمدالله زاهد، معین وزارت صنعت و تجارت طالبان نیز در ترکیب هیئت آنان نیز شامل است.

جزئیاتی از موضوعات مورد بحث نشست سه‌جانبه داده نشده، اما در نشست قبلی سه جانبۀ طالبان، چین و پاکستان که در ۱۰ می در کابل برگزار شد، محور گفت‌وگوها همکاری‌های اقتصادی و امنیتی خوانده شده بود.

با این حال کارشناسان نگاه محتاطانه‌تری به این سفر دارند. برخی از آنان می‌گویند که هرچند سفرها و نشست‌های طالبان می‌تواند فرصتی برای حکومت آنان باشد، اما به دلیل نبود مشروعیت سیاسی و حقوقی، این تلاش‌ها در نزدیک به چهار سال گذشته دست‌آوردی نداشته است.

به گفتۀ آنان قدرت‌های بزرگ افغانستان را زیر نظر دارند و سعی می‌کنند تا این کشور تحت تاثیر رقبایشان قرار نگیرد.

بیرون شدن از وضعیت فعلی به این شکل آسان نیست با یک دو سه نشست و سفر این حالت بهبود نمی‌یابد.

بشیر دودیال، آگاه امور اقتصادی به رادیو آزادی گفت، با آنکه افغانستان پس از چهار سال هنوز در انزوا بسر می‌برد و با بحران بشری روبه‌رو است، پروژه‌ های مهم اقتصادی در این مدت عملی نشده اند.

برخی افرد در حال دریافت کمک‌های غذایی در افغانستان
برخی افرد در حال دریافت کمک‌های غذایی در افغانستان

او باور دارد که بدون به‌دست آوردن مشروعیت داخلی و خارجی، چنین سفرهایی نمی‌توانند وضعیت اقتصادی کشور را بهبود بخشند.

"بیرون شدن از وضعیت فعلی به این شکل آسان نیست با یک دو سه نشست و سفر این حالت بهبود نمی‌یابد، بلکه به تلاش زیاد خود مردم و ایجاد امیدواری و با سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی و با یک نیروی معنوی مردم و کمک‌های خارجی ما خواهیم توانست اقتصاد را از این حالت بیرون بکشیم."

از سفرهایی که در طول چهار سال کردند کدام دست‌آوردی نداشتند.

عزیز معارج، دیپلومات پیشین و آگاه سیاسی معتقد است که کشورهای چون چین و پاکستان به دنبال منافع خود اند و طالبان باید مراقب باشند که در رقابت قدرت‌های بزرگ، سیاست متوازن را از دست ندهند.

"این کدام مفادی ندارد. آنان (کشورها) صرف به خاطر منافع و تضمین امنیت خود و به دلیل اطلاعی که از تحولات دارند که گویاغرب کدام برنامه دارد، بنااً کشورهای مثل ایران، روسیه ، چین و پاکستان تلاش دارند تا طالبان را به یک شکلی از خود بسازند. در این صورت اگر طالبان سیاست بی‌طرف و بیلانس نداشته باشند و آماده هم نباشد چون از سفرهایی که در طول چهار سال کردند کدام دست‌آوردی نداشتند، بنااً اگر توجۀ دقیقی را مبذول ندارند به ضرر افغانستان تمام خواهد شد."

با آن که هیچ کشوری تاکنون حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته، اما برخی کشورها از جمله چین، روابط خود را با آنان حفظ کرده ‌است.

گفتنی است که کشورهای همسایه و منطقه همواره بر اهمیت حفظ ثبات در افغانستان تأکید کرده و معتقد اند که جلوگیری از تشدید بحران در افغانستان نقش کلیدی در امنیت و پیشرفت تمامی منطقه ایفا می‌کند.

حکومت طالبان هم بارها بر تعامل با کشورهای منطقه تأکید کرده است. به گفته برخی آگاهان امور در مجموع سفر سرپرست وزارت خارجۀ طالبان به چین و شرکت او در نشست سه‌جانبه می‌تواند نشانه‌ای از تداوم تلاش‌های طالبان برای حضور در عرصه دیپلوماسی منطقه‌ای باشد؛ با این حال، آنان می‌گویند که بدون سیاست متوازن و مشروعیت داخلی و خارجی، این تلاش‌ها ممکن است بیشتر از افغانستان به نفع سایر کشورها تمام شود.

XS
SM
MD
LG