لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۲۹ ثور ۱۴۰۴ کابل ۱۱:۲۵

افزایش حملات مرگبار مسکو به اوکراین در آستانهٔ تماس احتمالی ترمپ با پوتین و زلنسکی


تهاجم روسیه بر اوکراین، عکس از آرشیف
تهاجم روسیه بر اوکراین، عکس از آرشیف

مسکو حمله‌ای گسترده با طیاره‎های بی‌سرنشین علیه اوکراین انجام داد که تازه‌ترین آن‌ها مناطق اطراف کی‌یف و منطقه سومی را هدف قرار داد.

این حملات در حالی صورت می‌گیرد که دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، اعلام کرده قصد دارد به طور جداگانه با رهبران روسیه و اوکراین گفت‌وگو کند؛ با این امید که گامی در جهت برقراری آتش‌بس برداشته شود.

اردوی اوکراین گفته که در شب ۱۸ می، روسیه ۲۷۳ طیاره بی سرنشین به سمت اهداف اوکراینی شلیک کرد؛ یکی از بزرگ‌ترین حملات از زمان آغاز تهاجم تمام‌عیار در سال ۲۰۲۲.

اردوی اوکراین مدعی شد حداقل ۸۸ طیاره بی سرنشین را سرنگون کرده و حدود ۱۳۰ طیاره دیگر نیز به اهداف خود نرسیدند.

فرماندار منطقه‌ای گفت که در حمله‌ای به یکی از نواحی اطراف کی‌یف، یک زن ۲۸ ساله کشته و یک کودک ۴ ساله زخمی شد.

یک روز پیش‌تر، حمله روسیه با طیاره های بی سرنشین به یک مینی‌بس حامل غیرنظامیان در منطقه سومی، نزدیک مرز روسیه، منجر به کشته شدن ۹ نفر و زخمی شدن چند نفر دیگر شد.

ترمپ در ۱۷ می در شبکه اجتماعی Truth Social نوشت که قرار است ۱۹ می با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، تماس تلفنی داشته باشد.

موضوعات تماس شامل پایان دادن به 'حمام خونی' است که به طور متوسط هفته‌ای بیش از ۵۰۰۰ سرباز روسی و اوکراینی کشته می‌شوند، و همچنین مسائل تجاری

او نوشت: «موضوعات تماس شامل پایان دادن به 'حمام خونی' است که به طور متوسط هفته‌ای بیش از ۵۰۰۰ سرباز روسی و اوکراینی کشته می‌شوند، و همچنین مسائل تجاری.»

ترمپ ابراز امیدواری کرد که روز پرباری باشد، آتش‌بس برقرار شود و این جنگ خشن که «هرگز نباید آغاز می‌شد»، به پایان برسد. او پیش‌تر گفته بود: هیچ اتفاقی نمی‌افتد تا زمانی که او و پوتین با هم دیدار نکنند.

در حال حاضر، تاییدی از سوی کی‌یف یا مسکو در خصوص تماس‌های برنامه‌ریزی‌شده منتشر نشده است.

روز قبل، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت دیدار ترمپ و پوتین برای بررسی روابط دوجانبه، اوکراین و سایر موضوعات «قطعاً ضروری» است، اما نیاز به زمان برای آماده‌سازی دارد.

رئیس اداره منطقه‌ای کی‌یف، میکولا کالاشنی، گفت که حمله با طیاره‌های بی‌سرنشین در ناحیه اوبوخیف، یک خانه شخصی را هدف قرار داد و یک ساختمان آپارتمانی در نزدیکی نیز آسیب دید. او افزود که تیم‌های امدادی در صحنه حاضر هستند ولی اطلاعات کامل هنوز منتشر نشده است.

اردو اعلام کرد که پایتخت، مناطق اطراف آن و بخش بزرگی از شرق اوکراین در ساعات اولیه صبح در وضعیت هشدار هوایی قرار داشتند.

در حمله ۱۷ می به مینی‌بس در سومی، پولیس ملی اوکراین اعلام کرد که نیروهای روس عمداً این وسیله نقلیه بین‌شهری را هدف قرار دادند.

این حمله در نزدیکی شهر بیلوپیلیا، در نزدیکی مرز روسیه، رخ داد.

این روز به عنوان شنبه سیاه در تاریخ شهر ما ثبت خواهد شد

رئیس اداره محلی بیلوپیلیا، یوری زارکو، گفت: «این روز به عنوان شنبه سیاه در تاریخ شهر ما ثبت خواهد شد.»

در بیلوپیلیا و کل منطقه سومی، دوره‌هایی برای عزای عمومی اعلام شد.

یکی از بازماندگان، آندری، که در شفاخانه بستری بود، گفت: «وقتی سرم را بالا آوردم، درها به‌کلی از بین رفته بودند. مردی را دیدم که در خون غلتیده بود.»

راننده محلی، ویکتور وووک، نیز گفت: «وقتی شروع به حرکت کردم، انفجاری رخ داد. ایربگ‌ها باز شدند و به صورتم خوردند. از بس پیاده شدم. فردی کنار بس به‌شدت آسیب دیده بود. فرد دیگری از داخل کمک می‌خواست. او را بیرون کشیدم چون هنوز زنده بود. این تنها کاری بود که تا رسیدن پولیس و امبولانس از دستم برمی‌آمد.»

او افزود: «وحشت محض بود، در قالب سخن نمی‌گنجد.»

از سوی روسیه هنوز واکنش فوری نشان داده نشده؛ کشوری که با وجود شواهد فراوان، همچنان مدعی است که غیرنظامیان را هدف قرار نمی‌دهد.

وزیر خارجه امریکا، مارکو روبیو، و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در ۱۷ می گفت‌وگوی تلفنی داشتند. سخنگوی وزارت خارجه امریکا، تامی بروس، اعلام کرد که روبیو بر درخواست ترمپ برای آتش‌بس فوری تأکید کرده است.

توافق تبادل اسرا

در مذاکرات استانبول، دو طرف توافق کردند به زودی ۱۰۰۰ اسیر را از هر طرف مبادله کنند. با این حال، هیچ نشانه‌ای از کاهش اختلافات اساسی بر سر مسائلی چون آتش‌بس یا قلمرو دیده نمی‌شود. رهبران اروپایی به همراه زلنسکی بار دیگر اقدامات مسکو را محکوم کردند.

پس از حدود ۴۰ ماه از آغاز تهاجم تمام‌عیار، روسیه اکنون حدود یک‌پنجم خاک اوکراین را در اختیار دارد، اما از دستیابی به هدف اصلی پوتین برای تسلط کامل بر این کشور بازمانده است.

تنها دور مذاکرات مستقیم پیشین در بهار ۲۰۲۲ بی‌نتیجه ماند، زیرا دو طرف بر سر مسائل کلیدی اختلاف داشتند و در همان زمان نیز فجایعی چون کشتار بوچا توسط نیروهای روس فاش شد.

تحلیلگران گفتند که در آن مذاکرات، روسیه خواهان توافقی بود که به معنای تسلیم اوکراین، بی‌طرفی دائمی، اردوی ضعیف، حاکمیتی محدود، و قطع ارتباط با نهادهای امنیتی غربی می‌بود.

گزارش‌ها از مذاکرات ۱۶ می نشان می‌دهد که خواسته‌های روسیه طی سه سال تغییر چندانی نکرده، اما ادعاهای سرزمینی آن گسترش یافته است.

روسیه اکنون خواهان کنترل کامل بر چهار منطقه شرقی است که بخشی از آن‌ها همچنان تحت کنترل اوکراین هستند.

به گفته یک مقام اوکراینی، هیئت روسیه اعلام کرده که هیچ آتش‌بسی برقرار نمی‌شود مگر آنکه اوکراین نیروهایش را از دونتسک، لوهانسک، زاپوریژیا و خرسون عقب بکشد. روسیه همچنین خواهان به رسمیت شناخته شدن این چهار منطقه و کریمیا به عنوان قلمرو روسیه است.

از دیگر خواسته‌ها بی‌طرفی دائمی اوکراین، عدم استقرار نیروهای غربی یا سلاح‌های کشتارجمعی در خاک این کشور، و صرف‌نظر کردن از دریافت غرامت بابت خسارات سنگین جنگ است.

برخی تحلیلگران می‌گویند آتش‌بس مبتنی بر خطوط فعلی جبهه، ممکن است به اعتبار پوتین در داخل آسیب بزند، اما در صورت افزایش فشار اقتصادی و تحریم‌های شدیدتر غرب، کرملین ممکن است مجبور به پذیرش آن شود.

XS
SM
MD
LG