آنان میگویند که نه در سطح شهر از آن در امان اند و نه در خانه.
برخی خانوادهها در خانه بیمار دارند، طبیعیست که این صداهای بلند باعث ناراحتی روانیشان میشود.
برخی باشندگان شهر کابل میگویند که عامل اصلی ایجاد این آلودگیهای صوتی بیشتر دستفروشان هستند.
خالد، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت: "برخی خانوادهها در خانه بیمار دارند، طبیعیست که این صداهای بلند باعث ناراحتی روانیشان میشود. اطفال هم از این سر و صدا خواب راحت ندارند. کسانیکه آب معدنی میفروشند، بلندگوهای بسیار قوی نصب کردهاند، ما را از خواب بیدار میکند. حکومت تا حال مانع آنها نشدهاند. همینطور فروشندههای آیسکریم هم، حالا که موسم گرماست، در کوچهها میگردند و موزیک مخصوص خود را پخش میکنند، این سر و صدا تأثیرات بسیار منفی بالای روان دارد."
عبدالرؤف حسین، باشندهٔ ولایت ننگرهار نیز شکایت مشابه دارد. او میگوید به دلیل سر و صدای بیش از حد در بیرون از خانه با کسی تیلیفونی صحبت کرده نمیتواند.
لودسپیکرها روی هر کراچی نصب و فعال است و کراچیها هم در تمام سرکها و جادههای عمومی شهر ایستادهاند.
"در شهرها و ولایات نیز این مشکل بسیار جدی است و مردم به شدت در عذاب هستند. اگر بخواهید در تیلیفون صحبت کنید، نمیتوانید، چون به خاطر آلودگی صوتی، صدا شنیده نمیشود. لودسپیکرها روی هر کراچیها نصب و فعال است و کراچیها هم در تمام سرکها و جادههای عمومی شهر ایستادهاند."
اما نعمتالله بارکزی، سخنگوی شاروالی کابل در کنترل طالبان میگوید که در این زمینه اقداماتی را انجام دادهاند و برنامههایی را نیز روی دست دارند.
تمام توجۀ ما این است که بتوانیم در شهر کابل متناسب با وضعیت زندگی که وجود دارد از آلودگی صوتی جلوگیری کنیم.
او به رادیو آزادی گفت: "فعلاً در تمام شهر کابل مطابق به پلانیکه ما داریم در قسمت جلوگیری از آلودگی صوتی ما اجراات خود را انجام میدهیم و با شرکتهای آیسکریم و شرکتهای آب در هفتۀ آینده جلسه خواهد داشتیم و تمام توجۀ ما این است که بتوانیم در شهر کابل متناسب با وضعیت زندگی که وجود دارد از آلودگی صوتی جلوگیری کنیم."
او در این زمینه بر همکاری مردم نیز تأکید میکند.
پیش از این نیز شاروالی کابل در صفحهٔ رسمی خود نوشته بود که در اواخر سال ۱۴۰۲، به هدف جلوگیری از آلودگی صوتی، در جریان یک کمپاین، بلندگوهای زیادی را از کراچیها در بخشهای مختلف شهر جمعآوری کرده است.
اما کسانی که در گزارش با آنها مصاحبه شده، میگویند که این بلندگوها بسیار ارزان اند و اگر جمعآوری هم شوند، فروشندهها دوباره آن را میخرند.
آنان میگویند که حکومت طالبان باید برای این مشکل راه حل اساسی پیدا کند.
قابل یادآوری است که نبود یک سیستم شهری منظم و مکان مناسب برای فروشندههای روی جاده و عدم اقدامات جدی نهادهای مسئول، از عوامل اصلی آلودگی صوتی در کابل و شهرهای بزرگ ولایات به شمار میرود.
داکتران و روانشناسان میگویند، آلودگی صوتی تأثیرات منفی بالای روح و روان انسان میگذارد و اگر جلو آن گرفته نشود، در درازمدت علاوه بر مشکلات صحی، باعث وسواس دایمی و ناراحتیهای روانی میشود.