خیبر فرازی، مشاور ارشد این فدراسیون، روز دوشنبه ۱۲ می با ابراز نگرانی به رادیو آزادی گفت که اگر شطرنج از لحاظ دینی "ممنوع" در افغانستان اعلام شود، تمامی دستاوردهای چندین دهه این رشته از بین خواهد رفت.
«این تصمیم واقعا بی اندازه مرا شوکه ساخت، نقطه که ما را بسیار به تشویش می اندازد، این است که از لحاظ دینی حرام نشود، به یقین گفته میتوانیم که همه گی شطرنج بازان که ما در ارتباط بودیم ، کاملا فعالیت های خود را متوقف کردند و تشویش کلی درمیان شطرنج بازان ما دیده میشود»
او گفت که پس از حاکمیت طالبان این فدارسیون به دلیل مشکلات تشکیلاتی و نبود مسئولان آن نزد ریاست تربیت بدنی و ورزش افغانستان رسمیت ندارد.
این درحالیست که حکومت طالبان اعلام کرده که بازی شطرنج را تا زمان نامعلوم به حالت تعلیق در آورده است.
اتل مشوانی سخنگوی اداره ورزش حکومت طالبان به روز یکشنبه درصحبت با رسانه خصوصی طلوع نیوز گفته است که پس از بررسی های شرعی درخصوص بازی شطرنج و پایان ناهنجاری ها درسطح رهبری فدراسیون شطرنج درمورد از سرگیری بازی شطرنج زیرچتر اداره ورزش تصمیم گرفته خواهد شد.
او دلیل تعلیق این بازی درافغانستان را مشکلات درسطح رهبری فدارسیون شطرنج و ملاحظات شرعی درمورد شطرنج خوانده است.
برخی از مسئولان پیشین فدراسیون ملی شطرنج افغانستان نیز از این موضوع نگران اند و می گویند که حکومت طالبان باید دراین تصمیم خود تجدید نظر کند.
اسماعیل جمشیدی رئیس اسبق این فدارسیون درافغانستان درمورد به رادیوآزادی گفت :
شطرنج یک علم است ومخالفت با علم درست نیست، زشت است وامیدوارم که طالبان دراین زمینه تجدید نظر بکنند
«کدام ممانعتی ازنگاه شرعی دربرابر این ورزش وجود ندارد، اگرممانعت وجود میداشت،پس حالا همه کشورهای اسلامی به شمول عربستان سعودی، ایران وپاکستان این فدراسیون را دربخش ذکورواناث دارند،شطرنج یک علم است ومخالفت با علم درست نیست، زشت است وامیدوارم که طالبان دراین زمینه تجدید نظر بکنند واجازه بدهند که فدارسیون شطرنج فعال باشد.»
او افزود که شطرنج نه تنها یک بازی بلکه علم ، ورزش و هنر است که می تواند تا ثیرمثبت بالای زندگی وذهن کسانی داشته باشد که شطرنج بازی می کنند.
نورمحمد سلطانی یکی از کارشناسان رشته شطرنج درمورد این بازی چنین گفت :
«شطرنج برای جوانان، کودکان وکلان سالان تیم های مختلف دارد وشطرنج یگانه ورزش است که سن را نمیشناسد، واین ورزش برعلاوه دیگرمسایل برای تقویت حافظه بسیارخوب است.»
نگرانی ها از به تعلیق قرارگرفتن بازی شطرنج درافغانستان درحالی مطرح می شود که حکومت طالبان پیش از این ورزش مبارزات آزاد درافغانستان را نیز ممنوع قرارداده و دختران را از تمام فعالیت های ورزشی منع کرده است.
قابل ذکر است که به اساس معلومات مسئولان پیشین بازی شطرنج ، این بازی درقرن دوم درهند ودرقرن هفتم درافغانستان بوجود آمد که درسال ۱۹۲۴فدراسیون جهانی این ورزش ایجاد شد که به تعداد ۱۶۵کشور به شمول افغانستان عضویت این فدارسیون را دارد.