لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۶ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۹:۱۶

سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد می‌گوید که تلاش‌هایی را برای تطبیق طرحی مربوط به افغانستان موسوم به "مزایک" آغاز کرده است


نصیر احمد فایق
نصیر احمد فایق

سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد می‌گوید که این سازمان تلاش‌هایی را برای تطبیق طرحی مربوط به افغانستان موسوم به "مزایک" آغاز کرده است.

تا زمانی که در وضعیت سیاسی و اقتصادی افغانستان تغییر بنیادی نیاید، این مسئله منتفی است و این کرسی به طالبان داده نخواهد شد.

نصیر احمد فایق در گفت‌وگو با رادیو آزادی، اما بحث‌ها درباره واگذاری کرسی افغانستان به طالبان در این سازمان را شایعات دانسته و رد کرد.

"البته طالبان همواره خواستار واگذاری کرسی نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل بوده‌اند، اما موضع سازمان ملل و جامعه جهانی که شامل کشورهای تاثیرگذار در قضیه افغانستان است، همواره واضح بوده است. تا زمانی که یک حکومت مشروع و همه‌شمول به ویژه حکومتی که به تعهدات بین‌المللی افغانستان و حقوق دختران و زنان پایبند باشد، تشکیل نشود، و تا زمانی که در وضعیت سیاسی و اقتصادی افغانستان تغییر بنیادی نیاید، این مسئله منتفی است و این کرسی به طالبان داده نخواهد شد."

آقای فایق گفت که سازمان ملل تلاش‌هایی را برای تطبیق طرحی موسوم به "موزاییک" یا «نقشه راه همه‌جانبه برای افغانستان» آغاز کرده که در ماه فبروری به درخواست سرمنشی این سازمان ترتیب و با طالبان و کشورهای مختلف شریک ساخته شده است.

او این تلاش‌ها را گامی مثبت برای تعیین سرنوشت افغانستان می‌داند و می‌گوید که این طرح مجموعه‌ای از شش خواست کلیدی جامعه جهانی از حکومت طالبان است که موارد مهم آن شامل تشکیل حکومت همه‌شمول و پایبندی به تعهدات افغانستان در رابطه به رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران است.

اما یک منبع در حکومت طالبان به رادیو آزادی گفته که موارد دیگر این طرح شامل مبارزه طالبان با مواد مخدر، تروریزم و در عوض واگذاری کرسی نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد است.

با آن‌که نصیر احمد فایق سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد آغاز گفت‌وگوها درباره واگذاری این کرسی را رد کرده و سازمان ملل نیز تاکنون در مورد ابراز نظر نکرده است، اما سهیل شاهین سفیر حکومت طالبان در قطر که از سوی طالبان نامزد این کرسی است، این گفت‌وگوها را گامی نیک دانسته و می‌گوید حضور نماینده آنان در سازمان ملل ضروری و حق آنان است.

بحث‌ها درباره واگذاری کرسی افغانستان به نماینده امارت اسلامی یک گام مثبت است. حضور نماینده امارت اسلامی افغانستان در سازمان ملل یک نیاز و حق امارت اسلامی است.

او در پیامی صوتی که در ۱۴ثور از طریق تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان در شبکه ایکس نشر شد، گفت:

"بحث‌ها درباره واگذاری کرسی افغانستان به نماینده امارت اسلامی یک گام مثبت است. حضور نماینده امارت اسلامی افغانستان در سازمان ملل یک نیاز و حق امارت اسلامی است. با حضور نماینده امارت اسلامی در این سازمان می‌توان راه‌حل برای موضوعات مختلف پیدا کرد. متأسفانه در سال‌های گذشته به دلیل نبود نماینده افغانستان در این سازمان، مشکلات جدی در بخش‌های مختلف وجود داشته است."

پیش از این برخی رسانه‌ها به نقل از مقام‌های سازمان ملل متحد گزارش داده بودند که دفتر هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) به هدف واگذاری کرسی نمایندگی افغانستان به طالبان، گفت‌وگوها و مشورت‌هایی را انجام داده است.

اما برخی تحلیل‌گران و دیپلمات‌ها می‌گویند سازمان ملل متحد در چهارچوب طرح "مزایک" تلاش دارد تا دیدگاه‌ها، خواست‌ها و تلاش‌های مختلف در مورد آینده حکومت افغانستان را هماهنگ سازد.

در این میان، غوث جانباز آگاه سیاسی و دیپلمات پیشین به رادیو آزادی گفت:

"به این ترتیب تلاش خواهد شد که طالبان دوباره برای عملی کردن تعهدات‌شان دعوت شوند، اما این‌که کرسی نمایندگی افغانستان در سازمان ملل به آن‌ها سپرده شود، من فکر نمی‌کنم که حداقل در آینده نزدیک این موضوع امکان‌پذیر باشد، زیرا پیش از آن باید مجموعه‌ای از اقدامات صورت گیرد. هنوز هم نام ۱۸ تن از رهبران طالبان در فهرست سیاه سازمان ملل قرار دارد و حداقل میان پنج عضو کلیدی شورای امنیت توافق نظر در این باره وجود ندارد."

پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، آنان چندین بار بر واگذاری کرسی نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل به سهیل شاهین تأکید و درخواست کرده‌اند، اما سازمان ملل بارها تصریح کرده که طالبان باید اصول بین‌المللی به‌ویژه حقوق بشر و حقوق زنان و دختران را رعایت کنند.

بر اساس قوانین سازمان ملل متحد، کرسی نمایندگی دایمی یک کشور تنها به حکومتی داده می‌شود که مشروعیت بین‌المللی داشته باشد، به‌ویژه از سوی اکثریت کشورهای عضو سازمان ملل به رسمیت شناخته شده باشد، اما تا کنون هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

XS
SM
MD
LG