با آنکه حکومت پاکستان اعلام کرده که به موترهای ترانزیتی افغانستان که کالاهای افغان را به هند انتقال میدهند، اجازه عبور از بندر واگه را میدهد، اما شماری از تاجران افغان میگویند تا کنون به موترهایشان اجازه عبور داده نشدهاست.
تا حال هیچ موتر نرفته است. حکومت پاکستان گفته که راه را باز کردهاند، ولی حکومت هند تا کنون در مورد اینکه ایا اين حقیقت دارد یا خیر چیزی نگفته است
حبیبالرحمن رحمانی، یک تاجر افغان است.
او میگوید با آنکه حکومت پاکستان اعلام کرده، اما تا هنوز به موترهای تجار افغان اجازه عبور از بندر واگه داده نشدهاست: "تا حال هیچ موتر نرفته است. حکومت پاکستان گفته که راه را باز کردهاند، ولی حکومت هند تا کنون در مورد اینکه ایا اين حقیقت دارد یا خیر چیزی نگفته است."
این اظهارات پس از آن مطرح میشود که حکومت پاکستان به تاریخ ۳۰ اپریل اعلام کرد که به موترهای ترانزیتی افغانستان که کالاهای افغانستان را به هند انتقال میدهند، اجازه عبور از بندر واگه را میدهد.
در مکتوبیکه یکی از منابع اتاق تجارت و صنایع ننگرهار با رادیو آزادی شریک ساخته، وزارت خارجه پاکستان گفته است که این شامل موترهای هستند که پیش از تاریخ ۲۵ اپریل ۲۰۲۵ وارد خاک پاکستان شدهاند و شمار آنها به ۱۵۰ عراده میرسد.
در این مکتوب همچنین آمده است که این اقدام به درخواست سفارت حکومت طالبان در پاکستان انجام شدهاست.
رسانههای پاکستانی از جمله جیو نیوز یک هفته پیش خبر داده بود که در جلسه کمیته امنیت ملی پاکستان به ریاست شهباز شریف، صدراعظم این کشور، در واکنش به اقدامات هند، تصمیم بستن بندر واگه و همچنین توقف تمامی پروازهای هند از فضای پاکستان گرفته شد.
این کمیته هشدار داد که محروم ساختن پاکستان از منابع آبی، یک اقدام جنگی پنداشته خواهد شد.
پس از حمله خونین در منطقه پهلگام در کشمیر تحت کنترل هند، حکومت هند اقداماتی را علیه پاکستان اعلام کرد که مهمترین آن تعلیق پیمان آبهای سند (اندوس) بود.
پیمان آبهای سند یک توافق تاریخی است که در سال ۱۹۶۰ با میانجیگری بانک جهانی میان هند و پاکستان امضا شد و بر اساس آن، جریان آبهای رودخانه سند به پاکستان تضمین شدهاست.
در حملهی که در تاریخ ۲۲ اپریل در منطقه پهلگام کشمیر رخ داد و گروهی وابسته به لشکر طیبه به نام جبهه مقاومت مسئولیت آن را بر عهده گرفت، دستکم ۲۸ نفر کشته و بیش از ۲۰ تن دیگر زخمی شدند.
اکنون روابط میان هند و پاکستان بیش از هر زمان دیگر متشنج شدهاست.
واردات ما که محصولات هندی هستند، بهویژه مواد غذایی، بوره، برخی حبوبات، دواها، تقریباً یکونیم تا دو هزار کانتینر است که به بندر کراچی رسیده، ولی متوقف مانده، برخی آنها حتی به تورخم و چمن هم رسیدهاند، ولی اجازه عبور ندارند.
همزمان با این، اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان میگوید حکومت پاکستان باید به واردات کالاهایی که در بندر کراچی و سایر بنادر متوقف ماندهاند، نیز اجازه ورود بدهد.
خانجان الکوزی، عضو هیئت مدیره این اتاق، به رادیو آزادی گفت: "واردات ما که محصولات هندی هستند، بهویژه مواد غذایی، بوره، برخی حبوبات، دواها، تقریباً یکونیم تا دو هزار کانتینر است که به بندر کراچی رسیده، ولی متوقف مانده، برخی آنها حتی به تورخم و چمن هم رسیدهاند، ولی اجازه عبور ندارند. بنابراین، خواست ما از مقامات پاکستانی این است که سهولت فراهم کنند و به این کالاها اجازه عبور دهند."
آقای الکوزی میگوید، تاجران افغان به دلیل این وضعیت روزانه زیان زیادی را متحمل میشوند، اما رقم دقیق آن را مشخص نکرد.
او قبلاً به رادیو آزادی گفته بود بندر واگه برای صادرات افغانستان به هند بسیار مهم است و سالانه تنها به ارزش ۵۰۰ میلیون دالر میوه خشک از این مسیر به هند صادر میشود، اما جزئیات کاملتر در مورد حجم کلی تجارت از این بندر ارائه نکرد.