صمیم، یکی از باشندگان شهر کابل، میگوید که در شرایطی که وضعیت اقتصادی مردم افغانستان از قبل هم وخیم بود، اکنون قیمت مواد خوراکی در بازارها بیشتر از هر زمان دیگر افزایش یافته است.
در چنین شرایطی که نه کار است، نه روزگار، در بازار یک بوجی آرد حتی به ۱۵۰۰ افغانی رسیده، همینطور روغن و سایر مواد غذایی خیلی گران شدهاند.
او به رادیو آزادی گفت: «در چنین شرایطی که نه کار است، نه روزگار، در بازار یک بوجی آرد حتی به ۱۵۰۰ افغانی رسیده، همینطور روغن و سایر مواد غذایی خیلی گران شدهاند. ما نگران هستیم چون بیکاریم و ممکن است با مشکلات بیشتری روبهرو شویم.»
اما تنها باشندگان کابل نه، بلکه باشندگان بعضی ولایتهای دیگر نیز میگویند که از یک ماه گذشته به اینسو، افزایش قیمت مواد غذایی بهویژه برای خانوادههای فقیر و پرجمعیت بسیار دشوار و کمرشکن بوده است.
یکی از باشندگان ولایت زابل که نخواست نامش فاش شود، در این مورد به رادیو آزادی گفت: «در این روزها مشکلات اقتصادی بسیار زیاد شده، اقتصاد مردم تقریباً به صفر رسیده است، مردم توان خرید این مواد غذایی را ندارند، بسیاری از مردم حتی برای نان شب شان حیران ماندهاند.»
این نگرانیها و شکایتها از سوی مردم افغانستان در حالی مطرح میشود که اداره ملی احصائیه و معلومات تحت کنترل طالبان اعلام کرده که در ماه حمل سال روان، قیمت مواد خوراکی ۱.۹ درصد افزایش یافته است.
در اعلامیهای که این اداره روز دوشنبه ۸ ثور در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده، آمده که این افزایش شامل ۱۱.۵ درصد در قیمت میوه و ۹.۱ درصد در قیمت سبزیجات مختلف میشود.
این اداره افزوده که قیمت مواد غیرخوراکی ۰.۲ درصد کاهش یافته که ۲.۴ درصد آن مربوط به کاهش شاخص لباس و ۲.۶ درصد کاهش شاخص درمانی است.
براساس اعلامیه این اداره، در ماه حمل سال روان، ارزش افغانی در برابر دالر امریکایی ۷۱.۹ افغانی بود، در حالی که در ماه حوت سال گذشته ۷۲.۴ افغانی بود، که نشاندهنده افزایش ۰.۷ درصدی در ارزش افغانی نسبت به ماه حوت است.
برخی دکانداران در مندوی شهر کابل، بزرگترین بازار مواد خوراکی، به رادیو آزادی گفتهاند که قیمت یک بوجی آرد اکنون ۱۴۰۰ افغانی است در حالی که قبلاً بین ۱۳۰۰ تا ۱۳۶۰ افغانی بود،یک سیر بوره هم اکنون ۴۰۰ افغانی است در حالی که قبلاً ۳۶۰ افغانی بوده است.
این افزایش قیمتها در حالی صورت میگیرد که پیش از این نیز سازمان ملل متحد و سایر نهادهای بینالمللی نسبت به وضعیت معیشتی مردم افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفتهاند که ۲۲.۹ میلیون تن از جمعیت کشور، به کمکهای بشردوستانه دوامدار نیاز دارند.
اداره هماهنگی کمکهای بشری سازمان ملل (OCHA) در گزارش ماه مارچ خود هشدار داده بود که در سال ۲۰۲۵، میلیونها افغان به دلیل اقتصاد ضعیف، بیکاری و کاهش کمکهای بشری خارجی، با سطح بالایی از گرسنگی روبهرو خواهند شد.