لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۸ ثور ۱۴۰۴ کابل ۱۰:۱۸

تحقیق تازۀ ملل متحد: سرکوب سیستماتیک زنان بحران بشری را در افغانستان تشدید کرده


افغانستان، طالبان - تصویر از آرشیف
افغانستان، طالبان - تصویر از آرشیف

سازمان ملل متحد هشدار داده که "سرکوب سیستماتیک زنان در افغانستان" بحران انسانی در این کشور را تشدید کرده است.

یافته‌های گزارش جدید بخش زنان سازمان ملل متحد در مورد وضعیت زنان در افغانستان نشان می‌دهد که ۷۰ درصد زنان این کشور در بخش دسترسی به کمک‌های بشری با مشکل روبه‌رو هستند.

بخش زنان سازمان ملل متحد درگزارشی تحت عنوان "زنان و دختران در بحران؛ تحلیل جنسیتی بخش‌های کلیدی بشردوستانه در افغانستان در سال ۲۰۲۴" که روز یکشنبه ۲۷ اپریل منتشر شد، هشدار داد که "سرکوب سیستماتیک زنان در افغانستان، بحران بشری این کشور را تشدید کرده است".

این گزارش که بر اساس اطلاعات ،تحقیقات ساحوی و نظرسنجی‌ها در ۳۴ ولایت افغانستان تهیه شده است، تأکید می‌کند که محدودیت‌های طالبان بر زنان، دسترسی زنان به آموزش، خدمات صحی، کمک‌های بشری و توانایی آنان برای مشارکت در زندگی عمومی را به شدت محدود کرده است.

براساس این گزارش، وضع محدودیت شدید طالبان بر زنان و دختران، نه تنها منجر به نقض حقوق بشری آنان شده است، بلکه بحران بشری جاری در افغانستان را عمیق‌تر ساخته است.

این گزارش می‌افزاید که ممنوعیت زنان از کار در نهادهای کمک‌رسان، ارائه خدمات بشری برای زنان و کودکان را به شدت محدود کرده و ممنوعیت کار زنان سبب شده که ۹۰ درصد برنامه‌های حمایت از زنان یا به حالت تعلیق درآیند و یا به شدت محدود شوند.

زنان برای فروش محصولات تجارتی شان "مجبور اند وابسته به یک مرد" باشند
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

در گزارش بخش زنان سازمان ملل متحد همچنان هشدار را داده شده است که زنانی که سرپرست خانواده هستند و قبلاً شغل داشتند، اکنون با گرسنگی و فقر شدید مواجه هستند.

شماری از این زنان که از کار منع شده‌اند نیز در صحبت با رادیو آزادی از مشکلات شدید اقتصادی‌شان گفتند.

مریم باشنده ولایت خوست که قبلاً در یک موسسه غیردولتی کار می‌کرد و فعلا بیکار است به رادیو آزادی گفت "وظایف ما را گرفتند. حالا ما نمی‌توانیم کار کنیم. بسیاری از زنانی که سرپرست خانه هستند، نه برادر دارند، نه پدر، بیوه و یتیم هستند و شغل شان گرفته شده است. اگر در جاده ها گدایی نکنند حالا چی کنند؟ آنها با مشکلات شدید اقتصادی مواجه اند."

وی می گوید که وضع محدودیت‌های طالبان بر کار و آموزش زنان افغان سبب شده که بسیاری از پروژه‌ها در منطقه آنان متوقف شود.

شماری از زنان بی‌بضاعت نیز می‌گویند که با دشواری‌های شدید اقتصادی روبه‌رو هستند.

درخانه ها مزدوری می‌کنم. ۱۰۰ یا ۱۵۰ افغانی به من میدهند، آنهم که دل صاحب خانه بر من بسوزد


لیلما باشنده کابل به رادیو آزادی گفت "من چند طفل یتیم دارم. کار نیست. بنابراین من درخانه ها مزدوری می‌کنم. ۱۰۰ یا ۱۵۰ افغانی به من میدهند، آنهم که دل صاحب خانه بر من بسوزد . هر کمک که صورت می‌گیرد به کسانی داده میشود که واسطه یا روابط دارند. در هر نظام، فقرا مورد ظلم و ستم قرار می‌گیرند و در هیچ نظامی حق فقرا داده نشده است"

در گزارش سازمان ملل متحد همچنین آمده است که محدودیت‌های طالبان بر کار زنان و کمبود کارکنان صحی زن باعث کاهش دسترسی زنان به خدمات صحی شده، وضعیت صحی زنان باردار و کودکان را بدتر کرده و مرگ‌و‌میر قابل پیش‌گیری در حال افزایش است.

دراین گزارش هشدار داده شده که هرگاه این محدودیت‌ها بر زنان ادامه یابد، افغانستان با خطر گسترده "فروپاشی بشری" روبرو شده و میلیون‌ها نفر را در معرض خطر گرسنگی و آوارگی قرار می‌دهد.

این در حالیست که طالبان پس از حاکمیت دوباره شان بر افغانستان، محدودیت های گسترده‌ای را برزنان، ازجمله دربخش آموزش و کار، وضع کردند.

هرچند حکومت طالبان بارها مدعی شده که حقوق زنان را درچوکات شریعت اسلامی تأمین کرده است، اما پس ازحاکمیت در افغانستان، دروازه های مکاتب بروی دختران بالاترازصنف ششم را بسته و دختران را از رفتن به پوهنتون ها هم منع کردند.

حکومت طالبان همچنان مانع کار کردن زنان در تمامی نهادهای غیردولتی و بیشتر نهادهای دولتی شده است.

هرچند حکومت طالبان گفته است که این محدودیت ها موقتی و "تا امر ثانی" اعمال خواهند شد، اما تا هنوز که بیش از سه سال از حاکمیت آنها در افغانستان میگذرد، هیچ ناشانۀ از رفع این محدودیت ها دیده نشده است.

تام فلیچر، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در امور بشری و هماهنگی کمکهای اضطراری در دیدار با امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان
تام فلیچر، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در امور بشری و هماهنگی کمکهای اضطراری در دیدار با امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان

همزمان با این، تام فلیچر، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در امور بشری و هماهنگی کمکهای اضطراری، در سفری به افغانستان با امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان گفت‌وگو کرده است.

فلیچر در شبکۀ اجتماعی ایکس (تویتر سابق) امروز نوشته است که بحث روی "توانمندی های عظیم زنان افغان در صدر آجندای" سفرش است.

در این پیام معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در امور بشری و هماهنگی کمک‌های اضطراری همچنان آمده است که "بدون آموزش و حضور کامل زنان، پیشرفت ناممکن است".

XS
SM
MD
LG