حکومت طالبان از اقدام ستره محکمه روسیه که نام این گروه را از فهرست گروههای تروریستی آن کشور خارج کرده، استقبال کرده است.
دیمیتری ژیرینوف سفیر روسیه در کابل تصمیم ستره محکمه روسیه را در دیداری با مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه طالبان، به او اطلاع داده است.
در بیانیه وزارت خارجه طالبان به نقل از سفیر روسیه آمده است که بر اساس تصمیم ستره محکمه روسیه: «امارت اسلامی افغانستان که پیشتر بهنام جنبش طالبان شناخته میشد، از فهرست گروههای ممنوعه حذف شد.»
سفیر روسیه این گام را یک تصمیم تاریخی در راستای گسترش روابط سیاسی و اقتصادی میان روسیه و افغانستان خوانده است.
همچنین مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان، از این اقدام حکومت روسیه قدردانی کرده و آن را زمینهساز پیشرفت قابل توجه در روابط میان دو کشور دانسته است.
آقای متقی افزوده که با این تصمیم، تنها مانع باقیمانده در برابر همکاریهای بیشتر سیاسی و اقتصادی میان افغانستان و روسیه نیز برطرف شده است.
ستره محکمه روسیه روز پنجشنبه، ۱۷ اپریل، اعلام کرد که طالبان را از فهرست گروههای تروریستی خارج کرده است.
خبرگزاری اسوشیتد پرس این تصمیم را یک پیروزی دیپلماتیک برای طالبان توصیف کرده است.
مسکو در سال ۲۰۰۳ طالبان را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده بود و هر نوع ارتباط با آنها را طبق قانون روسیه قابل مجازات دانسته بود.
با این حال، در سالهای اخیر که طالبان در لیست سیاه قرار داشتند، مسکو نمایندگان طالبان را به نشستهایی که برای افغانستان در داخل روسیه برگزار میشد، دعوت میکرد.
به باور خبرگزاری اسوشیتد پرس، روسیه با این کار میخواست خود را به عنوان یک قدرت منطقهای و میانجی مطرح کند.
پس از آنکه طالبان در آگست ۲۰۲۱ کابل را تصرف کردند، مقامهای روسی بر ضرورت تعامل با این گروه تأکید بیشتری کردند.
ممنوعیتهای طالبان بر آموزش و کار زنان و دختران باعث شد که حکومت آنها در سطح جهانی منزوی بماند، اما به گفته اسوشیتد پرس، طالبان موفق شدهاند با برخی کشورها از جمله چین و امارات متحده عربی روابط دیپلماتیک برقرار کنند.
دو جمهوری سابق اتحاد جماهیر شوروی، قزاقستان و قرغیزستان نیز طالبان را از فهرست گروههای تروریستی حذف کردهاند و در برخی کشورهای اروپایی، سفارتهای حکومت پیشین افغانستان به هواداران طالبان سپرده شده است.
ابراهیم بهیس، تحلیلگر ارشد گروه بحران برای برنامه آسیایی به اسوشیتد پرس گفته که گنجاندن طالبان در فهرست گروههای تروریستی برای مسکو از نظر حقوقی مانعی بود که مانع توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با طالبان میشد.
مایکل کوگلمن، تحلیلگر مسائل جنوب آسیا نیز به اسوشیتد پرس گفته که تصمیم روسیه مبنی بر گنجاندن طالبان در فهرست گروههای تروریستی از ابتدا درست نبود، زیرا به باور او بیشتر کشورها طالبان را هرگز در زمره تروریستها قرار نداده بودند. اما کوگلمن افزوده که تصمیم فعلی مسکو هم به نفع روسیه است و هم طالبان.
به گفته کوگلمن، نفع این تصمیم برای روسیه آن است که اعتماد ایجاد میکند و راه را برای تعاملات بیشتر باز میسازد؛ همچنین به مسکو امکان میدهد تا منافعش در افغانستان را بهتر حفظ کند، بهویژه در مورد نگرانیهایی که درباره شاخه خراسان داعش دارد.
کوگلمن در ادامه گفته که این تصمیم دیوان عالی روسیه برای طالبان نیز سودمند است، چون زمینهای برای به رسمیت شناختن آنها در سطح بینالمللی فراهم میکند.