«ایران ممکن است به سطح غنیسازی اورانیوم توافق ۲۰۱۵ بازگردد»
به نوشته روزنامه والاستریت جورنال، تهران ممکن است آمادگی بازگشت به سطوح غنیسازی اورانیوم تعیینشده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) سال ۲۰۱۵ را داشته باشد.
این روزنامه روز یکشنبه به نقل از مقامهای ایرانی نوشت که در ازای این اقدام، جمهوری اسلامی خواستار کاهش تحریمهای آمریکا، بازگرداندن دسترسی به داراییهای مسدودشده خارجی و توقف فشار بر خریداران چینی نفت ایران است.
روز شنبه، عمان میزبان گفتوگوهای غیرمستقیم میان مذاکرهکنندگان ایرانی و آمریکایی بود. مذاکرات قرار است شنبه آینده، ۳۰ فروردین، ازسر گرفته شود.
قیمت دلار در بازار ایران پس از انتشار بیانیۀ کاخ سفید پایین آمد
بامداد یکشنبه قیمت دلار همزمان با انتشار اخباری مبنی بر مثبت بودن مذاکرات میان ایران و آمریکا، وارد کانال ۸۰ هزار تومان شد.
ارزش ریال ایران که قبلاً تا ۱۰۶ هزار تومان در برابر هر یک دلار افت کرده بود، یک روز پیش از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان در کانال ۱۰۰ هزار تومان قرار داشت.
با پایان گرفتن این نشست و بهخصوص پس از انتشار بیانیۀ کاخ سفید، قیمت دلار روز شنبه وارد کانال ۹۴ هزار تومان شد.
قیمت طلا در ایران هم برخلاف بازارهای جهانی شاهد کاهش بود، به طوری که هر سکه امامی که تا پیش از این ۱۰۰ میلیون تومان معامله میشد، در روز شنبه به حدود ۹۰ میلیون تومان افت کرد.
روز یکشنبه طلا وارد کانال ۶ میلیون تومانی شد و هر گرم طلا ۱۸ عیار، ۶ میلیون و ۸۶۰ هزار تومان معامله شد.
شاخص کل بورس تهران نیز با رشد ۱۵ هزار واحدی در پایان معاملات روز شنبه به دو میلیون و ۸۴۵ هزار واحد رسید.
کاخ سفید: مذاکرات امروز بسیار مثبت و گامی رو به جلو برای رسیدن به نتیجهای سودمند برای دو طرف بود
کاخ سفید با انتشار بیانیهای اعلام کرد گفتوگوی «مستقیم» استیو ویتکاف با هیئت ایرانی «گامی رو به جلو برای دستیابی به نتیجهای سودمند برای هر دو طرف بود. دو طرف توافق کردند که شنبۀ آینده دوباره دیدار کنند».
در بیانیۀ کاخ سفید آمده است «ویتکاف، نمایندۀ ویژه ریاستجمهوری آمریکا، بههمراه آنا اسکروجیما، سفیر آمریکا در عمان، امروز در مسقط با دکتر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفتوگو کرد. این مذاکرات به میزبانی وزیر خارجه عمان برگزار شد. گفتوگوها بسیار مثبت و سازنده بود و ایالات متحده از پشتیبانی سلطاننشین عمان در این ابتکار عمیقاً قدردانی میکند».
در بیانیۀ کاخ سفید همچنین آمده است که «آقای ویتکاف به آقای عراقچی تأکید کرده که از سوی رئیسجمهور ترامپ مأموریت دارد تا در صورت امکان، اختلافات میان دو کشور را از طریق گفتوگو و دیپلماسی حلوفصل کند».
کاخ سفید در پایان بیانیه با تأکید بر اینکه «مسائل بسیار پیچیده هستند» افزوده است: «گفتوگوی مستقیم امروز ویتکاف گامی رو به جلو برای دستیابی به نتیجهای سودمند برای هر دو طرف بود. دو طرف توافق کردند که شنبه آینده دوباره دیدار کنند».
پیش از انتشار بیانیۀ کاخ سفید، وزیر خارجه ایران نیز از توافق ایران و آمریکا برای برگزاری دور دوم گفتوگوها در شنبۀ آینده ۳۰ فروردین خبر داده و گفته بود موضوع نشست بعدی مذاکرات ایران و آمریکا به صحبت دربارۀ «چارچوبهای کلی توافق» اختصاص خواهد داشت.
آقای عراقچی همچنین گفت مطلوب نمایندۀ ترامپ در مذاکرات این بوده است که چارچوب کلی توافق «در کوتاهترین زمان به وجود بیاید».
تحلیلگر ارشد اوراسیا: ایران فضایی ایجاد میکند تا توافق از طریق مذاکره ممکن بهنظر برسد
گرگوری برو، مورخ و تحلیلگر ارشد گروه اوراسیا، میگوید انرژی مثبتی از از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان بیرون آمده اما هنوز نشانۀ روشنی وجود ندارد از اینکه آمریکا از روند مذاکرات رضایت داشته باشد.
آقای برو، که در مسائل ایران، سیاست خارجی ایالات متحده و ژئوپلیتیک خاورمیانه تخصص دارد، در گفتوگو با رادیوفردا گفت سر و صدای زیادی که از طرف ایران دربارۀ نشست روز شنبه به گوش میرسد و همچنین گزارشها از فضای مثبت آن جای تعجب ندارد، چون «ایران از این مذاکرات بهره میبرد و فضایی ایجاد میکند تا توافق از طریق مذاکره ممکن بهنظر برسد».
این تحلیلگر ارشد آمریکایی همچنین به رادیوفردا گفت: «بهنظر میرسد مذاکرات عمدتاً طبق خواست ایران بهصورت غیرمستقیم برگزار شده و حدود دو ساعت و نیم طول کشیده است. ظاهراً پیش از ترک محل، گفتوگوی کوتاه و مستقیمی هم بین ویتکاف و عراقچی صورت گرفته که این امکان را به ایالات متحده میدهد تا بگوید مذاکرات مستقیم بوده است. بنابراین هر دو طرف به خواستههای اولیهشان رسیدهاند.»
گرگوری برو با این حال تأکید کرد: «هنوز کاملاً مشخص نیست که فراتر از ایجاد زمینهای برای گفتوگوهای بعدی، چه چیزی حاصل شده است.»
آقای برو همچنین به رادیوفردا گفت در مجموع «انرژی مثبتی از این مذاکرات بیرون آمده، ولی هنوز چیزی ملموس یا مشخصی وجود ندارد، هنوز نشانه روشنی نیست از اینکه آمریکا از روند مذاکرات رضایت داشته باشد. باید منتظر بمانیم و ببینیم آیا در دور بعدی مذاکرات، پیشرفت بیشتری حاصل میشود و آیا مذاکرات از حالت غیرمستقیم به مرحلۀ مستقیم وارد میشود یا نه.»