پیکنگ این اقدام را در عین روزی اعلام کرد که تعرفه ۱۰۴ درصدی واشنگتن بر واردات کالاهای چینی اجرایی شد. تعرفههای چین از تاریخ ۱۰ اپریل به اجرا گذاشته میشود.
افزایش تعرفهها میان دو اقتصاد بزرگ جهان به سرعت شدت گرفته و با اعلامیههای متقابل، از زمانی که دونالد ترمپ، رئیسجمهور امریکا، از تاریخ ۲ اپریل تعرفههایی بر تقریباً تمام جهان اعمال کرد، رو به گسترش گذاشته است.
وزارت تجارت چین در بیانیهای نوشت "اگر ایالات متحده بر تشدید بیشتر محدودیتهای اقتصادی و تجاری پافشاری کند، چین ارادهای قاطع و ابزارهای فراوانی برای اتخاذ اقدامات متقابل ضروری دارد و تا پایان مبارزه خواهد کرد."
با توجه به اینکه پکن نشان داده حاضر نیست برای کاهش تنشها عقبنشینی کند یا با واشنگتن وارد مذاکره شود، به نظر میرسد که جنگ تجاری میان این دو کشور در حال گسترش است.
ترس از پیامدهای اقتصادی این تعرفهها، پیشاپیش منجر به سقوط بازارهای سهام در سراسر جهان شده است، بهطوریکه شدیدترین سقوط یکروزه از زمان همهگیری کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ تاکنون رخ داده است.
شاخص S&P 500 بازار سهام والاستریت طی سه روز معامله بیش از ده درصد از ارزش خود را از دست داده و بازارهای آسیایی نیز با کاهش شدید مواجه شدهاند.
این روند فروش پس از اعلامیه چین در تاریخ ۹ اپریل نیز ادامه یافت، بهطوریکه شاخص FTSE 100 لندن و شاخص DAX فرانکفورت با ضررهای بزرگی روبرو شدند.
سرمایهگذاران حتی اوراق قرضه خزانهداری آمریکا، که بهطور سنتی بهعنوان «پناهگاه امن» تلقی میشوند، را نیز به فروش گذاشتهاند.
واکنش ترمپ
ترمپ از این آشفتگی بازارها متاثر نشده است.
او گفته که سیاست تعرفهایاش «دارو» است و از آن عقبنشینی نخواهد کرد.
ترامپ در تاریخ ۸ اپریل در ضیافت شام رسمی حزب جمهوریخواه گفت که شرکای تجاری به دلیل اقدامات او «دارند میمیرند» تا وارد مذاکره برای قراردادهای جدید تجاری شوند.
در تاریخ ۹ اپریل، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری امریکا، اقدام اخیر چین را محکوم کرد.
او در مصاحبهای با شبکه فاکس بیزنس گفت "به نظرم جای تأسف است که چینیها واقعاً نمیخواهند بیایند و مذاکره کنند، چون آنها بدترین متخلفان در سیستم تجارت بینالمللی هستند."
اقدامات اتحادیۀ اروپا
این تشدید تنشها همزمان بود با نشست کشورهای اتحادیۀ اروپا در بروکسل برای رأیگیری درباره اقدامات متقابل. ایالات متحده تعرفه ۲۰ درصدی بر کالاهای اروپایی اعمال کرده است.
پیشنهادهای اولیۀ اتحادیۀ اروپا، که توسط رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی مشاهده شده، شامل اقداماتی تدریجی برای اعمال تحریمهای گسترده در بخشهای مشخصی است که از تاریخ ۱۵ اپریل آغاز میشوند.
این اقدامات شامل تعرفه ۲۵ درصدی بر مجموعهای از واردات امریکا میشود که از جملۀ آنها فولاد، پوشاک و مواد غذایی است، اما نوشیدنیهایی مانند بوربون و سایر مشروبات الکلی را شامل نمیشود.
حذف این اقلام صادراتی اروپا از فهرست تعرفه ها در راستای تلاشهای اتحادیۀ اروپا برای کاهش تنشهای لفظی و آغاز مذاکرات تفسیر میشود.
ماروش شِفچوویچ، رئیس تجارت اتحادیه اروپا، در تاریخ ۷ اپریل گفت: "دیر یا زود، ما پشت میز مذاکره خواهیم نشست"، در حالیکه اعتراف کرد "دخیل ساختن امریکا (در مذاکرات) نیاز به زمان و تلاش دارد."