دونالد ترمپ، رئیسجمهور ایالات متحده، پس از اقدام تلافیجویانه چین در افزایش تعرفهها، اعلام کرد که ۵۰ درصد دیگر به تعرفه بر واردات از چین اضافه میشود. این کشور پیشتر با دو تعرفه ۲۰ و ۳۴ درصدی امریکا روبرو شده بود.
به این ترتیب از صبح چهارشنبه به وقت شرق امریکا واردات از چین مشمول تعرفه ۱۰۴ درصدی میشود.
در نخستین ساعت بازگشایی بازار سهام توکیو در صبح چهارشنبه، شاخص «نیکی ۲۲۵» که از مهمترین شاخصهای آسیا است نزدیک به چهار درصد سقوط کرد.
شاخص اصلی سهام در سنگاپور نزدیک به سه درصد افت کرد و بازارهای مالی در کره جنوبی، استرالیا و نیوزیلند هم دچار سقوط شدند.
از ۱۴ حمل که رئیسجمهور آمریکا تعرفههای گستردهای بر بسیاری از کشورها را اعلام کرد، این پنجمین روز کاری بازارهای مالی آسیا و پنجمین روز افت ارزش سهام است.
بازار مالی ایالات متحده هم شامگاه سهشنبه در حالی به پایان رسید که هر سه شاخص اصلی سهام چهارمین روز افت ارزش را تجربه کردند.
شاخص معروف «اس اند پی ۵۰۰» حدود ۱.۶ درصد دیگر کاهش یافت و برای نخستین بار طی یک سال اخیر به زیر ۵۰۰۰ واحد سقوط کرد. رقمی که به نوشته رویترز، به آستانهٔ کاهش ۲۰ درصدی نسبت به بالاترین سطح خود در فبروری نزدیک شده است.
همچنین شاخص نزدک ۲.۱ درصد و شاخص داوجونز هم ۰.۸ درصد کاهش ارزش داشتند.
به نوشته خبرگزاری رویترز و با استناد به دادههای گروه بورس لندن، از ۱۴ حمل تاکنون شرکتهای حاضر در شاخص «اس اند پی ۵۰۰» در مجموع ۵.۸ تریلیون دلار ارزش خود را از دست دادهاند؛ این بیشترین زیان چهار روزه از دهه ۱۹۵۰ که «اس اند پی ۵۰۰» ایجاد شد محسوب میشود.
سقوط بازارهای آسیا در روز چهارشنبه در حالی رخ میدهد که صبح سهشنبه دورنمای وضعیت تعرفهها، امید را به برخی بورسها بازگردانده بود.
قصر سفید مذاکراتی را با کره جنوبی و ژاپن، دو متحد نزدیک و شرکای تجاری اصلی امریکا، برنامهریزی کرده و جورجیا ملونی، صدراعظم ایتالیا، هم قرار است هفته آینده به ایالات متحده سفر کند.
کاهش قیمت نفت
صبح چهارشنبه قیمت نفت به پایینترین رقم طی چهار سال گذشته رسید و بدترین زیان پنج روزه در سه سال گذشته را تجربه کرد.
صبح چهارشنبه قیمت هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت امریکا نزدیک به چهار درصد کاهش یافت و به ۵۷.۲۲ دلار رسید.
قیمت هر بشکه نفت برنت هم ۳.۳۹ درصد کاهش یافت و به ۶۰.۶۹ رسید.
به این ترتیب هر دو شاخص نفتی به پایینترین قیمت خود از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون رسیدند.
قیمت هر بشکه نفت از چهارشنبه گذشته تاکنون حدود یکپنجم ارزش خود را از دست داده است و بزرگترین کاهش پنجروزه از سال ۲۰۲۲ تاکنون را تجربه کرده است.
علت کاهش قیمت نفت نگرانی از کاهش تقاضا بر اثر رکود اقتصادی یا پیامدهای جنگ تعرفهها بین ایالات متحده و چین، دو اقتصاد بزرگ جهان، است.