وزارت خارجه پاکستان دوشنبه ۷ اپریل با نشراعلامیهای گفته که مارکو روبیو وزیر خارجه ایالات متحده و محمد اسحاق دار معاون صدر اعظم و وزیر خارجه پاکستان در یک تماس تیلفونی در مورد تجهیزات نظامی امریکایی که در افغانستان به جا مانده، بحث کرده اند.
وزارت خارجه پاکستان: مارکو روبیو وزیر خارجه امریکا بر ضرورت حل مسئله تجهیزات نظامی امریکا که در افغانستان به جا مانده، توافق کرده است
وزارت خارجه پاکستان گفته که در این مکالمه تیلفونی مارکو روبیو وزیر خارجه امریکا بر ضرورت حل مسئله تجهیزات نظامی امریکا که در افغانستان به جا مانده، توافق کرده است.
دراعلامیه این وزارت آمده که این دو مقام همچنان در مورد روابط دوجانبه، امنیت منطقه ای، و همکاری های اقتصادی به ویژه بر وضعیت افغانستان تمرکز کرده اند.
اعلامیه افزوده که در جریان این تماس، آقای دار تعهد پاکستان برای تقویت مشارکت با ایالات متحده امریکا را تجدید و یادآور شده که گسترش همکاریها میان دو کشور در عرصههای مثل تجارت،سرمایه گذاری و مبارزه با تروریزم از اهمیت برخوردار است.
وزارت خارجه ایالات متحده امریکا تا کنون در این مورد چیزی نگفته است.
پیش از این هم وزارت خارجه پاکستان در پنجم مارچ سال جاری با نشراعلامیهای ازگفتگوها میان اسحاق دار معاون نخست وزیر و وزیرخارجه پاکستان با مایک والتزمشاورامنیت ملی دونالد ترمپ درباره باز پس گیری تجهیزات نظامی امریکا از طالبان خبرداده بود.
برخی از کارشناسان نظامی وسیاسی افغان تاکید پاکستان روی باز پس گیری تجهیزات نظامی بجا مانده امریکایی درافغانستان را اتخاذ پالیسی جدید پاکستان درقبال افغانستان عنوان می کنند.
آگاه نظامی: پاکستان می خواهد به این بهانه یک پروژه دیگررا از امریکا بگیرد، باز در مسایل افغانستان مداخله کند
شاه محمود میاخیل آگاه نظامی و معین پیشین وزارت دفاع ملی افغانستان در جمهوری مخلوع در صحبت با رادیو آزادی ادعا کرد که پاکستان قصد ادامه مداخله در امور افغانستان را دارد.
« پالیسی پاکستان از این سلاح ها کرده بسیار خطرناکتر است بخاطری که ازسال ها به این طرف گروه های افراطی را برای اهداف استراتیژیک خود رشد داده وتربیه واستفاده کرده پاکستان می خواهد به این بهانه یک پروژه دیگررا از امریکا بگیرد، باز در مسایل افغانستان مداخله کند و افغانستان بار دیگر قربانی پالیسی پاکستان یا منطقه شود.»
نثاراحمد شیرزی کارشناس سیاسی در این خصوص پاکستان را به بهره گیری از حمایت از داعش متهم می کند.
« زمانیکه پاکستان از این مساله نگرانی دارد این کشور پروژه جدید بنام داعش دارد و تماس های که با امریکایی ها دارد فشارمیاورد تا این سلاح ها را دراختیارخود بگیرد و در برنامه استخباراتی داعش از این سلاح ها استفاده کند، وهمین موضوع از لحاظ سیاسی باعث تیره گی روابط بین پاکستانی ها و طالبان شده است که عواقب خطرناک هم دارد»
دونالد ترمپ پیش از این با اشاره به رژه های نظامی سالانه طالبان گفته بود که استفاده طالبان از تجهیزات امریکایی او را بسیار خشمگین می سازد و خواستار پس گیری این تجهیزات ازطالبان شده بود.
پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، تجهیزات نظامی امریکا به ارزش حدود هفت میلیارد دالر در افغانستان به جامانده است.
ماه گذشته، دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده که در یک نشست خبری گفت که ایالات متحده ممکن در جستجوی بازیابی بعضی از تجهیزات باشد، درحالی که او تذکر داد که "بسیاری از این سلاح ها در حال کهنه شدن هستند."
پیش از این، گزارش شده که پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در آخر اگست سال ۲۰۲۱ میلادی، تجهیزات نظامی امریکا به ارزش حدود هفت میلیارد دالر در افغانستان به جامانده است.
خواستیم نظر ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان را بپرسیم، اما او به پرسشهای رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.
اما او پیش از این گفته که تسلیحات بهجامانده از امریکا در افغانستان «غنیمتی» است که از نظام پیشین گرفتهاند.
حکومت طالبان همچنان پیش از این در پاسخ به نگرانیهای پاکستان همواره گفته که این سلاحها را در انبارهای خود نگه داشتهاند و به هیچ گروه خارجی اجازۀ استفاده از آن را نمیدهند.