تبریز سیفی یک پناهجوی افغان مبتلا به مریضی شکر، از دسترسی به خدمات صحی در ترکیه، محروم شده است
شماری از این مهاجرین افغان مقیم ترکیه شاکی اند که با آنکه به بیماریهای شدید و متعددی مبتلا اند، مراکز صحی از ارائه خدمات خودداری میکنند.
محیالدین یک پناهجوی افغان مقیم استانبول یکی از این مهاجرین روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"پایم در فوتبال بیجا شده بود، وقتی به کلینیک رفتیم از یک سو درد زیاد داشتم و طاقت نمیشد از سوی دیگر ما را منتظر کردند، آخرش هم گفتند ما صلاحیت نداریم چون اخیراً گفته شده که برای خارجیهای که مدرک صحی ندارند خدمات ارائه نشود، بعد کلینیک دیگر رفتیم هم گفتند که وقت ملاقات بگیرید از قبل که آن هم مشروط به مدرک و آدرس میشد، باز مجبور شدیم برویم اتاق، شکسته بند را زنگ زدیم آمد و بسته کرد."
اکرم حسینی یک پناهجوی دیگر افغان در شهر ازمیر ترکیه نیز به رادیو آزادی میگوید:
"کسانیکه درخواست پناهندهگی شان رد میشود. دولت بیمه صحیاش را قطع میکند از این خاطر نمیتوانند به داکتر بروند، درخواست یک دوستم رد شده حتی به دواخانه رفته بود شربت میخواست برایش ندادند، درحالیکه به ویتامینها و شربت قبلاً کارت لازم نبود."
این شکایتها درحالیست که به تازهگی سازمان عفو بینالملل به دنبال محرومیت یک افغان از خدمات صحی در ترکیه، از مقامات این کشور خواست تا فوراً دسترسی پناهندهگان به خدمات صحی را تضمین کنند.
عفو بینالملل میگوید که تبریز سیفی یک پناهجوی ۲۹ ساله افغان مبتلا به بیماری شکر و مشکل بینایی در ترکیه، بهدلیل رد درخواست پناهندهگی اش، از دسترسی به خدمات صحی محروم شدهاست.
عفو بینالملل از جامعۀ بینالمللی خواسته که بر ترکیه فشار وارد کند تا حقوق انسانی پناهجویان را حفظ و از آن حمایت کند
بهگفته عفو بینالملل، این اقدام نقض واضح تعهدات ترکیه تحت قوانین بینالمللی، از جمله حق دسترسی به خدمات صحی است.
این سازمان در نامهی به رئیس اداره مهاجرت ترکیه گفته که اقدامات لازم را قبل از وخامت بیشتر وضعیت صحی پناهجویان، به ویژه آنهایی که بیمار و آسیبپذیر هستند، انجام دهند.
سازمان عفو بینالملل همچنان از جامعه بینالمللی خواسته که بر مقامات ترکیه فشار وارد کند تا حقوق انسانی پناهجویان را حفظ و از آن حمایت کنند.
این چالش در برابر مهاجرین و پناهجویان افغان تنها به ترکیه خلاصه نمیشود.
پیش از این وزارت داخله ایران نیز اعلام کرده بود که مهاجرین افغان غیرمجاز در ایران از خدمات صحی، آموزشی و سایر خدمات محروم خواهند شد.
بر اساس اعلام این وزارت، تصمیم یاد شده از اول ماه حمل ۱۴۰۴ اجرایی خواهد شد.
شماری از مهاجرین افغان در ایران ادعا کرده بودند که پیش از اعلام این محدودیت نیز مراکز صحی از ارائه خدمات صحی و برخی خدمات مهم دیگر به آنها خودداری میکنند.
بر اساس گزارش برخی رسانههای ترکی، در حال حاضر حدود ۳۲۰ هزار پناهجوی افغان در ترکیه حضور دارند که بسیاری از آنها در روند دریافت ویزه و کارتهای خاص پناهندهگی یا اقامت با مشکلات جدی روبهرو اند.
بسیاری از افغانها پس از تسلط دوباره طالبان در آگست سال ۲۰۲۱، به دلایلی چون بیکاری، ناامنی و محدودیتها بر آموزش دختران، به کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه پناه بردهاند و اکنون در این کشورها نیز با خطر و تهدید اخراج و بدرفتاری مواجه هستند.