خبر ها
دو رهبر اپوزیسیون اوکراین برگزاری انتخابات در این کشور در جریان تهاجم روسیه را رد کردند

پترو پروشنکو و یولیا تیموشنکو رهبران اپوزیسیون اوکراین احتمال برگزاری انتخابات در این کشور در جریان تهاجم تمام عیار روسیه را پس از آن رد کردند که رسانه ها گزارش دادند که مقامات امریکایی در این مورد با آنها صحبت کرده اند.
پروشنکو، رئیس جمهور پیشین و تیموشنکو صدراعظم سابق اوکراین بانفوذترین چهرههای اپوزیسیون این کشور روز پنجشنبه ۱۶ حوت گفتند که انتخابات باید فقط بعد از برقراری صلح برگزار شود.
پروشنکو در بیانیهای کتبی که در رسانههای اجتماعی منتشر شده است تایید کرد که تیم او با «شرکای» امریکایی تماس داشته است.
او افزود که گفتگوهای شان با نمایندگان جانب امریکا همیشه بر دو اصل« امنیت و صلح از طریق قوت» متمرکز بوده است.
نشریه پولیتیکو گزارش داده است که چهار عضو ارشد "اطرافیان" دونالد ترمپ، رئیسجمهور ایالات متحده با پروشنکو و تیموشنکو برای «بحث مخفی» در مورد برگزاری انتخابات دیدار کرده اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
فرانسه از ایران بهدلیل بازداشت دو تبعه خود به محکمه بینالمللی عدالت شکایت میکند

کریستف لموئن، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه، اعلام کرد که کشورش روز جمعه از ایران بهدلیل نقض حقوق کنسولی به محکمه بینالمللی عدالت شکایت خواهد کرد تا برای آزادی سیسیل کوهلر و ژاک پاریس، دو شهروند فرانسوی، به تهران فشار بیاورد.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز پنجشنبه ۲۵ ثور در یک کنفرانس خبری گفت: «فرانسه تا زمانی که دو هموطن ما آزاد نشوند، فشار بر مقامات ایران را ادامه خواهد داد. آزادی آنها یک اولویت ملی است».
او گفت مقامات فرانسوی روز جمعه این پرونده را به دلیل نقض کنوانسیون ویانا در رابطه با حقوق کنسولی، در محکمه بینالمللی عدالت، طرح خواهند کرد.
پاریس در ماههای اخیر به دلیل برنامهٔ هستهای ایران، حمایت نظامی تهران از روسیه در جنگ علیه اوکراین و همچنین بازداشت شهروندان اروپایی، لحن خود را نسبت به ایران تندتر کرده است.
سیسیل کوهلر و شریک زندگیاش ژاک پاریس در ماه ثور ۱۴۰۱ بازداشت شدند و هم اکنون در زندان اوین نگهداری میشوند. آنها متهم به تلاش برای «تحریک اعتراضات کارگری» شدهاند، اتهامی که خانوادههایشان قویاً رد کردهاند.
فرانسه بارها ایران را متهم کرده که این افراد را بازداشت خودسرانه کرده، آنها را در شرایطی مشابه وضعیت شکنجه در زندان اوین تهران نگه داشته و اجازه دسترسی کنسولی مناسب به آنها را نمیدهد.
مقامات جمهوری اسلامی این اتهامات را رد میکنند.
ایران نیز مانند فرانسه عضو کنوانسیون ویانا است که چارچوب روابط کنسولی بین دولتها از جمله تضمین حق آنها برای ارائه حمایت کنسولی مناسب از شهروندان خود را تعریف میکند.
حکومت طالبان از امضای چندین قرارداد برای تسریع پروژۀ "کاسا یک هزار" خبر داد

شرکت برشنا که در کنترل طالبان میگوید که عبدالباری عمر، رئیس اجرایی این شرکت که به تاجیکستان سفر کرده بود، چندین توافقنامۀ مهم را برای تسریع اجرای پروژۀ انتقال برق کاسا یک هزار امضا کرده است.
به گفتۀ این شرکت، این توافقنامهها بین نمایندگان وزارتهای برق قزاقستان، تاجیکستان، و پاکستان و شرکت برشنا در پایان نشست " کاسا یک هزار" در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان امضا شده اند.
شرکت برشنا روز جمعه، ۲۶ ثور در صفحه ایکس خود نوشته است که این توافقات، کارهای ساخت و ساز را تسریع و هماهنگی لازم را برای اجرای پروژۀ "کاسا یک هزار" تقویت خواهد کرد.
وزیر خارجۀ امریکا میگوید که امید زیادی به مذاکرات صلح اوکراین و روسیه ندارد

مارکو روبیو، وزیر خارجۀ امریکا میگوید که امید زیادی به مذاکرات صلحی که قرار است در ترکیه بین اوکراین و روسیه برگزار شود، ندارد.
او روز پنجشنبه، ۲۶ ثور گفت که دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، برای پیشبرد این مذاکرات باید با هم دیدار کنند.
او پس از نشست وزرای خارجۀ ناتو در جنوب ترکیه گفت: "من معتقدم تا زمانی که ترمپ و پوتین مستقیماً به این موضوع نپردازند، هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد."
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تأیید کرده است که کشورش هیئتی را برای مذاکره به استانبول اعزام خواهد کرد، اما از مسکو به دلیل اعزام هیئتی در "سطح پایین" انتقاد کرده است.
ارشدترین عضو هیئت اعزامی روسیه ولادیمیر مدینسکی است که به عنوان مشاور رئیس جمهور توصیف میشود و اصرار دارد که هیئت اعزامی کرملین "تمام اختیارات لازم" را دارد.
قرار است که مذاکرات صلح میان اوکراین و روسیه امروز (جمعه) در استانبول آغاز شود.
دافغانستان بانک ، بیش از ۸۴۰ ملیون افغانی بانکنوت های مندرس را حریق کرد

دافغانستان بانک روز پنجشنبه خبر داد که به هدف تسهیل در معاملات نقدی و بیرون نمودن بانکنوتهای مندرس از چرخه اقتصادی، ۸۴۳ ملیون و ۴۳۰ هزار افغانی افغانی بانکنوتهای فرسوده را در زون شمال کشور حریق کرد.
خبر می افزاید که این بانکنوتها شامل انواع ۱۰، ۲۰، ۵۰، ۱۰۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ افغانی بود.
این پول پس از شمارش دقیق و زیر نظارت هیئت موظف بانک، حریق شده است.
.بانک مرکزی افغانستان قبل ازاین نیز بار ها از سوختاندن بانکنوت های مندرس خبر داده است
وزیر خارجه امریکا با همتای سوری خود در ترکیه ملاقات کرد

مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا، روز پنجشنبه در ترکیه با اسعد حسن الشیبانی، همتای سوری خود، ملاقات کرد.
اعلامیه وزارت خارجه امریکا گفت که آقای روبیو «از علاقمندی حکومت سوریه برای صلح با اسرائیل، تلاشها برای پایان دادن به نفوذ ایران در این کشور، تعهد به مشخص کردن سرنوشت شهروندان امریکایی مفقود یا کشتهشده در سوریه و از بین بردن همه سلاحهای کیمیاوی استقبال کرد».
وزیر خارجه امریکا در این دیدار همچنین براهمیت رعایت حقوق بشر همه سوریها بدون در نظر گرفتن قومیت یا مذهب آنها ، تاکید کرده است.
خبرگزاری رسمی سوریه گزارش داده که وزیران خارجه سوریه و امریکا دربارهٔ جزئیات لغو تحریمهای واشینگتن علیه دمشق، بهبود روابط دوجانبه و راههای برقراری روابط استراتژیک گفتوگو کردند.
آقای شیبانی این دیدار را «ثمربخش و سازنده» توصیف کرده است.
ملاقات روز پنجشنبه به میزبانی هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، برگزار شد. ترکیه از حامیان اصلی حکومت جدید سوریه است.
دیدار یاد شده یک لحظهٔ نادر از تعامل مستقیم بین سوریه و ایالات متحده پس از بیش از یک دهه روابط تیرهٔ ناشی از جنگ داخلی سوریه، نگرانیهای گسترده از وضعیت حقوق بشر در این کشور و تحریمهای اقتصادی شدید واشینگتن است.
دونالد ترمپ، رئیسجمهور امریکا، روز سه شنبه گذشته ۲۳ ثور اعلام کرد که تحریمهای اعمال شده علیه دمشق را لغو خواهد کرد. او یک روز بعد در عربستان سعودی با احمد الشرع، رئیسجمهور موقت سوریه، دیدار و گفتوگو کرد.
امیرخان متقی و جی شنکر تلفنی گفتوگو کردند

جی شنکر وزیر خارجۀ هند و امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ طالبان درباره تقویت همکاریها میان دو طرف تلفنی گفتوگو کردند. آقای شنکر در حسابش در شبکۀ ایکس پنجشنبه ۲۵ ثور نوشت که مکالمۀ «خوب» شام امروز با امیرخان متقی داشت.
او افزوده است که از موضع "قاطع" متقی در رد "تلاشهای اخیر برای ایجاد بیاعتمادی میان هند و افغانستان از طریق گزارشهای نادرست و بی اساس " استقبال کرده است.
وزیر خارجۀ هند همچنان نوشته است که در این مکالمۀ تلفنی بر دوستی سنتی با مردم افغانستان و حمایت مداوم از نیازهای توسعهای آنان تأکید کرده است.
از سوی دیگر وزارت خارجۀ طالبان اعلام کرده که دو طرف در بارۀ تقویت روابط دوجانبه ، تجارت و افزایش سطح روابط دیپلوماتیک گفتوگو کردند.
پیش از این در ماه جاری خورشیدی ، آنند پرکاش نمایندۀ ویژۀ و مدیرکل بخش افغانستان، پاکستان و ایران در وزارت خارجۀ هند در سفر به کابل با امیرخان متقی دیدار و گفتوگو کرده بود.
گفتوگوی تلفنی وزیر خارجۀ هند با سرپرست وزارت خارجۀ طالبان چند روز پس از حملات هند به برخی اهداف در پاکستان صورت می گیرد.
مذاکرات روسیه و اوکراین در استانبول؛ زلنسکی وارد انقره شد.

هیئتهای روسی و اوکراینی پس از سه سال برای اولین مذاکرات مستقیم صلح وارد ترکیه شدهاند.
این هیئتها شامل مقامات تکنوکرات سطح پایین از هر دو کشور هستند، زیرا ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در این مذاکرات شرکت نکرد.
قرار است دو طرف امروز (پنجشنبه) در استانبول پشت درهای بسته مذاکراتی داشته باشند.
درحالی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه از شرکت در مذاکرات خودداری کرده است، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، وارد انقره شده است.
زلنسکی با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دیدار خواهد کرد، اما در مذاکرات صلح استانبول شرکت نخواهد کرد.
زلنسکی به خبرنگاران گفت: "ما پس از گفتوگو با اردوغان تصمیم خواهیم گرفت که چه کاری انجام دهیم و چه گامهایی برداریم. فکر میکنم چند ساعت برای صحبتهای مهم وقت خواهیم داشت و تصمیمات بسیار مهمی خواهیم گرفت."
او افزود: "ما باید بدانیم که هیئت روسی در چه سطحی است، چه اختیاراتی دارد و آیا آنها قادر به تصمیمگیری مستقل هستند یا خیر، زیرا همه ما میدانیم چه کسی در روسیه تصمیم میگیرد."
زلنسکی هیئت روسی را "نمایشی" خواند.
زلنسکی پیش از این پوتین را به چالش کشیده بود تا مستقیماً در ترکیه برای مذاکره دیدار کند، اما عدم دیدار بین روسای جمهور روسیه و اوکراین، امیدها را برای مذاکرات استانبول برای حل این درگیری که بزرگترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم محسوب میشود، کاهش داده است.
دونالد ترمپ بار دیگر خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را فاجعهبار خواند

دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده در سخنرانی خود خطاب به نیروهای امریکایی در پایگاه هوایی العدید در قطر، بار دیگر گفت که اگر رئیس جمهور بود، پایگاه هوایی بگرام را که به گفتۀ او، نزدیک به چین است، رها نمیکرد.
او بار دیگر ادعا کرد که این پایگاه هوایی در حال حاضر تحت اشغال چین است.
دونالد ترمپ که در دور نخست ریاست جمهوری خود توافق صلح دوحه بین امریکا و طالبان را امضا کرد، پیش از این نیز از خروج ناگهانی نیروهای امریکایی از افغانستان در دوران ریاست جمهوری بایدن انتقاد کرده و آن را برای امریکا شرمآور خوانده بود.
نیروهای امریکایی در پایان ماه آگست ۲۰۲۱، زمانی که جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده بود، از افغانستان خارج شدند و با این خروج، طالبان کنترل تمام افغانستان را به دست گرفتند.
دولت بایدن بر اساس توافقی که در دوحه بین ایالات متحده و طالبان در دوران ریاست جمهوری قبلی دونالد ترمپ حاصل شده بود، نیروهای امریکایی را از افغانستان خارج کرد.
فدراسیون بینالمللی شطرنج از منع این ورزش در افغانستان ابراز تأسف کرد

فدراسیون بینالمللی شطرنج روز چهارشنبه، ۱۴ می با نشر اعلامیهای گفته که این فدراسیون با مقامات گفتوگوی سازندهای خواهد داشت و با سازمانهای ورزشی بینالمللی و سایر ذینفعان مربوطه همکاری خواهد کرد تا راههایی را برای بازگرداندن شطرنج به افغانستان در اسرع وقت بررسی کند.
ادارۀ ورزش طالبان در آغاز این هفته ورزش شطرنج را در افغانستان ممنوع اعلام کرد.
به گفتۀ فدراسیون بینالمللی شطرنج، این ورزش حضور طولانی و تثبیتشدهای در افغانستان دارد.
این فدراسیون افزوده که ورزش شطرنج در سالهای اخیر در کشور رونق گرفته است و جوانان بیشتری به شطرنج روی آوردهاند و تعلیق آن میتواند به توسعۀ آن آسیب برساند و فرصتهای بازیکنان آیندۀ افغان را برای نمایش استعداد خود و نمایندگی کشورشان در صحنۀ جهانی از بین ببرد.
فدراسیون بینالمللی شطرنج میگوید که شطرنج یکی از زیباترین ورزشهای جهان است که سختکوشی، صبر و انصاف را ترویج میکند و فراتر از تخته، شطرنج ابزاری قدرتمند برای ایجاد جامعه و گرد هم آوردن مردم است.
حکومت طالبان میگوید که در دو روز گذشته ۱۳ متهم در ولایتهای مختلف دره زده شدند

ستره محکمۀ طالبان روز پنجشنبه با نشر خبرنامههای جداگانه گفته که به روز چهارشنبه، ۲۴ ثور، ۵ متهم در ولایت پروان به اتهام زنا هر کدام ۳۹ دره و ۲ متهم در ولایت غزنی به اتهام لواطت هر کدام ۳۰ دره زده شدند.
بر اساس خبرنامه، همچنان به روز سهشنبه، ۲۳ ثور ۶ متهم دیگر در ولایت کاپیسا به اتهام "فرار از منزل، داشتن روابط نامشروع، لواطت و تجاوز جنسی" هر کدام ۲۲ تا ۳۹ دره زده شدند.
ستره محکمۀ طالبان افزوده است که این متهمان در حضور مسئولان محلیشان و مردم محل جزای تعزیری داده شدند و همچنان هر متهم به ۳ ماه تا ۳ سال حبس تنفیذی محکوم شده اند.
حکومت طالبان در نزدیک به ۴ سال گذشته صدها نفر را در محضر عام مجازات کرده، اما منتقدان میگویند که روند رسیدگی به پروندهها در محکمههای طالبان شفاف نیست و متهمان به وکیل مدافع دسترسی ندارند.
همچنان سازمانهای حقوق بشری بینالمللی از جمله ملل متحد بارها اجرای مجازات در محضر عام از سوی طالبان را نکوهش کرده و بر توقف آن تأکید کرده اند.