لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۳ حوت ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۳۶

بررسی وضعیت بشری افغانستان در پنجاه و هشتمین نشست شورای حقوق بشر ملل متحد؛ انتظارات زنان افغان از این نشست چیست؟


اعتراض زنان به ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های طالبان بر آنان در افغانستان (تصویر آرشیف)
اعتراض زنان به ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های طالبان بر آنان در افغانستان (تصویر آرشیف)

بر اساس اعلامیۀ شورای حقوق بشر ملل متحد که چهارشنبه، 19 فبروری منتشر شد، پنجاه و هشتمین نشست این شورا به هدف ارزیابی وضعیت حقوق بشری در جهان، دوشنبۀ آینده، ۲۴ فبروری آغاز خواهد شد و تا ۴ ماه اپریل ادامه خواهد یافت.

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان به تاریخ ۲۸ فبروری گزارش خود را در بارۀ وضعیت حقوق بشر این کشور به شورای حقوق بشر این سازمان ارائه خواهد کرد.

بنیت این گزارش را در روزی که مصادف با پنجمین سالگرد امضای توافق‌نامۀ دوحه میان ایالات متحده و طالبان است، ارائه خواهد کرد.

گزارش بنیت هنوز منتشر نشده، اما او در نشست‌های قبلی وضعیت افغان‌ها به ویژه زنان و دختران را در افغانستان زیر حاکمیت طالبان دل‌خراش توصیف کرده بود.

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان

او در گزارش‌های خود ادعاهایی را در مورد شکنجۀ زندانیان در زندان‌های طالبان، کشتار و ناپدید شدن نظامیان و کارمندان نظام جمهوری مخلوع و همچنین وضع محدودیت‌های مختلف بر زنان مطرح کرده است.

این امر باعث نارضایتی حکومت طالبان شد و به همین دلیل، طالبان در آگست ۲۰۲۴ سفر بنیت به افغانستان را ممنوع اعلام کرد.

به ویژه برای نظارت و مستندسازی نقض حقوق بشر، مکانیزم‌هایی که تحت قطعنامه‌های این شورا ایجاد شده، در بسیاری از نقاط جهان در دسترسی به عدالت تأثیر مثبتی داشته است.

محب‌الله طیب، مستشار نمایندگی دایمی افغانستان در شورای حقوق بشر ملل متحد روز پنج‌شنبه به رادیو آزادی گفت، اجرای تصامیم و مصوبات این شورا به عنوان نهادی که زیر نظر مجمع عمومی ملل متحد است، برای اعضای این سازمان الزامی نیست، اما به گفتۀ او، تصامیم این شورا از دیدگاه اخلاقی و مشورتی مهم است.

"به ویژه برای نظارت و مستندسازی نقض حقوق بشر، مکانیزم‌هایی که تحت قطعنامه‌های این شورا ایجاد شده، در بسیاری از نقاط جهان در دسترسی به عدالت تأثیر مثبتی داشته است و من فکر می‌کنم که افغانستان نیز از توانایی ایجاد یک مکانیزم نظارتی بهتر بهره‌مند خواهد شد."

مقر شورای حقوق بشر ملل متحد در شهر ژنیو سویس
مقر شورای حقوق بشر ملل متحد در شهر ژنیو سویس

شماری از دختران و زنان افغان امیدوارند که این دیدار منجر به بحث‌های جدی در مورد برداشتن محدودیت‌هایی که از سوی حکومت طالبان بر آنان وضع شده است، شود.

محدودیت‌های وضع شده بر زنان و دختران افغان به ویژه محدودیت‌های آموزش زنان و دختران در این نشست‌ها مورد بررسی جدی قرار گیرد.

گلرخ یارمل، باشندۀ شهر کابل به رادیو آزادی گفت که در این نشست باید در پیوند به محدودیت‌های وضع شده بر آنان و وضعیت‌شان به گونۀ جدی بحث شود.

"انتظار ما از این نشست‌ها این است که محدودیت‌های وضع شده بر زنان و دختران افغان به ویژه محدودیت‌های آموزش زنان و دختران در این نشست‌ها مورد بررسی جدی قرار گیرد و این محدودیت‌ها برداشته شود."

به نظر من این نشست‌ها چه در خارج و چه در داخل افغانستان برگزار می‌شود، باید صدای افغان‌ها به ویژه زنان در آن رسانده شود.

شفیقه رحمتی، باشندۀ ولایت ننگرهار به رادیو آزادی می‌گوید که در این گونه نشست‌ها باید صدای آنان به گوش جهانیان رسانده شود.

"به نظر من این نشست‌ها چه در خارج و چه در داخل افغانستان برگزار می‌شود، باید صدای افغان‌ها به ویژه زنان در آن رسانده شود، چه ریچارد بنیت باشد و چه دیگر مقامات و رهبران جهان، باید مشکلات افغانستان را در نظر بگیرند، مهمترین درخواست ما از گروه حاکم فعلی یعنی طالبان این است که محدودیت‌ها بر ما را بردارند."

طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان، در کنار سایر محدودیت‌ها، زنان و دختران افغان را از آموزش بالاتر از صنف ششم و کار در بیشتر اداره‌های دولتی و تمام نهادهای غیردولتی منع کرده‌اند.

اما ادعای آنان همواره این است که حقوق زنان در افغانستان در چهارچوب شریعت اسلام تامین است.

شورای حقوق بشر ملل متحد گفته است که پنجاه و هشتمین نشست آن با بیانیۀ انتونیو گوترش، سرمنشی ملل متحد آغاز خواهد شد و به تعقیب آن ولکر ترک، کمیشنر عالی شورای حقوق بشر، فیلیمون یانگ، رئیس مجمع عمومی ملل متحد و ایگنازیو کاسیس، وزیر خارجۀ سویس سخنرانی خواهند کرد.

بر اساس اعلامیۀ مطبوعاتی این شورا، بحث‌های کلیدی در جریان روزهای اول این نشست یعنی از ۲۴ تا ۲۶ فبروری انجام می‌شود که نمایندگان ۱۰۰ کشور در آن حضور خواهند داشت.

XS
SM
MD
LG