با اعلام کاهش صادرات افغانستان، اتاق تجارت و سرمایهگذاری تأکید میکند که افزایش تعرفههای گمرکی پاکستان عامل اصلی این روند بوده است.
خانجان الکوزی عضو هیئت مدیره این اتاق روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت نیاز است تا حکومت طالبان راه های بدیل تجارتی را جستجو کند.
صادرات ما از مناطق سرد است باید به مناطق گرم یعنی آسیای جنوبی برود مثلا پاکستان هند و بنگلادیش ولی به دلیل مشکلاتی که پاکستان ایجاد کرده صادرات ما نسبت به سال های قبل کم شده است، ما باید راه های بدیل دریابیم و ستاندرد های خود را بالا ببریم چون صادرات صنعتی ما کم است فقط نوشابه های غیر الکولی را به آسیای میانه صادر می کنیم و در این اواخر آهن و سیخ گول صادر می کنیم، و متباقی تمامی صادرات ما معدنی و زراعتی است، به این ارتباط باید امارت اسلامی دردریافت راه های بدیل کار کند
این درحالیست که اداره ملی احصائیه و معلومات تحت کنترل طالبان نیز روز شنبه، ۲۷ ماه دلو در شبکه اکس خود گفته بدون آن که دلیلی را مشخص کند گفته صادرات افغانستان در ماه جدی سال جاری نسبت به ماه قوس ۲۸ سال میلیون دالر کاهش داشته است.
به اساس معلومات این اداره ارزش صادرات افغانستان در ماه قوس 190.2 میلیون دالربوده اما در ماه جدی حجم صادرات کشور ۲۸ میلیون دالر کمتر بوده است.
خواستیم در این مورد بیشتر از عبدالسلام جواد سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان بپرسیم، اما او به تماس های رادیو آزادی پاسخ نداد.
اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان اخیرا گفته که سطح تجارت با پاکستان در سال روان ۲۰۲۵ نسبت به سال ۲۰۲۴ به نصف کاهش یافته است.
بانک جهانی پیش ازاین گفته که کاهش ۱۴ درصدی صادرات میان افغانستان و پاکستان میان ماه های جنوری و سپتمبر سال گذشته میلادی در مقایسه به زمان مشابه در سال قبل آن به تغییر در طرزالعمل تجارتی و اعمال مالیات گزاف از سوی پاکستان ارتباط داده است.
براساس گزارشها، در سال ۲۰۲۳ میلادی حجم تجارت بین افغانستان و پاکستان بیش از دو میلیارد دالر بود، اما در سال ۲۰۲۴ حدود ۵۰ درصد کاهش یافت.
در همین حال محمد نبی روشان تجار میوه خشک به رادیو آزادی گفت :
«در ماه های گذشته در کل تقاضا کم شده است اختلافات که بین افغانستان و کشورهای همسایه به خصوص پاکستان بوده تاثیر خود را گذاشته ، ما حق داریم به اندازه تقاضای تجار جنس ارسال کنیم واقعا تقاضادر پایین ترین حد خود رسیده است."
برخی از آگاهان اقتصادی می گویند که برای دریافت راه های بدیل کالا های تجارتی با معیار های بین المللی برابر باشد،تسهیلات بیشتر برای بازرگانان و اشتراک آنان درنمایشگاه های بین المللی فراهم شود و شناخت بیشتر از بازار های جهانی به میان بیاید.
عبدالواثق عمری آگاه اقتصادی و سیاسی در این مورد به رادیو آزادی گفت:
کالا ها یا موادی را که صادر میکنیم باید صندوق های جهانی داشته باشد ،دوم باید زیر ساخت های لازم را برای حمل ونقل کالا های خود هموار بسازیم یعنی تحصیلات بیشتر را برای بازرگانان خود فراهم بسازیم سوم، راه حل اینست که وقتی میبینیم صادرات ما کاهش پیدا میکند باید راه حل جستجو کنیم شناخت کامل از بازار ها داشته باشیم
پیشتر اداره ملی احصائیه و معلومات تحت کنترل طالبان گفته بود ، میوهجات در میان اقلام صادراتی کشور در سالگذشته بیشترین سهم را به خود اختصاص داده بود و ارزش صادرات آن به ۶۴۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دالر میرسد و بههمین ترتیب نباتات طبی، مواد معدنی و سبزیجات در جایگاه دوم، سوم و چهارم قرار داشته اند.
بر اساس معلومات وزارت صنعت و تجارت طالبان ، بیشترین صادرات به کشورهای پاکستان، هند، ایران، چین و روسیه صورت میگیرد .