انتظار میرود ، گزارش سرمنشی سازمان ملل متحد در مورد وضعیت امنیتی افغانستان نیز همزمان ارائه شود.
هرچند حکومت طالبان بارها ادعا کرده که تمام گروههای مسلح از جمله داعش را از بین برده ، اما برخی تحلیلگران امنیتی و نظامی میگویند که تهدید داعش همچنان پابرجاست و نهتنها افغانستان، بلکه منطقه و کشورهای جهان را نیز تهدید میکند.
در اعلامیهای که شورای امنیت روز شنبه ۸ فبروری منتشر کرده، آمده که این نشست خاص به بررسی تهدیدهای شاخهٔ ولایت خراسان دولت اسلامی موسوم به داعش به در افغانستان و منطقه خواهد پرداخت.
در این نشست، گزارش تازهٔ سرمنشی ملل متحد در مورد وضعیت امنیتی افغانستان ارائه و بررسی خواهد شد.
در این گزارش که در ۳۱ جنوری منتشر شده، تأکید شده که گروه داعش یا دولت اسلامی همچنان یک تهدید بزرگ تروریستی در داخل افغانستان و فراتر از آن محسوب میشود.
شورای امنیت گفته که، در این نشست، ولادیمیر ورونکوف، معاون سرمنشی سازمان ملل در امور مبارزه با تروریسم، و ناتالیا گهرمن، رئیس اجرایی کمیته مبارزه با تروریسم ملل متحد، اطلاعاتی درباره تهدیدهای داعش در افغانستان و منطقه ارائه خواهند کرد.
این نشست در حالی برگزار میشود که حکومت طالبان بارها ادعا کرده که داعش را در افغانستان سرکوب کرده است.
اما شماری از کارشناسان امور نظامی و امنیتی میگویند که داعش همچنان تهدیدی جدی برای افغانستان، منطقه و جهان محسوب میشود.
شاه محمود میاخیل، معین وزارت دفاع در جمهوری پیشین و آگاه نظامی در گفتوگو با رادیو آزادی تأکید کرد که مبارزه با داعش زمانی ممکن است که در افغانستان یک حکومت قانونی و برخاسته از اراده مردم ایجاد شود:
تهدید داعش نهتنها در افغانستان، بلکه در سطح منطقه و جهان وجود دارد، زیرا سه، چهار یا پنج نفر میتوانند تصمیم بگیرند و اقدامات تخریبی انجام دهند. برای مقابله با این تهدید، تلاشهای مشترک و هماهنگی ضروری است، اما این زمانی ممکن میشود که در یک کشور یک حکومت مشروع، قانونی و دموکراتیک وجود داشته باشد، مردم از حکومت رضایت داشته باشند و همکاری کنند.
در همین حال، محمد اسحاق اتمر، کارشناس امور امنیتی، بر تلاشهای مشترک در برابر داعش تأکید کرده و میگوید شورای امنیت ملل متحد باید کشورهایی را که به گفته او داعش را آموزش میدهند و به آن امکانات فراهم میکنند، مشخص کند:
«تا زمانی که شورای امنیت در این بخش نقش کشورهایی را که از گروه داعش حمایت کرده، به آن آموزش داده و امکانات در اختیارش میگذارند، مشخص نکند و مانع فعالیت آنها نشود، فکر نمیکنم که داعش به این سادگی در آسیای مرکزی و خاورمیانه از بین برود. برای نابودی این گروه، تلاشهای مشترک ضروری است و اگر این اقدامات صورت نگیرد، تهدید داعش همچنان باقی خواهد ماند.»
طالبان ادعا کردهاند که مراکز آموزشی داعش در خارج از افغانستان و در برخی مناطق پاکستان موقعیت دارند، اما این ادعا از سوی دولت پاکستان رد شده است.
قابل یادآوری است که پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، حملات متعددی از سوی شاخه ولایت خراسان گروه داعش یا دولت اسلامی در این کشور انجام شده که در برخی موارد مقامات بلندپایه طالبان را نیز هدف قرار داده است.
شاخه ولایت خراسان گروه داعش مسئولیت حمله انتحاری مرگبار که به تاریخ ۱۱ دسمبر ۲۰۲۴، در کابل رخ داد و هدف آن خلیل الرحمان حقانی، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان طالبان، بود، بر عهده گرفت.
این حمله و حملات مشابه که در بیش از سه سال گذشته تلفات ملکی برجا گذاشته و مسئولیت آن را داعش پذیرفته، ادعاهای طالبان مبنی بر سرکوب داعش و تأمین امنیت سرتاسری در افغانستان را زیر سؤال برده است.