لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۵ حوت ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۵۰

نوشابه های انرژی زا وتاثیرات آن ; داکتران از استفاده مداوم هشدار میدهند


دستفروشان نوشابه های انرژی زا ، بازار کابل
دستفروشان نوشابه های انرژی زا ، بازار کابل

نوشابه های انرژی ها وتاثیرات آن ; داکتران از استفاده مداوم هشدار میدهند

مصرف نوشابه های انرژی‌‌زا در میان جوانان افغانستان محبوبیت بیشتر یافته است.

شماری از جوانان در صحبت با رادیو آزادی گفتند که به نوشیدن نوشیدنی انرژی زا عادت کرده اند.

اما داکتران هشدار می‌دهند که استفاده مداوم آن به صحت آسیب می‌رساند و حتی سبب سکته مغزی و امراض قلبی می‌شود.

حارث، جوان ۲۵ ساله از مزارشریف، می‌گوید که سه سال است روزانه یک قوطی نوشابه انرژی‌زا می‌نوشد.

او می‌افزاید که در ابتدا فقط گاهی اوقات برای رفع خستگی از این نوشیدنی‌ها استفاده می‌کرد، اما به مرور زمان به یک عادت روزانه تبدیل شد و بدون مصرف آن‌ توانایی کافی برای انجام کارهای روزانه‌ ندارد.

حارث در صحبت با رادیو آزادی گفت با آن که از آسیب های احتمالی این نوشابه‌ها، آگاهی دارد همچنان به مصرف آن‌ادامه می‌دهد.

مدت سه سال می شود من  از انرژی گازدار استفاده می کنم و این را هم میفهمم که به صحت ضرر داره ، اما به من مثل یک عمل شده و اگر استفاده نکنم خودم را راحت احساس نمی کنم

محمد باشنده شهر هرات که ۳۰ سال سن دارد، می‌گوید در ابتدا فکر می‌کرد نوشابه‌های انرژی زا فقط برای افزایش انرژی و رفع خستگی مفید است، اما بعدا متوجه شد که مشکلاتی مثل بی‌خوابی پیدا کرده است.

محمد به رادیو آزادی گفته که پس از مدتی مصرف مداوم، به نوعی به این نوشیدنی‌ها وابسته شده و حالا سعی دارد مصرف آن را کم کند.

“هر وقتی که استفاده میکنم همان شب درست نمیتوانم بخوابم، و همیشه با خودم میگویم دیگر استفاده نکنم و تا جای توان کوشش می کنم که استفاده نکنم.”

شماری از دکانداران در افغانستان می گویند با توجه به مصرف بی‌رویه جوانان از نوشابه های انرژی‌‌زا بیش از ده نوع انرژی وارد مارکیت های این کشور می‌شود.

مجیب ماهر که در شهر کابل سوپر مارکیت دارد ادعا می‌کند که بیشتر خریداران نوشابه های انرژی‌زا جوانان و حتی نوجوانان هستند.

“در عموم مشتریان ما هشتاد فیصد شان جوانان هستند،و به شکل اعتیاد برایشان شده اگر روزانه یکدانه انرژی ننوشند مثلی که سگرت نزده باشند به چشم خود دیدم کسانی که ساعت ۸ صبح یک انرژی خورده فردا فیکس ساعت ۸ صبح باز آمده نوشیده”

در همین متخصصان بخش صحت می گویند که داشتن کافئین بالا در نوشابه های انرژی‌‌زا باعث تحریک سیستم عصبی شده و با مصرف مداوم، شخص به آن وابسته می‌شود.

داکتر عبدالجبار مومن‌یار متخصص داخله و جهاز هضمی در صحبت به رادیو آزادی گفت مصرف بیش از حد نوشابه‌های انرژی‌زا می تواند تأثیرات منفی جدی بر سلامت جسم و روان داشته باشد.

کسانی که بیش از حد از انرژی های گاز دار، از نوشابه های گاز دار استفاده می‌کنند سبب ایجاد مشکلات از جمله افزایش وزن ، به وجود آمدن قند، بیشتر شدن چربی شکم، ایجاد سکته مغزی، و سبب امراض قلبی می‌شود و همچنان پوسیدگی دندان ها را ایجاد می کند و حتی سبب التهاب و زخم معده می‌شود

برخی از افغان ها به این باور اند که تبلیغات گسترده نوشابه‌های انرژی‌زا در رسانه های داخل افغانستان می تواند یکی از عوامل تشویق کننده در مصرف بیشتر آن میان جوانان باشد.

به باور داکتران راه اندازی برنامه های آگاهی دهی عمومی از سوی حکومت ها در مورد خطرات احتمالی نوشابه های انرژی‌زا در کاهش استفاده آن موثر است.

همچنان توصیه داکتران برای افرادی که معمولا از نوشابه‌ های انرژی‌زا استفاده می‌کنند این است که فرد باید کوشش کند به تدریج دفعات مصرف را کم کرده و از گزینه‌های طبیعی مانند آب، آب لیمو و چای سبز استفاده کند.

گفتنی است در بیشتر کشور ها ممنوعیت یا محدودیت ها بر فروش نوشابه های انرژی‌زا برای افراد زیر سن ۱۸ سال وجود دارد، اما در افغانستان فروش این محصولات به شکل گسترده برای همه قابل دسترس است.

XS
SM
MD
LG