لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۲۶

اوچا: بیش از سه میلیون نفر در افغانستان در معرض خطر انفجار ماین‌ها و مهمات منفجر‌نشده قرار دارند


زنان ماین روب در بامیان
زنان ماین روب در بامیان

جمعه گذشته سه کودک در ولایت لغمان، بر اثر انفجار مرمی‌ای که از دامنه کوه پیدا کرده و با آن بازی می‌کردند، جان باختند.

این تازه‌ترین حادثه کشته‌شدن کودکان غیرنظامی در انفجار ماین و مهمات منفجر‌نشده در افغانستان بود، اما نگرانی‌ها از این است که این آخرین مورد نباشد.

دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد، اوچا گزارش داد که بیش از سه‌ میلیون و سه‌صد‌ هزار نفر در افغانستان در فاصله یک‌ کیلومتری ماین و مهمات منفجر‌نشده زندگی می‌کنند و جان آن‌ها در خطر است.

اوچا روز یک‌شنبه در صفحه ایکس خود ابراز نگرانی کرد و گفت که افغانستان هنوز پر از مواد منفجره است.

قندهار، هلمند و زابل در جنوب افغانستان و کنر و ننگرهار در شرق از جمله ولایاتی هستند که مهمات و ماین‌های منفجر‌نشده بیشتری نسبت به سایر ولایات دارند.

اداره ماین‌پاکی سازمان ملل متحد (UNMAS) گزارش داده است که در سال ۲۰۲۴، بیش از ۸۰ درصد از کودکانی که در انفجار ماین در افغانستان کشته شده‌اند، پسر بوده‌اند.

در سال ۲۰۲۴، ۱۴۰ نفر در انفجار ماین کشته و ۳۴۳ نفر دیگر زخمی شدند که از این تعداد ۱۰۵ نفر طفل به‌ویژه پسر بودند.

با متوقف‌شدن کمک‌های اخیر ایالات متحده امریکا، این نگرانی دوبرابر شده است که فعالیت‌های پروژه ماین‌پاکی در افغانستان محدود و با نابودی روبه‌رو است.

سازمان کمک‌های مردمی ناروی که در امور بشردوستانه و ماین‌پاکی فعالیت می‌کرد، ماه گذشته اعلام کرد که فعالیت‌های خود را به دلیل محدودیت کمک‌های امریکا به حالت تعلیق درآورده است.

شهاب‌الدین حکیمی، رئیس سازمان ماین‌پاکی ام. دی. سی. نیز نگرانی خود را هفته پیش در این مورد با رادیو آزادی در میان گذاشته بود.

در سال ۲۰۲۴ هر ماه ۶۰ نفر تلفات در افغانستان داشتیم. حالا برنامه ماین‌پاکی تقریباً هفتاد تا هشتاد درصد متوقف شده است، این تلفات ممکن است ادامه یابد و حتی در سال آینده افزایش یابد.

او هشدار داده بود که اگر بودجه لازم در اختیار نهادهای پاک‌سازی ماین قرار نگیرد، تعداد کشته‌شدگان بر اثر انفجار ماین و مهمات در افغانستان افزایش خواهد یافت.

«در سال ۲۰۲۴ هر ماه ۶۰ نفر تلفات در افغانستان داشتیم. حالا برنامه ماین‌پاکی تقریباً هفتاد تا هشتاد درصد متوقف شده است، این تلفات ممکن است ادامه یابد و حتی در سال آینده افزایش یابد. از آن‌جایی که مهاجرین از ایران و پاکستان برمی‌گردند و بیجاشدگان داخلی با استفاده از فرصت و آرامش موجود به خانه‌های اصلی خود بازمی‌گردند و آن‌ها با خطر زیاد مواجه خواهند شد.»

محمد یوسف یوسفی، یکی از مسئولان ادارۀ “MATC” که مسئولیت نظارت و هماهنگی همه سازمان‌های داخلی و بین‌المللی ماین‌پاکی در افغانستان را بر عهده دارد، به رادیو آزادی گفت که فعالیت‌های این اداره به دلیل کمبود بودجه با مشکل مواجه شده است.

بر اساس گزارش‌های سازمان ملل متحد، در حال حاضر یک‌میلیون و دو‌صد‌هزار متر مربع زمین در افغانستان پوشیده از ماین‌ها و سایر مهمات منفجر‌نشده است.

اگرچه در حال حاضر عملاً در افغانستان جنگ نیست، اما خطر انفجار ماین‌ها و سایر مهمات منفجر‌نشده توسط طرف‌های درگیر در جنگ در رژیم جمهوری در بیست سال گذشته وجود دارد.

دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های امور بشردوستانه سازمان ملل متحد گفته است که برای ادامه فعالیت‌های ماین‌پاکی در سال ۲۰۲۵ در مجموع ۲۱ میلیون و نه‌صد هزار دالر نیاز است.

XS
SM
MD
LG