این نشست روز شنبه اول فبروری در شهر انقره ترکیه انجام شده است.
عبدالرشید دوستم، محمد محقق، الماس زاهد و بصیر انور، از اعضای رهبری شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان در این دیدار روی از سرگیری روند صلح افغانستان و تلاش ها برای دستیابی به صلح واقعی و شکلگیری یک حکومت فراگیر گفتگو کرده اند.
محمد محقق از رهبران سابق جهادی و عضو ارشد این شورا یکشنبه ۱۴ دلو در صحبت به رادیو آزادی گفت در این گفتگو ها یکبار دیگر بر حل قضیه افغانستان از طریق صلح و مذاکره تاکید شده است.
" طرح های خود را برای صلح برای آنها گفتیم که شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان این اقدامات و این طرح را در باره صلح و مذاکره بین الافغانی دارد، ما اولویت اول ما این است که از طریق صلح و مذاکره قضیه حل شود. چون اگر این قضیه از طریق مذاکره حل نشود ممکن است که در دراز مدت تبدیل به تحرکات میدانی شود و اوضاع بیشتر از این وخیم شود."
شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان همچنان در ویب سایت خود به نقل از این هیئت امریکایی گفته که حکومت دونالد ترمپ قضیه صلح در افغانستان را جز برنامههای اداره خود قرار داده و رنج و درد و مشکلات مردم افغانستان را به خوبی درک میکند.
بنیاد صلح جهانی امریکا، اما تا کنون در مورد این دیدار معلومات نداده است.
براساس وب سایت بنیاد صلح جهانی این بنیاد بیشتر در زمینه ترویج صلح و عدالت در جهان فعالیت میکند که با برگزاری برنامهها و رویدادهای مختلف، به دنبال افزایش آگاهی عمومی و ترویج فرهنگ صلح است.
خواستیم در مورد این گفتگوها نظر ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان را بپرسیم، اما به تماس های رادیو آزادی پاسخ نداد.
اما مجاهد پیش از این، در موارد مشابه گفته که این چهره ها نزد مردم افغانستان آزمایش شده هستند و افزوده که حکومت طالبان فراگیر است، آنچه که مورد قبول مخالفان آنان و جامعه جهانی نیست.
با این حال برخی از آگاه هان سیاسی میگویند تنها راه افغانستان وحدت میان خود افغان ها است و ایجاد صف واحد میتواند به مشکلات کشور نقطه بیان دهد.
آصف وردک کارشناس سیاسی به رادیو آزادی گفت:
" ما افغان ها اگر واقعا افغان هستیم و شرافت و علمیت داریم، احساس افغانی و اسلامی داریم صف واحد، سنگر واحد، وحلقه واحد داشته باشیم و هیچ کس کاری کرده نمیتواند، تا زمانی که بین خود این رقم اتن های بیجا میکنیم، گناه هیچ کسی نیست گناه خودما است."
صادق دانش آگاه دیگر امورسیاسی به رادیو آزادی گفت که برای ایجاد تغییرات عملی نیاز است تا چنین گفتگو ها با سایر جوانب نیز صورت بگیرد:
" این یک بنیاد فرامنطقوی است که در تمام کشور ها تحقیقات خوده داره و دیدن اینها یک تحقیق است برای آمدن صلح در افغانستان، در این صورت نیاز است که با تمام طیف ها دیدن کنند."
گفتنی است که شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان در۱۷ می ۲۰۲۲ توسط شماری از رهبران جهادی و سیاسی افغانستان در تبعید تأسیس شد.
پیش از این در گفتگو های مشابه مخالفان سیاسی حکومت در خارج از افغانستان از جمله نشست های موسوم به نشست ویانا در اتریش ، دو نظر عمده یکی تلاش نهایی برای ازسرگیری گفتگو های بین الافغانی و مذاکرات به عنوان یگانه راه حل تاکید کرده اند و برخی دیگر در کنار مذاکرات روی گزینه نظامی هم پا فشاری داشته اند.
برخی کارشناسان مسائل سیاسی به این باورند که جامعه جهانی به آغاز دوباره جنگ و خشونت در افغانستان علاقمندی ندارد و آنان بر تأکید بر تقویت اجماع سیاسی، حل چالشهای افغانستان از طریق گفتوگو، اعمال فشار دیپلماتیک بر طالبان و تضمین حقوق اساسی شهروندان و به ویژه زنان تاکید می کنند.