فلسطینیها که بیش از پانزده ماه بر اثر حملات اسرائیل سرگردان مانده بودند، با شنیدن خبر باز شدن جادههای شمال غزه، فریاد شادی سر دادند.
انتصار السعیدی یک زن بیجا شده در بازگشت به منطقه به آژانس خبری فرانس پرس گفت که اعضای خانواده اش را در جنگ از دست داده است.
« احساس خوشحالی داریم و در عین حال از اینکه عزیزان زیادی را از دست داده ایم ناراحت هستیم. یکی از پسرانم شهید شد و پسرش هم اکنون در کنار من است.»
شاهدان عینی میگویند که نخستین خانواده در ساعت هفت صبح به این منطقه رسید، اما یک مسیر دیگر که به سوی این مناطق کشیده شده بود، بعداً باز شد و به موترها نیز اجازه داده شد که از این مسیر عبور کنند.
حماس، گروهی که از سوی امریکا و اتحادیه اروپا یک گروه تروریستی شناخته میشود، همراه با مردم عادی غزه، پیشنهاد رئیسجمهور امریکا دونالد ترمپ را رد کردهاند.
این پیشنهاد شامل این بود که اردن و مصر باشندگان غزه را در قلمرو خود بپذیرند.
فلسطینیها از مدتها پیش نگران هستند که بهصورت دایمی از خانههای خود بیرون رانده شوند.
بر اساس مواد توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس، باید باشندگان شمال غزه در روزهای شنبه و یکشنبه به مناطق خود بازمیگشتند، اما اسرائیل گفت که گروه حماس یک شهروند اسرائیلی گروگان را آزاد نکرده است.
به همین دلیل، نیروهای خود را در دهلیز نیتزاریم مستقر کرد؛ این دهلیز شمال غزه را از دیگر بخشهای این منطقه جدا میکند.
اما در شام روز یکشنبه، میانجیگران قطری این مناقشه را حل کردند.
حماس روز پنجشنبه یک زن نظامی اسرائیلی را همراه با یک زن دیگر آزاد کرد و روز شنبه سه گروگان دیگر را رها ساخت.
در نتیجه، اسرائیل صبح دوشنبه به بیجاشدگان غزه اجازه داد که به خانههایشان بازگردند.
مقامات اسرائیلی به این باور اند که از زمان امضای توافق آتشبس در ۱۹جنوری، مجموعاً ۳۳ گروگان اسرائیلی زنده هستند، که از جمله هفت نفر آن تاکنون آزاد شدهاند.
در جریان بیش از پانزده ماه جنگ، حدود ۶۵۰ هزار باشنده شمال غزه بیجا شدهاند.
این جنگ در ۷ اکتوبر ۲۰۲۳ زمانی آغاز شد که گروه حماس بر خاک اسرائیل حمله کرد و به گفته مقامات اسرائیلی، ۱۲۰۰ نفر را کشت و ۲۵۱ نفر دیگر را گروگان گرفت.
پس از این حادثه، اسرائیل عملیات تلافیجویانهای را در غزه آغاز کرد که به گفته مقامات فلسطینی، بیش از ۴۷ هزار نفر در جریان آن کشته شدند.