اتفاقی که بعداً رخ میدهد میتواند به گونهای نحوۀ روابط دونالد ترمپ، رئیس جمهور آیندۀ ایالات متحده با بیجینگ را تعیین کند.
شبکۀ اجتماعی تیک تاک متعلق به شرکت چینی بایت دانس "ByteDance"، اندکی قبل از اعمال قانون ممنوعیت آن در ۱۹جنوری، در ایالات متحده آفلاین شد.
آنچه بعداً اتفاق میافتد، پیامدهای عمدهای بر رقابت جهانی فناوری بین چین و ایالات متحده خواهد داشت و میتواند نحوۀ روابط دونالد ترمپ، رئیسجمهور آیندۀ امریکا با بیجینگ را تعیین کند.
پلتفرم ویدیویی محبوب تیک تاک اولین شبکۀ اجتماعی جهانی چین است که از رقبای امریکاییاش مانند اینستاگرام، فیسبوک و ایکس (توییتر سابق) پیشی گرفته است.
موضوع مالکیت چینی چیزی است که تیک تاک را در کانون توجۀ کانگرس ایالات متحده قرار داد. کانگرس امریکا در اپریل ۲۰۲۴ قانونی را در پیوند به نگرانیهای امنیت ملی، از جمله انتشار اطلاعات نادرست و جاسوسی تصویب کرد.
این قانون از شرکت بایت دانس خواسته بود تا برنامه را تا ۱۹ جنوری بفروشد، در غیر آن با ممنوعیت مواجه میشود.
تیک تاک نسخۀ بینالمللی بایت دانس دوئین "ByteDance's Douyin" است که به دستگاه سانسور شدید بیجینگ پایبند است.
تجارت موفق، محبوبیت و نفوذ تیک تاک به مثابۀ تقویت جهانی برای بیجینگ بوده است.
عدم تمایل ByteDance به واگذاری مالکیت تیک تاک نیز نشاندهندۀ پایبندی این شرکت به چینی ماندن این رسانۀ اجتماعی است.
آنچه که بعداً اتفاق میافتد به دونالد ترمپ، رئیس جمهور منتخب امریکا خواهد رسید که در ۲۰ جنوری کارش را به عنوان رئیس جمهور امریکا آغاز میکند.
او پس از حمایت اولیۀ از این اقدام، اعلام کرد که با این ممنوعیت مخالف است و در ۱۷ جنوری فاش کرد که با شی جین پینگ، رئیس جمهور چین روی برخی مسایل از جمله موضوع تیک تاک صحبت کرده است.
در ۱۸ جنوری ترمپ گفت که "به احتمال زیاد" به شرکت بایت دانس مهلت ۹۰ روزه میدهد تا تیک تاک را به یک خریدار غیرچینی بفروشد یا با ممنوعیت دائمی مواجه خواهد شد.
همۀ این موردها در بحبوحۀ تشدید تنشها بین بیجینگ و واشنگتن و همچنین افزایش نگرانیها در بارۀ جاسوسی و هک کردن چین در ایالات متحده صورت میگیرد.
در حالی که منتقدان این ممنوعیت میگویند که نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی برای پلتفرمهای رسانههای اجتماعی ایالات متحده وجود دارد، موضوع مالکیت چینی تیک تاک ابعاد جدیدی به نگرانیها در بارۀ استفاده از تیک تاک اضافه کرده است.
شرکتهای امنیت سایبری پیشنهاد کردهاند که این اپلیکیشن میتواند اطلاعات کاربران را فراتر از محتوایی که در تیک تاک مشاهده میکنند جمعآوری کند.
همچنان چین در سال ۲۰۱۷ قانونی را وضع کرد که اتباع چینی مقیم خارج از این کشور را مجبور میکند با دستگاه اطلاعاتی خود همکاری کنند.
نمونههای عمومی از این موارد اندک است، اما در سال ۲۰۲۳، یک خبرنگار بریتانیایی دریافت که اطلاعات و موقعیت مکانیاش توسط کارمندان تیک تاک در چین و ایالات متحده ردیابی شده است.
پروندههای محکمۀ ایالات متحده از یک کارمند سابق بایت دانس همچنین نشان میدهد که چگونه حزب کمونیست چین به اطلاعات این شرکت برای جاسوسی از معترضان طرفدار دموکراسی در هانگ کانگ در سال ۲۰۱۸ دسترسی داشته است.
نحوۀ برخورد ترمپ با این موضوع، نخستین نشانۀ نحوۀ برخورد او با روابط امریکا با چین خواهد بود.
آخرین دورۀ ریاستجمهوری ترمپ بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ با موضع سختگیرانهاش در قبال چین و هدف قرار دادن شرکتهای چینی در داخل و خارج از کشور مشخص شد.
روزنامۀ امریکایی وال استریت ژورنال در ۱۸جنوری گزارش داد که ترمپ میخواهد در ۱۰۰ روز نخست ریاست جمهوری خود با شی جین پینگ در چین دیدار کند و آمادگی خود را برای مذاکره با رهبر چین ابراز کرده است.