این سازمان به نقل از منابع به روز جمعه، ۲۸ ماه جدی، ادعا کرد که کارگران افغان در صورت مخالفت با کار برای سپاه، تهدید به رد مرز میشوند و بسیاری از این کارگران به دلیل ترس از ازدستدادن شغل و اخراج از کشور، مجبور به کار در این پروژهها میشوند.
شهر کوچک جالق در ولایت سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران و نزدیک مرز پاکستان به دلیل موقعیت جغرافیایی خود یکی از گذرگاههای اصلی مهاجران و پناهندگان، بهویژه افغانها، است.
در گزارش حالوش آمده که کارفرمایان ایرانی معترض به این شرایط، به دلیل بهکارگیری کارگران غیرمجاز یا بدون اسناد، با تهدید بازداشت و پیگرد قانونی مواجه شدهاند.
سپاه پاسداران ایران در مورد این ادعاها ابراز نظر نکرده است.
فشارها بر مهاجران افغان در پاکستان و ایران در حالی تشدید یافته که با تسلط دوبارهی طالبان در افغانستان به قدرت، بسیاری از افغانها از این کشور به کشورهای همسایه فرار کردهاند.
استخدام سربازان پیشین افغان در پروژههای ساختمانی
یک سرباز پیشین پولیس افغان که به ایران آواره شده و مشغول کارهای سخت ساختمانی است، در صحبت به رادیو آزادی از برخورد نامناسب کارفرماها در برابر کارگران افغان شکایت میکند.
به خاطر اینکه یک لقمه نان به خانوادهی خود بفرستم، این کار را انجام میدهم.
او بنابر دلایل امنیتی خواست نامش افشا نشود.
«مشغول کارهای ساختمانی هستم که واقعاً سخت و سنگین است. انجام میدهم به خاطر یک لقمه نان که به خانوادهی خود بفرستم. متأسفانه از این بدبختی ما، کارفرماها هم سوءاستفاده میکنند. معاش آنچنانی نمیدهند و سر برج نصف معاش را میدهند، بهخاطری که ما اتباع هستیم و با صد مشکلات دستمزد خود را نصفش را میدهد و بسیار با سختی مواجه هستیم.»
با این حال، سازمان حقوق بشری حالوش نیز با اشاره به این مورد گفته است که آنعده از مهاجرین افغان که از کار در سپاه امتناع کنند، با تهدید به اخراج مواجه میشوند.
یک سرباز پیشین اردوی ملی که در حومهی شهر تهران مصروف قالببندی کار ساختمانی است، به رادیو آزادی گفت، که حتی در برخی موارد، بهجای دو ماه کار، مزد یک ماه کار برای آنان پرداخت میشود.
دو ماه کار کنید، (دستمزد) یک ماه را میدهد.
او نیز بخاطر حساسیت موضوع نخواست نامش افشا شود.
«خیلیها هستند که پول نمیدهند و اذیت میکنند. دو ماه کار کنید، (دستمزد) یک ماه را میدهد. مشکل اساسی دیگر این است که یک نان به ایرانی ارزان است و به افغان ۱۰ هزار تومان است.»
ایران از چندی بدینسو فشار بر مهاجران افغان در ایران، بهویژه آنهایی که مجوز اقامت ندارند، را به گونه چشمگیر افزایش داده است.
پس از سقوط افغانستان به دست طالبان، بر شمار آوارگان افغان به کشورهای همسایه، از جمله ایران، افزوده شد و کارگران افغان در ایران بهعنوان نیروی کار ارزان و بدون بیمهی حوادث، با چالشهای جدی مواجه هستند.